Darek... 19.01.2021 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Cześć, Miło jest dołączyć do grona osób, którzy już się zmierzyli lub dopiero będą rozpoczynać przygodę z budową domu. Działka kupiona poza miastem, 10,26a, szczegółowa mapka w załączeniu. Do drogi asfaltowej 30 m, przy działce droga gminna, obecnie jeszcze nie utwardzona. Wjazd na działkę od strony północno/zachodniej. W tym roku będą wszystkie przyłącza, w tym gaz. ...i się zaczeło Moja żonka reflektuje na domek z poddaszem użytkowym, ja bardziej się skłaniam do parterowego. Wiek 40 i 44 lata + dwójka dzieciaków 11 i 8. Dom maks do 150 m2 + garaż dwustanowiskowy (min. trzy sypialnie+ pokój goscinny/gabinet). Styl domku w przybliżeniu hk57 https://www.homekoncept.com.pl/produkt/projekt-domu-homekoncept-57-lustro/ Oczywiście ww. bryła jest znacznie "przekąbinowana", wnętrze ze względu na układ stron na pewno będzie modyfikowane. Zakładam bryłę na prostokącie, dach 4-o spadowy (zwracam uwagę na koszty) Prośba do Was o opinię dotyczącą miejsca posadownienia domu (bliżej zachodniej granicy, czy jednak oddalić w kierunku wschodniej części) oraz wg Waszego doświadczenia iść w kierunku domu parterowego, czy grzecznie słuchać się żony Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestie, dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) parterowy dom z dwustanowiskowym garażem zajmie sporo działki.na dodatek skomplikowana bryła domu tworzy ci "martwe strefy" - fragmenty ogrodu, których nie da się sensownie wykorzystać. Każde oddalenie domu od drogi to dodatkowe setki złotych na bruki. Słabo widać gdzie jest droga gminna na mapce. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 na taką działke szukałabym czegoś w stylu ekonomiczny, przytulony do pólnocnej granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.01.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Żony słuchać trzeba ale akurat tu ją przekonaj do parterowego tj. spraw, żeby ona zapragnęła parterówkę i wymusiła na tobie, a nieee to działa ale odwrotnie. Jak rozumiem teraz macie mieszkanie. Schodów wew mieszkania brak. Macie windę czy tylko nogi? Tak czy inaczej zapytaj się żony czy chce we własnym domu biegać po schodach jak to teraz robi na potrzeby tylko wejścia do mieszkania. Ja się na ogrodach znam słabo i słucham się Elfir, ale holahola działka szerokości blisko 28m, nie za długa ~36m. Gdzie tu martwe strefy, ładnie się to zgra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2021 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) giman - w jaki sposób zagospodarujesz ogród za garażem? Zwykle to jest po prostu komunikacja, jakaś część gospodarcza.A ogród na wysokości sypialni (w tym projekcie chodzi o tę od północy)? nie chodzisz tam. To tylko widok z okna. Funkcjonalny to ten z którego na bieżąco korzystasz. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Elfir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 20.01.2021 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Dziękuję za wszystkie informację W załączeniu działka z narysowaną drogą gminną, na pewno ułatwi ocenę. Realnie będę chciał się dosunąć do drogi gminnej, oczywiście bliżej północnej/zachodniej granicy. Wolał bym się odsunąć w kierunku pół/wsch, ale koszty drogi tak jak wspomniał Elfir będą dramatyczne. Giman, obecnie mieszkam w szeregówce, która posiada III kondygnacje. Do schodów jestem przyzwyczajony, ale zdaję sobie sprawę, że za 20 lat może to być problem - stąd rozpatrywanie także parterówki. Mankament parterówki to obszar działki zajęty pod dom. Przyznam szczerze mam dylemat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2021 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) ten gabinet ma być rzeczywiście do pracy zawodowej? Czy jako zapasowy pokój? Co narzuca MPZP względem dachu? Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_wr 20.01.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Też jesteśmy na podobnym etapie I też głosy były podzielone, żona piętro (choć od zawsze podobały jej się niskie, rozłożyste domy), ja parter (też mi się takie podobały). Argument za piętrem: mniej miejsca zajmuje. I prawie zarzuciliśmy poszukiwanie parterowych. Tylko potem zaczęliśmy czytać o kosztach budowy piętrowego i parterowego. Schody, sufity, wyższe ściany... Piętrowy przegrywa. No i najważniejszy argument: czy za te ileś lat będzie nam się chciało skakać po schodach po cokolwiek? A jak ktoś złamie nogę, skręci kostkę? Jak pokuśtyka na górę? No i piętro z 2 pokojami + salonem na dole to problem (1 pokój + salon znaleźć można łatwo). Teraz już skupiamy się na parterowych, ale nie rozłożystych z dziecięcych marzeń, a zwartych, z garażem w bryle. Ot, kwadrat z tarasami z prawej i z tyłu (1 pergola, 1 zadaszony). Bo też działkę mamy 30 m szerokość, 54 m długość. A jednak chcemy trochę więcej po bokach niż te 4-5 metrów. Pół żartem, pół serio: nie wiem co kobiety widzą w piętrowych domach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.01.2021 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) giman - w jaki sposób zagospodarujesz ogród za garażem? Nie będzie nic za garażem garaż będzie w bryle, całość na planie prostokąta i będzie przód, tył i boki po min. 4-5m. Mankament parterówki to obszar działki zajęty pod dom. Przyznam szczerze mam dylemat... 10,26a to nie jest tak mało. Oczywiście zależy jaki chcesz ogórd, jak go urządzić i jak z niego korzystać. Ja mam 11a, parterówka z garażem, tarasy, sporo bruku a do tego 600m2 trawnika, 8 drzew owocowych ze 100-150 drzewek, krzewów, roślin jakiś. W planie warzywnik huśtawka i szopa ogrodowa Bo też działkę mamy 30 m szerokość, 54 m długość. A jednak chcemy trochę więcej po bokach niż te 4-5 metrów. Pół żartem, pół serio: nie wiem co kobiety widzą w piętrowych domach... Wspaniała duża działka. Przy 30m szerokości to 4-5m po bokach osiągniesz dziwaczną bryłą, pow. użytkową 200-300m2 lub garażem na min 3-4 samochody. Na piętrze lepiej się ukryć jak ją zdenerwujesz ty schodów nie lubisz więc nie wejdziesz się kłucić tylko zostaniesz na dole. A tak na poważnie (lub nie) to pierwszy sen jest o zamku i księżniczce, drugi o domku z białym płotem. W tym drugim śnie dom ma zawsze klasyczny wygląd z poddaszem. Edytowane 20 Stycznia 2021 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Nie będzie nic za garażem garaż będzie w bryle, całość na planie prostokąta i będzie przód, tył i boki po min. 4-5m. ja pisałam o tym rozczłonkowanym projekcie, który wrzucił Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 20.01.2021 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Pokój na ma mieć podwójną funkcję tj. gabinet i pokój gościnny. Niewielki obmiar, ale dla mnie/nas jest potrzebny. MZPZ jest bardzo tolerancyjny Praktycznie moge wybudować domek/dach jaki mi się zamarzy. Dach zakładam kopertowy, być może L. Elfir, ściana domu od strony północnej będzie równoległa do granicy działki z zachowaniem 4m odległości. Załączyłem link z projektem jedynie w kwestii poglądowej tj. w jakim stylu finalnie ma być wykonany. Bryła to raczej prostokąt (koszty), ewentualnie kształt L - ale to ostatnie zależy od różnicy w kosztorysach. Giman, jaką masz pow. domu i jaki projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) ja bym u ciebie widziała (jesli ma byc parterowy), coś w tym kierunku: na działce mieściłby sie tak (założyłam linię zabudowy 8 m): Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 21.01.2021 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Elfir, układ mi się podoba, ale garąz usadowiłaś bliżej środka osi działki? Nie będzie zasłaniał światła w salonie i kuchni? Zakładałem, że w podobnym układzie garaż będzie od północy. Rozumiem, że ten czerwony kolor przy salonie to taras? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2021 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 garaż zasłania taras od strony ulicy. Zapewnia intymność.Dopiero późnym popołudniem zaczyna rzucać cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts