Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka w nowym miejscu - Brak pionu kanalizacyjnego

Nismo94

Recommended Posts

Witam.

Pomału planuję kompletny remont piętra w domu. Niestety na piętrze nie było łazienki a więc pojawia się problem z kanalizą. Oczywiście najprościej byłoby zrobić łazienkę nad tą z parteru i przekuć się tylko rurą przez strop. No ale pomieszczenie to jest za duże a mając do dyspozycji tylko 70m chcemy z żoną wydzielić łazienkę z dużego pokoju w innej części domu.

I tu pytanie jak poradzić sobie z doprowadzeniem kanalizy gdyż w pobliżu nie ma żadnego pionu. Jeżeli wyjście do łazienki na parter to jedyne wyjście to trzeba by kuć bruzdę w stropie na długości 6m. Nie jestem pewien czy to dobry pomysł, uwzględniając jeszcze spadek na długości tych 6 m bruzda miałaby mieć pewnie min. 16 cm głębokości.

Myślałem też o opcji wyjścia rurą na ścianę zewnętrzną domu i schowania jej w styropianie, którego jeszcze nie ma ale tu nie jestem przekonany i to tylko mój głupi pomysł.

Czy jesteście w stanie mi pomóc i dobrze doradzić?

Żadne kucie stropu. Pion fi110 na zewnątrz ściany, przykryty styropianem, z gruncie łączysz z istniejąca instalacją (wskazane postawienie studzienki fi 350 z PCV) i po problemie. Pion zwieńczony kominkiem, to chyba oczywiste. Od strony formalnej (papierowej) wypowiedzą się bieglejsi ode mnie .