Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki,pierwszy raz. Jestem przerażony.

Recommended Posts

Witam razem z żoną postanowliliśmy kupić sobie działkę budowlaną aby z czasem wybudować dom. Szczerze powiem jestem pełen niepokoju przed tym krokiem bo za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać (a niby to proste :)) . Mam fajną działkę na oku z podprowadzonym prądem i wodociągiem w ulicy doprowadzającej do działki (byłbym współwłaścicielem ulicy po kupnie) działka posiada już prawa zabudowy. Najbardziej boję się obciążeń działki ewentualnych,czy mogę sam sobie w jakiś sposób sprawdzić księgi wieczyste czy razem z gościem od którego kupuję działkę należy to zrobić? Jak sprawdzić czy za 5 lat przez moją działkę nie będzie przebiegała np autostrada?

Facet mówi że jak mu zapłacę symboliczne pieniądze (pewnie ze 5k) to wtedy on tą działkę rezerwuje dla mnie i wtedy na spokojnie sprawdzamy te wierzytelności,papiery itp. Czy tak się to robi i czy to normalne?

No nie wiem poproszę o jakieś praktyczne porady :)

Przy okazji chciałem się przywitać i wszystkich pozdrowić.

Księgi wieczyste -> ekw.ms.gov.pl (żadne płatne wynalazki!!), tu masz za free, nr kw od zbywającego (jest tez na "opis i mapa"/"wypis i wyrys") - powinien podać bez łaski.

Plany - MPZP - na stronach gminy i wiesz wszystko (mapa+ tabela+częsć opisowa). No prawie wszystko.

ALE jeśli waadzy zamarzy się jakaś ekstra autostrada lub nowa baza marynarki wojennej np. na peryferiach stolycy - bo blisko do minizderstwa, to w ramach różnych specustaw zbudują ci toto za płotem "bez żadnego trybu". Jednak ponieważ kasy w budżecie brak to i szanse na nowe pomysły są nikłe.

Księgi wieczyste -> ekw.ms.gov.pl (żadne płatne wynalazki!!), tu masz za free, nr kw od zbywającego (jest tez na "opis i mapa"/"wypis i wyrys") - powinien podać bez łaski.

Plany - MPZP - na stronach gminy i wiesz wszystko (mapa+ tabela+częsć opisowa). No prawie wszystko.

ALE jeśli waadzy zamarzy się jakaś ekstra autostrada lub nowa baza marynarki wojennej np. na peryferiach stolycy - bo blisko do minizderstwa, to w ramach różnych specustaw zbudują ci toto za płotem "bez żadnego trybu". Jednak ponieważ kasy w budżecie brak to i szanse na nowe pomysły są nikłe.

Ok Ok czyli na tej stronce sprawdzam KW,na stronie gminy plan zagospodarowania (czy nic tam nie będą budować). A czy można gdzieś sprawdzić czy działka jest faktycznie odrolniona (to się sprawdza w KW?) . I to będzie już wszystko z tych "haczyków"?

Jeśli MPZP dopuszcza mieszkaniówkę, to na 500 m^2 masz decyzję o wyłączniu gruntów rolnych z produkcji przy projekcie( dla klas R/Ł/Ps I, II,III , decyzja będzie w projekcie, nadwyżka wymaga opłat) , dla klas IV, V, VI decyzji nie trzeba , za nadwyżkę nie pobiera się opłat. W KW wpisy w dziale I i II mają się zgadzać z EGiB (wypis i wyrys) = właściciele i powierzchnie , w dziale III i IV ma być czysto - bez obciążeń (na szarym tle to wpisy nieaktualne, na białym aktualne=obowiązujące) .

Jeśli MPZP dopuszcza mieszkaniówkę, to na 500 m^2 masz decyzję o wyłączniu gruntów rolnych z produkcji przy projekcie( dla klas R/Ł/Ps I, II,III , decyzja będzie w projekcie, nadwyżka wymaga opłat) , dla klas IV, V, VI decyzji nie trzeba , za nadwyżkę nie pobiera się opłat. W KW wpisy w dziale I i II mają się zgadzać z EGiB (wypis i wyrys) = właściciele i powierzchnie , w dziale III i IV ma być czysto - bez obciążeń (na szarym tle to wpisy nieaktualne, na białym aktualne=obowiązujące) .

Ok. A jeżeli mam działkę 25mx50 i muszę zachować odstęp od płotu 6m to to się liczy od dwóch stron i czy projekt domu który wymaga np 15x20m przeszedł by na takiej działce?

Ty widzisz tekst MPZP, my czytamy tylko Twoje streszczenia. Masz linię zabudowy lub nieprzekraczalną linię zab., ewentualnie masz odległości z boku i cała filozofia. Standardowo ściana z otworami minimum 4m od granicy, jeśli zapisane jest więcej to tak ma być. Odległości od granicy! Płot nie zawsze stoi na granicy.