Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wyborem projektu

Recommended Posts

Nie, byliśmy nastawieni na 273 lub z69, ale tam są wiązary, a nie chce tego rozwiązania , bo wcale to tańsze ani lepsze nie jest do tego dochodzi jeszcze sufit z gk.

Znalazłem ten projekt i pomyślałem, że może na kiedyś w razie W, podniosę ścianę kolankową o 1 bloczek i da radę tam coś zrobić na poddaszu skoro jest strop betonowy. Wizualnie podoba mi się ten dom z zewnątrz.

przecież projekt gotowy to tylko rysunek. Dopiero adaptacja robi z niego projekt budowalny. Tak jesteś skąpy, że żałujesz kilkuset złotych na przeprojektowanie stropu w bardziej funkcjonalnym projekcie?

Cześć.

zdecydowaliśmy się na projekt (nawet go kupiliśmy) dom w kostrzewach 6

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kostrzewach-6-m4d3245b014651

Nie, byliśmy nastawieni na 273 lub z69, ale tam są wiązary, a nie chce tego rozwiązania , bo wcale to tańsze ani lepsze nie jest do tego dochodzi jeszcze sufit z gk.

Jeżeli te dwa projekty mają dla was lepsze rozplanowanie przestrzeni to nie rezygnuj tylko dlatego, ze w projekcie masz wiązary i wybudujesz dom mniej wygodny. Bezsens.

Szukaj podobnych do tych lepszych ale ze oczekiwanym stropem lub bierz z273 / z69 i przeprojektuj strop/dach z adaptującym.

przecież projekt gotowy to tylko rysunek. Dopiero adaptacja robi z niego projekt budowalny. Tak jesteś skąpy, że żałujesz kilkuset złotych na przeprojektowanie stropu w bardziej funkcjonalnym projekcie?

Nie poddaj się zakotwiczeniu w stylu kupiłem to trudno.

Jeżeli dla was funkcjonalnie wyraźnie lepszy jest z273/z69 to te kostrzewy zwróć (jak przez internet i podchodzi pod 14 dni) lub po prostu wyrzuć.

Brzmi drastycznie, ale potem można żałować, że się jednak kasy do śmieci nie wywaliło.

Czasem w biegu poszukiwań i dyskusji zmieniają się poglądy, zmienia sie podejście, zwiększa się wiedza.

Ja wywaliłem do kosza projekt już zaadoptowany, czyli większa kasa i nie żałowałem ani chwili. Do dziś bym żałował jakbym pierwotny wybudował.

Jest sporo tematów o płycie na forum poczytaj.

W mojej niefachowej opinii płyta jest lepsza pod każdym względem, bez znaczenia jakie warunki.

Żałuję, że jej nie zrobiłem.

Co do ceny trudno określić. Gdzieś w necie widziałem wyliczenia, ze finalny koszt jest zbliżony.

Inaczej będzie przy dobrym gruncie ("drobne" ławy) a inaczej przy kiepskim gdy jak ktoś zechce tradycję to mu konstruktor policzy ławy 100x40 cm itd.

edyta:

Pamiętaj, żeby porównywać ceny rzeczy porównywalnych. Czyli wykonaną płytę porównujesz z tradycyjnymi doprowadzonymi do momentu chudego betonu.

Edytowane przez giman