Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie między oknem a parapetem

Recommended Posts

Pod jednym oknem w domu na połowie długości ok 40cm między ramą a parapetem jest szczelina 1-2mm i wieje lub przy mrozach -15' zamarza w tym miejscu. Od zewnątrz od spodu parapetu jest szczelnie zrobione a od góry jest wepchnięty w rowek, czyli powiedzmy OK. Nie będę demontował parapetu itd bo to dla mnie głupota i nie warte zachodu ale mam plan strzykawką z igłą czymś to uszczelnić a potem położyć silikon. Tylko czym ? pianką się nie uda, silikon to żadna izolacja termiczna. Może coś takiego https://e-termoizolacje.pl/sika-kit-uszczelniajacy-sikaflex-floor-pl.html

Chyba lepiej jednak pianką - z pistoletu z aplikatorem - zrobić niewielki aplikator szczelinowy z twardej plastikowej rurki nałożyć na końcówkę i wcisnąć - jak zaschnie usunąć nadmiar i zrobić fugę sylikonową.

Ten materiał też nie jest izolacją a twardnieje na sztywno, i niewiele różni się od betonu w aplikatorze - a przecież chodzi o jak najlepszą izolację nawet w niewielkiej szczelinie.

Nie spotkałem nic łatwiejszego i dostępnego(mała pianka w Casto 200ml...), nawet rurka i podgrzać ścisnąć pozostawiając niewielką szczelinę - włożyć i wpuścić - nie wiem dlaczego obawiasz się pianki? - jak wyjdzie na zewnątrz to łatwo ją usunąć gdy oczywiście wyschnie! - ale masz przynajmniej pewność, że wypełni szczelinę.

Strzykawką taką pastę jak kit naprawdę jest bardzo trudno zaaplikować.

aplikator.jpg

• Like 1

Normalna pianka (OK) nie uszczelni i się zdegraduje. Po to montując okna daje się taśmy.

Wianie świadczy o podciśnieniu w domu - przy rekuperacji łatwo to naprawić. Przy WG trudniej (a może to być też objaw braku czy zapchanych nawiewników).

Jedyną pianą ZK z puszki jaką znam jest Polynor. Wciśnięcie jej to jakaś (choć niewielka) szansa, że uszczelni i ociepli. Bezpieczniej zrobić demolkę, naprawić połączenie ramy z listwą (a jeszcze lepiej zamontować ciepły parapet), zapianować i okleić taśmą.

Jak stanie ci się u ciebie tak , to pogadamy czy dla odcinka 1/3 ramy dolnej okna będziesz robił demolkę kuchni . Wiem, że takie rady najlepiej się daje komuś

W sensie, że Polynor to zła rada? W mieszkaniu taki problem miałem i nawet, jak coś zadziałało, to na krótko. Ale wtedy jeszcze nie było piany ZK w puszce - stąd podrzucam ten pomysł.

Bezpieczniej zrobić demolkę, naprawić połączenie ramy z listwą (a jeszcze lepiej zamontować ciepły parapet), zapianować i okleić taśmą.

To jest zła rada.

Spróbuję wcisnąć piankę lub polynor kupię. Od zewnątrz między parapetem a uszczelnię silikonem dekarski albo czymś innym, skaflex 11fc ?

To jest zła rada.

Spróbuję wcisnąć piankę lub polynor kupię. Od zewnątrz między parapetem a uszczelnię silikonem dekarski albo czymś innym, skaflex 11fc ?

Folie w płynie daj, można zwykła lub specjalna do okien od soudala i zaciagnij klejem co słońce nie będzie degradowalo tego. Nie może być na bazie rozpuszczalników jak dekarskie silikony czy sikafleki bo wejdzie w reakcję z pianką i będzie się żarło.

Edytowane przez Ajstos

Folie w płynie daj, można zwykła lub specjalna do okien od soudala i zaciagnij klejem co słońce nie będzie degradowalo tego. Nie może być na bazie rozpuszczalników jak dekarskie silikony czy sikafleki bo wejdzie w reakcję z pianką i będzie się żarło.

Napewno będzie ładnie to wyglądać na otynkownym nowym domu, dzięki za radę

No przecież wystarczy najnormalniejszy silikon. Tu nie chodzi o to, by materiał miał doskonałe właściwości izolacyjne, tylko, żeby zapewnił szczelność i brak przewiewów.

Idealna byłaby masa, która po aplikacji zwiększałaby objętość, ale nie tak jak pianka, lecz o 30-30%