pershing1899op.pl 13.01.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Na stropie został wybudowany komin wentylacyjny 4 kanałowy. Miałem tam się wpiąć z wentylacją z dwóch łazienek, kotłowni i spizarni. Jednak zdecydowałem się na WM. Jestem na etapie dachu (pełne deskowanie i papa zrobiona). Czy zostawić ten komin, pchać się w koszty i go wykończyć np. blachą czy lepiej go rozebrać bo i tak już się nie przyda? No chyba, że można go do czegoś wykorzystać... Kiedyś w przyszłości jest plan, żeby na poddaszu zamontować kozę. I teraz pytanie, czy jest możliwość wsadzić tam rurę do kozy i ją podłączyć pod ten komin czy jest to niezgodne z przepisami i przede wszystkim z bezpieczeństwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.01.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Mała koza, mała rurka...wejdzie do jednego kanału. Jak większa koza, daj dwie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 13.01.2021 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 A jest to zgodne ze sztuką budowlaną i bezpieczne rozwiązanie? No i czy kominiarz odbierze taką instalację w kominie wentylacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.01.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Mała koza, mała rurka...wejdzie do jednego kanału. Jak większa koza, daj dwie.... Mierzyłeś kiedyś przepływy przez takie portki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2021 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 (edytowane) A jest to zgodne ze sztuką budowlaną i bezpieczne rozwiązanie? No i czy kominiarz odbierze taką instalację w kominie wentylacyjnym?Zacznij od zadania pytania kominiarzowi.... Tutaj nie ma do końca pewności...To znaczy jesli chodzi o bezpieczeństwo, to nie wiem gdzie tu może być problem, ale sytuacja prawna jest dziwna. Bo przepisy się zmieniły. Kiedyś było, że kanał musi być minimum 14x14. Jest jednak nowy przepis, mówiący o tym, że to producent określa wielkość. Miałem kiedyś sprawdzić który jest nadrzędny, ale jakoś schodzi mi to sprawdzanie... Patrząc na kominy z gazówek i z peleciaków, pewnie można robić rury fi 120 czy fi 80. Chodzi oczywiście o producenta piecyka itp... Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2021 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Mierzyłeś kiedyś przepływy przez takie portki? Tylko empira...ze 200 wykonanych u klientów instalacji. Trzeba zrobić z pół metra tzw rozbiegówki przed portkami, żeby dym prosto do nich trafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.01.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Tylko empira...ze 200 wykonanych u klientów instalacji. Trzeba zrobić z pół metra tzw rozbiegówki przed portkami, żeby dym prosto do nich trafił Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts