kulfi82 14.01.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Od kilku miesięcy walczę z tematem pękającej fugi pomiędzy trzema płytkami gresowymi w łazience. Płytki i nieszczęsna fuga zlokalizowane są w okolicy odpływu liniowego. Trzeci raz podchodzi do tematu fachman odpowiedzialny za łazienkę, drapie się po głowie, czyści starą fugę zakłada nową i po +/- ta sama sytuacja. Jestem pewien, że gość łata problem a go nie rozwiązuje, tyle, że sam nie mam pomysłu co może być przyczyną. Może zaproponować mu skucie tego obszaru i sprawdzenie co jest pod spodem. Poradźcie bo facet nie miga się od naprawy tyle, że sam nie może dość co się dzieje.. https://photos.app.goo.gl/AYdx9qX5et5cZEXt7 Użyto elastycznej fugi cementowej MAPEI z góry dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.01.2021 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Najprawdopodobniej odpływ montowany na piankę montażową. lub brak wypełnienia pod rurami odpływowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.01.2021 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Najprawdopodobniej odpływ montowany na piankę montażową. Za jakiś czas też będą u mnie montować odpływy liniowe i chciałbym mieć pewność, że zrobią to prawidłowo. Czy ktoś zna może porządny opis montażu? brak wypełnienia pod rurami odpływowymi. Chodzi o jakąś otulinę rury kanalizacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 15.01.2021 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Najprawdopodobniej odpływ montowany na piankę montażową. lub brak wypełnienia pod rurami odpływowymi. podejrzewam, ze bez kucia się nie obejdzie bo niestety nie było mnie podczas montażu. Odpływ był montowany chyba klasycznie stopki, klej, tasma + folia w płynie. Co do rur zielonego pojęcia nie mam jak to usztywnił. Ja mu pianki nie kupowałem chyba, że miał swoją i zabrał opakowanie Zaświtała mi natomiast inna myśl. Po wylaniu posadzek w miejscach odpływu miałem zostawiony otwór aby nie trzeba było kuć, być może fachman wpadł na pomysł aby robiąc spadki zamiast wykonać normalny jastrych użyć do tego celu kleju (miałem bardzo duży nadmiar). Posadzka zaczęła pracować, przy takiej grubości klej zaczął pękać i efekt jak na zdjęciach powyżej. W użyciu klej był.. https://www.pl.weber/ukladanie-plytek/elastyczne-kleje-do-plytek/weber-zp414 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 15.01.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 prawdopodobnie masz zbyt cienką wylewkę w tym miejscu która pękła i pracuje. Ja bym jeszcze przemyślał położenie zamiast fugi silikonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 15.01.2021 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 prawdopodobnie masz zbyt cienką wylewkę w tym miejscu która pękła i pracuje. Ja bym jeszcze przemyślał położenie zamiast fugi silikonu to musi to być jakieś mikropęknięcie bo stawałem na płytce 9jakieś 95kg wagi) i nie widać najmniejszej pracy. Sylikon brzmi fajnie, ale musiałbym usunąć fugę wszędzie aby to jakoś sensownie wyglądało bo kolor w MAPEI to pojęcie bardzo luźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.01.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Za jakiś czas też będą u mnie montować odpływy liniowe i chciałbym mieć pewność, że zrobią to prawidłowo. Czy ktoś zna może porządny opis montażu? Chodzi o jakąś otulinę rury kanalizacyjnej? Chodzi o to aby rura(jeśli znajduje się pod obszarem przemieszczania) w żaden sposób nie mogła się ugiąć pod wpływem nacisku https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/lazienka/a/13259-sposob-montazu-odwodnienia-liniowego dość dobrze opisany sposób montażu na różnych stropach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 15.01.2021 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 to musi to być jakieś mikropęknięcie bo stawałem na płytce 9jakieś 95kg wagi) i nie widać najmniejszej pracy. Sylikon brzmi fajnie, ale musiałbym usunąć fugę wszędzie aby to jakoś sensownie wyglądało bo kolor w MAPEI to pojęcie bardzo luźne. Na pewno jest problem z podłożem . Jeżeli wylewka jest stabilna , to fuga i płytka również . Czyli czeka Cię demontaż płytek , skucie wylewki i zrobienie wszystkiego od nowa . Możesz jednak spróbować uratować sytuację za pomocą kilkudziesięciu zł . W brodziku usuń fugę cementową i połóż epoksydową . Jak kupisz ten sam kolor co cementowej , to nie będzie różnicy w wyglądzie . Różnice w kolorach fugi cementowej w stosunku do wzornika , to zazwyczaj zaburzenie proporcji proszek/woda . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 15.01.2021 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Na pewno jest problem z podłożem . Jeżeli wylewka jest stabilna , to fuga i płytka również . Czyli czeka Cię demontaż płytek , skucie wylewki i zrobienie wszystkiego od nowa . Możesz jednak spróbować uratować sytuację za pomocą kilkudziesięciu zł . W brodziku usuń fugę cementową i połóż epoksydową . Jak kupisz ten sam kolor co cementowej , to nie będzie różnicy w wyglądzie . Różnice w kolorach fugi cementowej w stosunku do wzornika , to zazwyczaj zaburzenie proporcji proszek/woda . Powodzenia . gdybym miał pewność, że w odpływie wszystko gra to i może bym się nad takim rozwiązaniem zastanowił. Gorzej jak zakleję to epoksydem i tylko zamaskuje problem zamiast go rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 16.01.2021 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Piszę na gorąco bo przed chwilą miałem wizytę autora łazienki. Tak jak pisaliście czeka mnie kucie jeszcze tylko nie wiem czy kilku płytek czy całego obszaru brodzika. Pan sam zlokalizował błąd jaki popełnił. Myślę, że zdjęcia wszystko wyjaśnią: dla wyjaśnienia na syfon przykręcona jest obejma masująca, która zasłaniała problem podczas czyszczenia koszyka. Dopiero jak facet rozebrał całość zobaczyliśmy co jest nie tak. Odpływ jest zamocowany na sztywno betonem, rury odpływu również mają stabilne podłoże. Podsiąkająca woda ewidentnie podniosła dwie płytki. Mogło się tam zadziać coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 16.01.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Zawilgocona posadzka zwiększa swoją objętość . I pewnie to powoduje wykruszanie się fugi . Rozwiązanie - zdemontować płytki , usunąć beton , zrobić wszystko od nowa . Koszt niewielki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 19.01.2021 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Pojawił się dziś pierwszy chętny do poprawienia brodzika. Stwierdził, co następuje: cyt: nie jest to wina podciekającej wody a styro, które "ustąpiło?" pod posadzką i wybiło kafel. Koszt szacunkowy robocizny 1500zł , gwarancja odzyskania odpływu 50%, najprawdopodobniej konieczny będzie zakup nowego odpływu bo obecny wraz z odprowadzeniem jest bardzo mocno osadzony w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 19.01.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Mając na myśli "koszt niewielki" byłem przekonany , że będzie to naprawa gwarancyjna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 19.01.2021 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Mając na myśli "koszt niewielki" byłem przekonany , że będzie to naprawa gwarancyjna . niestety, wykonawca, który wykańczał łazienkę jest już niezdolny do jakiejkolwiek pracy (poważna choroba). Dał radę tylko przyjechać i zdiagnozować przyczynę i popełniony błąd. Na chwilę obecną życzę mu dużo szczęścia i zdrowia, a na poprawkę muszę poszukać kogoś na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts