Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie ścian ytong z porotherm

Recommended Posts

Nie, alergicznie reagują ze sobą wzajemnym wstrętem:cool:

A jak masz w projekcie, co ci kiero powiedział ?

Osobiście, mimo wszystko, nie mam przeciwskazań. Trzeba tylko odczynić alergię inwestor z ekipa muszą odtańczyć taniec zbratania . Po cztery piwa na łeb wypiwszy najpierw trzeba głośno z deklamacją odczytać co tam na workach z klejem napisano i z laptopa karty produktu tych bloczków i klejów odczytać. A potem przy odp. temperaturze przystąpić do pracy z poważaniem słowa pisanego

Edytowane przez gnago

sprawdź karty techniczne produktów

Masz na myśli to? Gdzie podają parametry ściany dwustronnie otynkowanej tynkiem CW albo "Izolacyjność akustyczna ściany podwójnej z tynkiem gipsowym (Porotherm 25 P+W + 20 mm wełna mineralna + 10 mm pustka powietrzna + Porotherm 25 P+W) "? Nawet wstydzą się podać izolacyjności muru z samego porothermu. I jak to porównać z "gołym" BK?

Ale mieszkałem w bloku gdzie wypełnienie konstrukcji było z porothermu. Nigdy więcej. Rezonowało radio włączone dwa piętra niżej.

W internecie są różne opinie, który materiał jest lepszy w akustyce... Ytong dodatkowo jest droższym materiałem ale wybrałem go ze względu na to, że można go ułożyć równiutko i wtedy tynki są równe .Porotherm jest krzywy jak cholera bo też trzeba trafić partię .

No to to wybierz silikaty, są równe a izolacja akustyczna o niebo lepsza. Dla mnie gazobeton nadaje się na ściany zewnętrzne bo dobrze izoluje termicznie, ale to ostatni materiał, który zastosowałbym na działówki

Masz na myśli to? Gdzie podają parametry ściany dwustronnie otynkowanej tynkiem CW albo "Izolacyjność akustyczna ściany podwójnej z tynkiem gipsowym (Porotherm 25 P+W + 20 mm wełna mineralna + 10 mm pustka powietrzna + Porotherm 25 P+W) "? Nawet wstydzą się podać izolacyjności muru z samego porothermu. I jak to porównać z "gołym" BK?

Ale mieszkałem w bloku gdzie wypełnienie konstrukcji było z porothermu. Nigdy więcej. Rezonowało radio włączone dwa piętra niżej.

H+H podaje wartości z obustronnym tynkiem tynkiem. Dla BK i dla silikatów

https://www.hplush.pl/akustyka

Tu Porotherm:

https://www.wienerberger.pl/produkty/pustaki-ceramiczne-i-akcesoria-porotherm/warto-wiedziec/parametry-akustyczne-scian-z-pustakow-porotherm.html

Co te teksty marketingowe mają wspólnego z rzeczywiście budowanymi ścianami (tynk cw albo gipsowy z jednej i ETICS z drugiej strony) i z zaglądaniem do kart technicznych?

Do tego te teksty też porównują przy różnych grubościach tynku - więc nawet tak nie da się porównać.

Co te teksty marketingowe mają wspólnego z rzeczywiście budowanymi ścianami (tynk cw albo gipsowy z jednej i ETICS z drugiej strony) i z zaglądaniem do kart technicznych?

Do tego te teksty też porównują przy różnych grubościach tynku - więc nawet tak nie da się porównać.

Jeśli różnica 5mm tynku robi różnicę kilku dB to oczywiście masz rację :lol:

Nie wiem, co ma ETICS do tego tematu, w którym piszemy o zasadności zastosowania BK na ściany wewnętrzne

Edytowane przez fotohobby

W projekcie jest porotherm ale zmieniłem na ytong ze względu na cieńsze spoiny i to że są równiejsze. W ścianie zewnętrznej mam wykute wpusty i teraz nie wiem czy inną metodą połączyć te dwa materiały.

To parter z podłogą na gruncie (bez piwnicy)? Jeśli tak to w ten sposób nie można łączyć działówek z nośnymi.

Fundament i podłoga są zdylatowane i zupełnie inaczej pracują, więc takie sztywne połączenie na "wpust" będzie pękać. Tutaj ściany działowe z nośnymi stabilizujemy np. blaszkami (łącznik do murów). https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-q9wP-njEM-dBZN_kotwienie-scian-664x0-nocrop.jpg

Te wykute wpusty trzeba byłoby zaklajstrować jakąś masą dobraną parametrami do wytrzymałości porothermu i zatopić w to blaszkę wygiętą w "L" tak aby wystająca część wypadała mniej więcej w spoinie bloczka ściany działowej. Jeśli to BK to łatwo można wyfrezować miejsce na blachę, zalać klejem do równego i lecieć normalnie z kolejną warstwą BK. Takie blaszki mocować co drugą warstwę.

Jeśli działówki na stropie to nie ma problemu z łączeniem na "wpusty", bo cały układ pracuje solidarnie.