pablomoc 14.01.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Witam, Staję przed wyborem kotła gazowego jednofunkcyjnego. Zmieniam kocioł na ekogroszek na gazowy. Dom ok 130m2 (parter + poddasze). Dół podłogówka, góra grzejniki. Dom ocieplony 15cm styropianem. Zaproponowano mi 3 kotły: 1.Ariston CLAS ONE SYSTEM 24 + zasobnik BCH 120L + termostat Cube S net (6172 zł)2.Ariston GENIUS ONE SYSTEM 24 + zasobnik BCH 120L + termostat Cube S net (7663 zł)3.De Dietrich MCR3 evo 24T + zasobnik SR100 L (7211 zł) Doradzicie który z tych 3 kotłów będzie najlepszą opcją ? Genius ma modulację mocy 1:10 a Clas 1:7, o co chodzi z modulacją mocy ? Jaka jest różnica pomiędzy tymi kotłami w tej kwestii ? Ariston do jednego i drugiego dodaje termostat, w dietrichu (Smart TC) trzeba go dokupić osobno za ok 800 zł. Z serwisem Aristona jak i De Dietrich u mnie w okolicy nie ma problemu. Ceny z tego co patrzyłem na internecie są niższe, podałem tylko orientacyjnie to co mi zaproponowali. Poproszę o pomoc w wyborze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.01.2021 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Jeśli już to Ariston Genius.Dom masz 130m2 a propozycje kotłów dla ponad 200m2Z tego powodu najszersza modulacja 1 : 10 będzie najlepszym wyjściem.Jeśli w domu jest dodatkowo ogrzewanie podłogowe to tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.01.2021 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 MCR3 ma aluminiowy wymiennik, więc półka wyżej, ale trzeba o niego dbać i nie wolno stosować wody ze zmiekczaczaAriston mi się nie podoba jako firma, ale łatwe do czyszczenia, wymiennik z kwasówki mniej trwały wg opinii z neta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 15.01.2021 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 MCR3 ma aluminiowy wymiennik, więc półka wyżej, ale trzeba o niego dbać i nie wolno stosować wody ze zmiekczacza Ariston mi się nie podoba jako firma, ale łatwe do czyszczenia, wymiennik z kwasówki mniej trwały wg opinii z neta Mniej trwały pod jakim względem ? Jaka jest różnica w żywotności jednego i drugiego wymiennika ? Czy wymiennik w razie jego zużycia można wymienić ? Sory jeżeli pytanie jest głupie ale w temacie kotłów gazowych jestem zielony. Do tej pory byłem w temacie kotłów na ekogroszek. Oferta Aristona Genius wydaje mi się atrakcyjniejsza ze względu na modulację (kocioł ma minimalną moc 2,5 kw). Ariston CLAS odpada. Genius ma w komplecie zasobnik 120L a MR3 ma 100L i te 100L wydaje mi się trochę za mało. Aktualnie przy ekogroszku mam 140L i to wystarcza. Czy są jakieś znaczące równice pomiędzy Geniusem a MCR3 w wydajności ? Jakie są argumenty za jednym i drugim kotłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 15.01.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Jaki okres gwarancji i jakie są jego warunki? Pomyśl o tym.Jakie opinie o instalatorze i jego reakcja na zgłoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.01.2021 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Dziś odwiedziłem inną hurtownię i zaproponowano mi kocioł Immergas Tera 24 Standard z zasobnikiem 125l. Dali cenę 6400 zł (na necie 5200zł). Minimalna moc tego kotła to 4,5 kw. Chyba trochę dużo ? Ariston Genius ma 2,5kw minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 16.01.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) A czy przeglądałeś oferty kotłów 12kW?Mam Immergasa 24kW i w domu ok 190 m2 ( tak jak u Ciebie dół podłogówka, góra grzejniki) kocioł większość czasu pracuje na minimalnej mocy. Gdy na dworze jest ciepło czasami zaczyna taktować. Dla czterech osób mam podłączony zasobnik 100l, bez problemu wystarczy, nie miałem przypadku mycia się w niedogrzanej wodzie. W zasobniku mam ustawioną temperaturę 55 stC. Edytowane 16 Stycznia 2021 przez daro.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.01.2021 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 A czy przeglądałeś oferty kotłów 12kW? Mam Immergasa 24kW i w domu ok 190 m2 ( tak jak u Ciebie dół podłogówka, góra grzejniki) kocioł większość czasu pracuje na minimalnej mocy. Gdy na dworze jest ciepło czasami zaczyna taktować. Dla czterech osób mam podłączony zasobnik 100l, bez problemu wystarczy, nie miałem przypadku mycia się w niedogrzanej wodzie. W zasobniku mam ustawioną temperaturę 55 stC. Nie rozglądałem się za kotłem 12kw (proponowano mi tylko te co wymienilem) ale o ile dobrze rozumuje i z tego co piszesz to ważniejsza jest minimalna moc kotła niż maksymalna. Immergas ma minimum 4,5kw a Ariston Genius 2,5kw czyli chyba lepiej się sprawdzi Ariston Genius. Chyba nic się nie stanie jeżeli zainstalowany by był kocioł 24kw ? Poprostu nie wykorzystana będzie jego moc ? Co to znaczy, że kocioł taktuje ? bo nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.01.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Taktuje - to znaczy włącza się, zaczyna grzać, po czym szybko wyłącza, bo moc kotła jest zbyt duża w stosunku do aktualnego zapotrzebowania domu.I znów się włącza, wyłàcza i tak nawet kilkadziesiąt, kilkaset razy na dobę.Powoduje to zwiększenie zużycia gazu. Immegas Victrix 12kW startuje od 1.9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 17.01.2021 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Immergas ma minimum 4,5kw a Ariston Genius 2,5kw czyli chyba lepiej się sprawdzi Ariston Genius. Chyba nic się nie stanie jeżeli zainstalowany by był kocioł 24kw ? Poprostu nie wykorzystana będzie jego moc ? Mój VICTRIX X 24 2 I wg karty katalogowej minimalną ma 3kW, mam ją trochę zmniejszoną, poprzez lekkie obniżenie prędkości minimalnej wentylatora. Ale uważam, ze to i tak za dużo dla mojego domu który jest identycznie ocieplony jak Twój a ma większą powierzchnię użytkową. Nawet przy dzisiejszym mrozie większość czasu pracował wyświetlając tylko świeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 17.01.2021 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 ok, wiem o co chodzi. Ale jeżeli będę miał sterownik w którymś z pomieszczeniu domu i będę miał na nim zadaną temperaturę np 22st z ustawieniem, że jak temperatura spadnie o 1 st to piec się załącza i grzeje do osiągnięcia 22 st i jak osiągnie zadaną temperaturę to się wyłącza. W takim przypadku chyba nie będzie problemu z ciągłym załączaniem i wyłączaniem. W tej chwili tak chodzi mój piec na eko groszek - pilnuje temperatury zadanej w domu i przy takiej temperaturze jak dziś co ok 2 godziny włącza się na 30min i grzeje do 22st. Nie zakładam sterowania czujnikiem pogodowym. Jeżeli się mylę lub coś nie tak rozumuje to proszę wytłumaczcie jak to funkcjonuje przy kotle gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.01.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 To nie tak, kocioł kondensacyjny jest bardziej wrażliwy na rosnącą temperaturę powrotu, z uwagi na to, że odbiór następuje tylko,o w jednym pokoju. Osobne sterowanie pomieszczeniami tylko utrudnia jego pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 17.01.2021 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Nie o to mi chodziło. Chodzi o to, że regulator jest w jednym pomieszczeniu ( w salonie), nie w każdym. Nie chce sterować każdym pomieszczeniem osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 17.01.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Też mam sterownik i ustawioną histerezę na 0,4 stC, Mogę ustawić histerezę 0,4; 0,8; 1,6; 3,2 C, ale wszystkie wyższe w moim odczuciu nie są komfortowe. Warto też mieć czujnik pogodowy, im jest cieplej tym niższa temperatura jest ustawiana przez krzywą, co powoduje, ze kocioł dłużej pracuje na niższej mocy. Po pięciu latach doświadczeń uważam, że długa praca na niższych mocach jest bardziej komfortowa dla mojego odczucia ciepła niż włączanie i wyłączanie kotła co kilkanaście minut. Choć to dziwne wydaj mi się, ze czuję zmianę temperatury o 0,5 st C Edytowane 17 Stycznia 2021 przez daro.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 17.01.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Przy dużej minimalnej mocy kotła, ogrzewaniu podłogowym i sterowaniu termostatem też może wystąpić taktowanie, bo chyba o to pytasz. Kocioł "ładuje" dużo mocy w podłogę, która ma dużą bezwładność cieplną, przez co w pomieszczeniu jeszcze nie zrobiło się odpowiednio ciepło i termostat dalej żąda grzania, a powrót z instalacji na kocioł już jest przegrzany i się z tego powodu wyłącza. Im mniejsza moc minimalna tym lepiej i ekonomiczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 17.01.2021 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Znajomy doradził mi że nie ma sensu brać kotła 24kw, ok rozumiem. Czy w takim razie taki kocioł by wystarczył? moc 12 kw i 1,9kw moc minimalna https://www.immergas.pl/produkty,12856/victrix-12-x-tt-2-erp?dest=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.01.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 To popularny kocioł, sporo forumowiczów go posiada, raczej nie ma negatywnych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 18.01.2021 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Tak, widzę na forum, że to popularne kotły ale zapytałem czy ten kocioł wystarczy do mojego domu ( 140m2, 15 cm styropian, 70m2 podłogówki , 7 grzejników, 120l cwu). Za Immergas 12kw przemawia modulacja od 1,9kw. Zastanawiam się też nad Ariston Genius 24kw z modulacją od 2,4kw Edit: Dzwoniłem przed chwilą do serwisanta Aristona i gość mi bardziej poleca Aristona Clas One ze względu na mniejszą owaryjność. W geniusach podobno lubią ziępsuć jakieś zawory(nie pamietam nazwy) i czasem elektronika. Stwierdził że Clas z modulacją od 3,9 też będzie dobry. Zgłupiałem. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez pablomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.01.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 12kW wystarczy na luzie. Pewnie nawet http://www.cieplowlasciwie.pl pokaże, że wystarczy.Sprawdź samZresztą - sprawdziłem z ciekawości. Możesz sobie wyedytować, pozmieniać niektóre parametry:https://cieplowlasciwie.pl/wynik/asdw Na ilość energii potrzebnej na sezon, oraz na koszt ogrzania nie patrz - ten program 2-3 krotnie zawyża ilość kWh.Ale obciążenie liczy w miarę OK Edytowane 18 Stycznia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 18.01.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Znajomy doradził mi że nie ma sensu brać kotła 24kw, ok rozumiem. Czy w takim razie taki kocioł by wystarczył? moc 12 kw i 1,9kw moc minimalna https://www.immergas.pl/produkty,12856/victrix-12-x-tt-2-erp?dest=1 Przez kilka postów próbuję Ci pokazać, że dla mojego domu 24kW jest za dużo, wiec tym bardziej dla Twojego który jest podobnie ocieplony ale ma mniejszy metraż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts