giman 18.01.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 z tańszym dachem dwuspadowym. Nie zawsze tak wyjdzie, szczególnie jak nie zapomni sie policzyć ścian szczytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Nie, byliśmy nastawieni na 273 lub z69, ale tam są wiązary, a nie chce tego rozwiązania , bo wcale to tańsze ani lepsze nie jest do tego dochodzi jeszcze sufit z gk. Znalazłem ten projekt i pomyślałem, że może na kiedyś w razie W, podniosę ścianę kolankową o 1 bloczek i da radę tam coś zrobić na poddaszu skoro jest strop betonowy. Wizualnie podoba mi się ten dom z zewnątrz. przecież projekt gotowy to tylko rysunek. Dopiero adaptacja robi z niego projekt budowalny. Tak jesteś skąpy, że żałujesz kilkuset złotych na przeprojektowanie stropu w bardziej funkcjonalnym projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.01.2021 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Cześć. zdecydowaliśmy się na projekt (nawet go kupiliśmy) dom w kostrzewach 6 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kostrzewach-6-m4d3245b014651 Nie, byliśmy nastawieni na 273 lub z69, ale tam są wiązary, a nie chce tego rozwiązania , bo wcale to tańsze ani lepsze nie jest do tego dochodzi jeszcze sufit z gk. Jeżeli te dwa projekty mają dla was lepsze rozplanowanie przestrzeni to nie rezygnuj tylko dlatego, ze w projekcie masz wiązary i wybudujesz dom mniej wygodny. Bezsens. Szukaj podobnych do tych lepszych ale ze oczekiwanym stropem lub bierz z273 / z69 i przeprojektuj strop/dach z adaptującym. przecież projekt gotowy to tylko rysunek. Dopiero adaptacja robi z niego projekt budowalny. Tak jesteś skąpy, że żałujesz kilkuset złotych na przeprojektowanie stropu w bardziej funkcjonalnym projekcie? Nie poddaj się zakotwiczeniu w stylu kupiłem to trudno. Jeżeli dla was funkcjonalnie wyraźnie lepszy jest z273/z69 to te kostrzewy zwróć (jak przez internet i podchodzi pod 14 dni) lub po prostu wyrzuć. Brzmi drastycznie, ale potem można żałować, że się jednak kasy do śmieci nie wywaliło. Czasem w biegu poszukiwań i dyskusji zmieniają się poglądy, zmienia sie podejście, zwiększa się wiedza. Ja wywaliłem do kosza projekt już zaadoptowany, czyli większa kasa i nie żałowałem ani chwili. Do dziś bym żałował jakbym pierwotny wybudował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 18.01.2021 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Niestety teraz na dokładkę okazało się jeszcze, że grunt kiepski, architekt zaleca zrobienie płyty fundamentowej. Jak to się ma jak chodzi o koszta? Czy jest to lepszym rozwiązaniem niż klasyczny fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.01.2021 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Jest sporo tematów o płycie na forum poczytaj.W mojej niefachowej opinii płyta jest lepsza pod każdym względem, bez znaczenia jakie warunki.Żałuję, że jej nie zrobiłem. Co do ceny trudno określić. Gdzieś w necie widziałem wyliczenia, ze finalny koszt jest zbliżony.Inaczej będzie przy dobrym gruncie ("drobne" ławy) a inaczej przy kiepskim gdy jak ktoś zechce tradycję to mu konstruktor policzy ławy 100x40 cm itd. edyta:Pamiętaj, żeby porównywać ceny rzeczy porównywalnych. Czyli wykonaną płytę porównujesz z tradycyjnymi doprowadzonymi do momentu chudego betonu. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 20.01.2021 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Teraz mam problem z tym gruntem, chociaż konstruktor stwierdził, że można by dom parterowy z lekkim stropem postawić na fundamencie. Co do powierzchni to z poddaszem zyskuje jeden pokój oraz trochę więcej m2. A pewnie kosztowo wyjdzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts