Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie kratki wentylacyjne w kuchni / jaki rodzaj wentylacji?

Recommended Posts

Witam,

W mieszkaniu w stanie deweloperskim w kuchni są dwie kratki wentylacyjne. Zastanawiam się, dlaczego aż dwie, czy służą do czegoś innego? I jaki rodzaj wentylacji zastosowany jest w bloku, czy da się to w ogóle ocenić na podstawie tego zdjęcia? Możliwe, że nie..

Jest to najwyższe piętro w 4kondygnacyjnym budynku.

Zapomniałem o to spytać podczas oględzin, może będziecie potrafili pomóc.

No i problemem z tymi kratkami jest też to, że ich ulokowanie blokuje ewentualną zabudowę kuchenną pod sufit..

Załączam zdjęcie.

Dziękuję z góry!

140083581_690975834907047_6545514007721650415_n.jpg

Oby to nie było tak jak widać (ostatnie piętro skosy) a wentylacja to pionowe rury w stropie i poprowadzone przez dach zakończone daszkami.

Chociaż, wtedy można podłączyć do tego co się chce, i przynajmniej nie istnieje możliwość zasysania powietrza od sąsiadów w pięter poniżej. W sumie nie wiem co byłoby lepsze czy indywidualne "kominy" czy podłączenie do wspólnej instalacji wentylacyjnej w kominie systemowym?

Generalnie nie wiem do końca jak to jest rozwiązane. Na zdjęciu, które załączam widać, że jest komin, pod który jak podejrzewam podłączone są mieszkania pod tym (parter i dwa piętra). W tym mieszkaniu kratki wentylacyjne w kuchni zaznaczyłem na rysunku ramką, jak widać, nie są one w kominie z pozostałymi mieszkaniami, tylko osobno.. Pytanie, czy to dobrze?

Dodatkowo podobno pod jedną kratkę można podłączyć wyciąg pod okap, tylko pytanie pod którą, ma to znaczenie?

kuchnia.jpg

Najbardziej nurtuje mnie, czy jeżeli w bloku jest wentylacja grawitacyjna, to czy rzeczywiście można pod jedną kratkę podłączyć okap. Wiem, że gdyby była jedna kratka to prawdopodobnie nie, ale jak to wygląda w takiej sytuacji? Ktoś się orientuje, ktoś wie jak się upewnić/sprawdzić?