Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamarznięte rury od wody - prośba o radę.

Ksosik

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie instalacji wodnej w domu. Przypomniałem sobie o zaworach od wody przy okazji -20 st. C na dworze...Na jesień zamknąłem wodę na głównym zaworze, ale nie odkręciłem kranów i nie spuściłem jej. Dziś sobie o tym przypomniałem i chciałem chociaż odkręcić zawory, żeby ta reszta wody przy odtajaniu miała gdzie wypłynąć, ale oczywiście zaworów nie mogłem ruszyć...zawory wystają ze ściany, więc myślę sobie, że przy tym mrozie jakieś 10 cm w ścianę też przemarzło...coś mogę z tym zrobić, czy rozsadzi mi te rurki? No po prostu załamka...

Pozdrawiam

Ok, dzięki za zainteresowanie sprawą...skłaniam się ku temu rozwiązaniu kolegi "domsat", bo hydraulik ze mnie żaden, a poza tym, ta rura schowana jest w ścianie

i wychodzi ok. 10 cm ze ściany. Więc dojście tam marne. A jeśli chodzi o ogrzewanie...czy jeśli rozgrzeję ten zawór to czy mi on nie pęknie pod wpływem ciepła? Z drugiej strony, rozumiem, że skoro to już zamarzło, to już pękło, bo lód rozszerza swoją objętość...

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bo wodę na głównym zaworze zamknąłem na jesień, dobre 3 miesiące temu, jest szansa, że ta woda, że tak powiem, się "cofnęła", albo jej ilość w rurach się zmniejszyła? Jestem laik, więc pytam, choćby to były głupie pytania...

W tej chwili daj sobie spokój - masz zakręcony główny zawór więc to co jest w rurach już zamarzło i jeśli uszkodziło to tego faktu nie zmienisz.

Woda zakręcona więc ryzyko zalania żadne.

Wiosną ocenisz straty i wymienisz to co popękało - gdy teraz podgrzejesz nie ma ciśnienia, aby to co roztopisz wyleciało.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bo wodę na głównym zaworze zamknąłem na jesień, dobre 3 miesiące temu, jest szansa, że ta woda, że tak powiem, się "cofnęła", albo jej ilość w rurach się zmniejszyła? Jestem laik, więc pytam, choćby to były głupie pytania...

Nie ma szans. Otwarty zawór kulowy ma dużą szansę przetrwać. Zamknięty nie ma szans. Zobacz, jak taki zawór jest zbudowany - rozpychający się trzpień lodu misi rozwalić metalową obudowę. Jak rozmrozisz, to będzie się sączyło albo i tryskało.

Otwórz w nowym oknie, powiększ i przyjrzyj się obudowie zaworu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=409513

Wszystkie zakręcone zawory tak mi strzeliły - ale akurat główny zostawiłem otwarty i przetrwał zamarznięcie.

Edytowane przez Kaizen