Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3 kotły jednofunkcyjne - który wybrać ?

pablomoc

Recommended Posts

Witam,

Staję przed wyborem kotła gazowego jednofunkcyjnego. Zmieniam kocioł na ekogroszek na gazowy. Dom ok 130m2 (parter + poddasze). Dół podłogówka, góra grzejniki. Dom ocieplony 15cm styropianem. Zaproponowano mi 3 kotły:

1.Ariston CLAS ONE SYSTEM 24 + zasobnik BCH 120L + termostat Cube S net (6172 zł)

2.Ariston GENIUS ONE SYSTEM 24 + zasobnik BCH 120L + termostat Cube S net (7663 zł)

3.De Dietrich MCR3 evo 24T + zasobnik SR100 L (7211 zł)

Doradzicie który z tych 3 kotłów będzie najlepszą opcją ?

Genius ma modulację mocy 1:10 a Clas 1:7, o co chodzi z modulacją mocy ? Jaka jest różnica pomiędzy tymi kotłami w tej kwestii ? Ariston do jednego i drugiego dodaje termostat, w dietrichu (Smart TC) trzeba go dokupić osobno za ok 800 zł. Z serwisem Aristona jak i De Dietrich u mnie w okolicy nie ma problemu. Ceny z tego co patrzyłem na internecie są niższe, podałem tylko orientacyjnie to co mi zaproponowali.

Poproszę o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

MCR3 ma aluminiowy wymiennik, więc półka wyżej, ale trzeba o niego dbać i nie wolno stosować wody ze zmiekczacza

Ariston mi się nie podoba jako firma, ale łatwe do czyszczenia, wymiennik z kwasówki mniej trwały wg opinii z neta

Mniej trwały pod jakim względem ? Jaka jest różnica w żywotności jednego i drugiego wymiennika ? Czy wymiennik w razie jego zużycia można wymienić ? Sory jeżeli pytanie jest głupie ale w temacie kotłów gazowych jestem zielony. Do tej pory byłem w temacie kotłów na ekogroszek.

Oferta Aristona Genius wydaje mi się atrakcyjniejsza ze względu na modulację (kocioł ma minimalną moc 2,5 kw). Ariston CLAS odpada. Genius ma w komplecie zasobnik 120L a MR3 ma 100L i te 100L wydaje mi się trochę za mało. Aktualnie przy ekogroszku mam 140L i to wystarcza. Czy są jakieś znaczące równice pomiędzy Geniusem a MCR3 w wydajności ? Jakie są argumenty za jednym i drugim kotłem ?

A czy przeglądałeś oferty kotłów 12kW?

Mam Immergasa 24kW i w domu ok 190 m2 ( tak jak u Ciebie dół podłogówka, góra grzejniki) kocioł większość czasu pracuje na minimalnej mocy. Gdy na dworze jest ciepło czasami zaczyna taktować.

Dla czterech osób mam podłączony zasobnik 100l, bez problemu wystarczy, nie miałem przypadku mycia się w niedogrzanej wodzie. W zasobniku mam ustawioną temperaturę 55 stC.

Edytowane przez daro.s

A czy przeglądałeś oferty kotłów 12kW?

Mam Immergasa 24kW i w domu ok 190 m2 ( tak jak u Ciebie dół podłogówka, góra grzejniki) kocioł większość czasu pracuje na minimalnej mocy. Gdy na dworze jest ciepło czasami zaczyna taktować.

Dla czterech osób mam podłączony zasobnik 100l, bez problemu wystarczy, nie miałem przypadku mycia się w niedogrzanej wodzie. W zasobniku mam ustawioną temperaturę 55 stC.

Nie rozglądałem się za kotłem 12kw (proponowano mi tylko te co wymienilem) ale o ile dobrze rozumuje i z tego co piszesz to ważniejsza jest minimalna moc kotła niż maksymalna. Immergas ma minimum 4,5kw a Ariston Genius 2,5kw czyli chyba lepiej się sprawdzi Ariston Genius. Chyba nic się nie stanie jeżeli zainstalowany by był kocioł 24kw ? Poprostu nie wykorzystana będzie jego moc ?

Co to znaczy, że kocioł taktuje ? bo nie rozumiem.

Taktuje - to znaczy włącza się, zaczyna grzać, po czym szybko wyłącza, bo moc kotła jest zbyt duża w stosunku do aktualnego zapotrzebowania domu.

I znów się włącza, wyłàcza i tak nawet kilkadziesiąt, kilkaset razy na dobę.

Powoduje to zwiększenie zużycia gazu.

Immegas Victrix 12kW startuje od 1.9kW

Immergas ma minimum 4,5kw a Ariston Genius 2,5kw czyli chyba lepiej się sprawdzi Ariston Genius. Chyba nic się nie stanie jeżeli zainstalowany by był kocioł 24kw ? Poprostu nie wykorzystana będzie jego moc ?

Mój VICTRIX X 24 2 I wg karty katalogowej minimalną ma 3kW, mam ją trochę zmniejszoną, poprzez lekkie obniżenie prędkości minimalnej wentylatora. Ale uważam, ze to i tak za dużo dla mojego domu który jest identycznie ocieplony jak Twój a ma większą powierzchnię użytkową. Nawet przy dzisiejszym mrozie większość czasu pracował wyświetlając tylko świeczkę.

ok, wiem o co chodzi. Ale jeżeli będę miał sterownik w którymś z pomieszczeniu domu i będę miał na nim zadaną temperaturę np 22st z ustawieniem, że jak temperatura spadnie o 1 st to piec się załącza i grzeje do osiągnięcia 22 st i jak osiągnie zadaną temperaturę to się wyłącza. W takim przypadku chyba nie będzie problemu z ciągłym załączaniem i wyłączaniem. W tej chwili tak chodzi mój piec na eko groszek - pilnuje temperatury zadanej w domu i przy takiej temperaturze jak dziś co ok 2 godziny włącza się na 30min i grzeje do 22st.

Nie zakładam sterowania czujnikiem pogodowym.

Jeżeli się mylę lub coś nie tak rozumuje to proszę wytłumaczcie jak to funkcjonuje przy kotle gazowym.

Też mam sterownik i ustawioną histerezę na 0,4 stC, Mogę ustawić histerezę 0,4; 0,8; 1,6; 3,2 C, ale wszystkie wyższe w moim odczuciu nie są komfortowe. Warto też mieć czujnik pogodowy, im jest cieplej tym niższa temperatura jest ustawiana przez krzywą, co powoduje, ze kocioł dłużej pracuje na niższej mocy. Po pięciu latach doświadczeń uważam, że długa praca na niższych mocach jest bardziej komfortowa dla mojego odczucia ciepła niż włączanie i wyłączanie kotła co kilkanaście minut. Choć to dziwne wydaj mi się, ze czuję zmianę temperatury o 0,5 st C Edytowane przez daro.s

Przy dużej minimalnej mocy kotła, ogrzewaniu podłogowym i sterowaniu termostatem też może wystąpić taktowanie, bo chyba o to pytasz. Kocioł "ładuje" dużo mocy w podłogę, która ma dużą bezwładność cieplną, przez co w pomieszczeniu jeszcze nie zrobiło się odpowiednio ciepło i termostat dalej żąda grzania, a powrót z instalacji na kocioł już jest przegrzany i się z tego powodu wyłącza. Im mniejsza moc minimalna tym lepiej i ekonomiczniej

Tak, widzę na forum, że to popularne kotły ale zapytałem czy ten kocioł wystarczy do mojego domu ( 140m2, 15 cm styropian, 70m2 podłogówki , 7 grzejników, 120l cwu).

Za Immergas 12kw przemawia modulacja od 1,9kw.

Zastanawiam się też nad Ariston Genius 24kw z modulacją od 2,4kw

Edit:

Dzwoniłem przed chwilą do serwisanta Aristona i gość mi bardziej poleca Aristona Clas One ze względu na mniejszą owaryjność. W geniusach podobno lubią ziępsuć jakieś zawory(nie pamietam nazwy) i czasem elektronika. Stwierdził że Clas z modulacją od 3,9 też będzie dobry. Zgłupiałem.

Edytowane przez pablomoc

12kW wystarczy na luzie. Pewnie nawet http://www.cieplowlasciwie.pl pokaże, że wystarczy.

Sprawdź sam

Zresztą - sprawdziłem z ciekawości. Możesz sobie wyedytować, pozmieniać niektóre parametry:

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/asdw

Na ilość energii potrzebnej na sezon, oraz na koszt ogrzania nie patrz - ten program 2-3 krotnie zawyża ilość kWh.

Ale obciążenie liczy w miarę OK

Edytowane przez fotohobby

Znajomy doradził mi że nie ma sensu brać kotła 24kw, ok rozumiem. Czy w takim razie taki kocioł by wystarczył? moc 12 kw i 1,9kw moc minimalna

https://www.immergas.pl/produkty,12856/victrix-12-x-tt-2-erp?dest=1

Przez kilka postów próbuję Ci pokazać, że dla mojego domu 24kW jest za dużo, wiec tym bardziej dla Twojego który jest podobnie ocieplony ale ma mniejszy metraż.