adams_m 16.01.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 CześćProszę Was o poradę w temacie dogrzania łazienek. Sprawa wygląda tak. W domu mam tylko ogrzewanie podłogowe + drabinki w łazienkach (z grzałkami elektrycznymi), które również są zasilane temp. podłogówki. Wszystkie pętle na parterze oraz na poddaszu przechodzą przez łazienki (tam są rozdzielacze) i stamtąd rozchodzą się na pozostałe pomieszczenia. Łazienki nie mają swoich pętli tylko są ogrzewane przez pętle, które idą na pomieszczenia. Z racji tego, że w domu mam 21 stopni to siłą rzeczy w łazienkach również taka jest temperatura. Co mogę zrobić aby podnieś temperaturę w tych łazienkach do komfortowej temp 24-25 stopni (drabinki które mam z grzałkami nie sprawdzają się)? Poradźcie mi w jak najbardziej ekonomiczny sposób wg Was można dogrzać łazienki? Przeróbka instalacji z dołożeniem normalnych grzejników na 2 obiegu z pieca, kaloryfer elektryczny, olejowy, jakieś nadmuchowe ogrzewanie? Co będzie najtańsze w eksploatacji oraz zakupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 16.01.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Jak ktoś mógł zrobić taką głupotę aby nie dać dla łazienki oddzielnej pętli,dla łazienki gdzie jest wymagana temp.projektowa 24st. Jeszcze z tak poważnym błędem wykonawczym się nie spotkałem.Żeby komunikacją grzać łazienkę hm... rury powrotne z poszczególnych pomieszczeń mają już o wiele niższą temp.bo oddały ciepło w pomieszczeniach do których idą.Często nawet gdy łazienka ma swoją pętlę to jest w niej deficyt mocy Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.01.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 https://dimplex.pl/product/h-260e-eco/#szczegoly lub podobnema odliczanie wsteczne idziesz się kąpać włączasz i po 15-20-..... minutach się wyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 16.01.2021 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Dzięki, ale to już wiem i niestety czasu nie cofnę. Nie prosiłem o krytykę obecnego stanu tylko o pomoc jak to teraz "naprawić". Mieszkam już 3 lata i niestety z każdym rokiem coraz bardziej mnie to irytuje i chcę to jakoś zmienić stąd prośba o pomoc w doborze optymalnego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 16.01.2021 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 https://dimplex.pl/product/h-260e-eco/#szczegoly lub podobne ma odliczanie wsteczne idziesz się kąpać włączasz i po 15-20-..... minutach się wyłączy O i to jest odpowiedź. Jak myślisz, czy taki 1kWh wystarczy na dogrzanie? A może tego używasz i coś więcej napiszesz? Czy orientujesz się ile taki grzejnik może średnio zużyć kWh/dobę zakładając wzrost temp z 21 do tych 24 stopni przy założeniu, że stale utrzymuję taką temperaturę? Muszę to jakoś ogarnąć pod względem kosztowym:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.01.2021 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Tego dokładnie modelu używam .Jednak umnie główne ogrzewanie to klimatyzacja ok 3/4. w nocy ładowana jest podłoga na piętrze do 22* . I tam znajduje się ta łazienka gdzie jest ta dmuchawka.Używane tylko w czasie kąpieli. Łazienka 15m2. Podłogówka i pośrednio klimatyzacja zapewnia tam ok 22. Idziesz się myć odpalsz maszynę i jest ok.Nie wiem jaki metraż łazienki ale ja poleciłbym większej mocy 2kW . Ja nie miąłem wyboru musiałem to wpiąć pod inny obwód niż łazienkowy gdzie podłączone są inne urządzenia dlatego mam moc 1kW. Od października pobrała 11,7kWh.Generalnie polecają dmuchawki z nawiewem do dołu jednak te niemiały 1kW dlatego wybrałą taką.Poszukaj na faceboku grupy Brzęczkowskiego to szarlatan ale z tymi dmuchawkami miał rację zapytaj tam o dogrzewani łazienki. A w tej łazience okazjonalne dogrzewanie czy cały czas ma byc 24*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 16.01.2021 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Tego dokładnie modelu używam . Jednak umnie główne ogrzewanie to klimatyzacja ok 3/4. w nocy ładowana jest podłoga na piętrze do 22* . I tam znajduje się ta łazienka gdzie jest ta dmuchawka. Używane tylko w czasie kąpieli. Łazienka 15m2. Podłogówka i pośrednio klimatyzacja zapewnia tam ok 22. Idziesz się myć odpalsz maszynę i jest ok. Nie wiem jaki metraż łazienki ale ja poleciłbym większej mocy 2kW . Ja nie miąłem wyboru musiałem to wpiąć pod inny obwód niż łazienkowy gdzie podłączone są inne urządzenia dlatego mam moc 1kW. Od października pobrała 11,7kWh. Generalnie polecają dmuchawki z nawiewem do dołu jednak te niemiały 1kW dlatego wybrałą taką. Poszukaj na faceboku grupy Brzęczkowskiego to szarlatan ale z tymi dmuchawkami miał rację zapytaj tam o dogrzewani łazienki. A w tej łazience okazjonalne dogrzewanie czy cały czas ma byc 24*? Dogrzewać chcę okazjonalnie, napisałem o zużyciu przy 24h/dobę aby mieć jakiś punkt odniesienia. Czyli Twój grzejnik zużył 11,7kWh w 3 miesiące tak (cały paź do teraz)? Czyli sadzę, że u mnie było by podobnie z 21 stopni podbić temp do 24 za to łazienki mniejsze bo mają po 6m2 tak, że nie ma jakoś dużo do ogrzania. Chcę znaleźć taki grzejnik aby miał programator tygodniowy i załączał się w określonych porach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 16.01.2021 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Dzięki, ale to już wiem i niestety czasu nie cofnę. Nie prosiłem o krytykę obecnego stanu tylko o pomoc jak to teraz "naprawić". Mieszkam już 3 lata i niestety z każdym rokiem coraz bardziej mnie to irytuje i chcę to jakoś zmienić stąd prośba o pomoc w doborze optymalnego rozwiązania. A te grzałki w drabinkach ja załączysz razem z chodzącą podłogówką dobiją do takiej temperatury jak chcesz mieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 drabinki w łazienkach (z grzałkami elektrycznymi), które również są zasilane temp. podłogówki. Nie ma możliwości zakręcenia obiegu wody przez drabinki, żeby woda nie zabierała ciepła wyprodukowanego przez grzałki elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 16.01.2021 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 A te grzałki w drabinkach ja załączysz razem z chodzącą podłogówką dobiją do takiej temperatury jak chcesz mieć? Kiedyś próbowałem ale odpuściłem za słaba grzałka. Nie wiem jak długo by to musiało chodzić żeby dobić do 24 i czy w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 16.01.2021 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Nie ma możliwości zakręcenia obiegu wody przez drabinki, żeby woda nie zabierała ciepła wyprodukowanego przez grzałki elektryczne? Gdyby nie było takiej możliwości to nawet bym nie próbował bo całe ciepło z grzałek szło by w ogólny obieg podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 16.01.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Kiedyś próbowałem ale odpuściłem za słaba grzałka. Nie wiem jak długo by to musiało chodzić żeby dobić do 24 i czy w ogóle Nie wiem jakie masz te drabinki, ale jak masz możlwość wymień grzałkę, terma ma takie co możesz telefonem uruchomić czy sobie zaprogramować w jakich godzinach ma działać i zobacz czy dogrzejesz, chyba najmniej kosztowa impreza. Ewentualnie poszukaj papierów od drabinki i zobacz jaką moc grzewcząmożesz z nich uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2021 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Gdyby nie było takiej możliwości to nawet bym nie próbował bo całe ciepło z grzałek szło by w ogólny obieg podłogówki. To kręć. Co to za grzałki, że nie dają rady? Wymień na mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.01.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Drabinki jak pamiętam mają z reguły zaledwie po 400 do 800 W dla temperatur zasilania powyżej 70 st.C, więc dla 30 -40 st.C ciepła oddają niewiele. Po zmianie ogrzewania na niskotemperaturowe wyrzuciłem swoje drabinki i w to miejsce założyłem grzejniki aluminiowe.W łazience na parterze dałem Idmar (chyba CATALONIA 880) o mocy 240 W na jedno żeberko (nie podają dla jakich temperatur, ale na pewno wysokich). Wystarczyło 7 żeberek o łącznej szerokości podobnej do drabinki. Jest wystarczająco ciepło. Na piętrze dałem 18 żeberek 350 mm, ale tu niestety musiałem trochę poprzestawiać sprzęty by nic nie zawadzało i było przyjemnie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts