Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dla seniorów 60+

Recommended Posts

Przetwory tym bardziej w kuchnie letniej lepiej robić (nie przejmując się wnoszeniem brudu i przegrzewaniem pomieszczenia) a przechowywać w ziemiance.

96m2 to niby mało dla pary? Szybciej bym się spodziewał "A po co aż tyle? I kto to będzie sprzątał i ogrzewał?"

mam podobno (tak wynika z projektu) niecałe 150 m2 (128 użytkowej) dla pary i wcale nie jest dużo.

96m2 to niby mało dla pary? Szybciej bym się spodziewał "A po co aż tyle? I kto to będzie sprzątał i ogrzewał?"

Może nie być mało, dla wielu wystarczy. Podesłany przez ciebie projekt jest ciekawy i zgrabny. Brakuje mu pomieszczeń techniczno-gospodarczych ale jest ok.

Sęk w tym, ze takie rady nie mogą być uniwersalne, znajdzie się para dla której domek 70m2 będzie idealny i taka jak Elfir dla której 128m2 jest na styk. Trzeba się wczytać w potrzeby przyszłego mieszkańca i mu doradzić pod niego a nie doradzać "dla mnie na waszym miejscu ...".

A czytając wypowiedzi Jacz można całkiem sensownie stwierdzić, że na 96m2 będzie się kisić.

@Jacz, nie rób pralni na poddaszu. Pisałaś, ze to ma być przestrzeń gościnna nie codzienna dla was.

A jaka jest wielkość działki, że parterówka ma się nie zmieścić?

Edytowane przez giman
literówki, redakcyjne
  • Like 1

1. Pralka w spiżarce/kuchni gospodarczej - będzie przyłącze do pralki i jest miejsce na suszarkę. Może finalnie tam ją postawię. Dzięki za radę.

2. Dom, który chcemy zbudować to bliźniak. Jedna część dla nas a druga na sprzedaż. Część do sprzedaży tylko ze ścianami nośnymi i oknami (albo bez - w zależności jak szybko znajdę nabywcę). Projekt domu max wykorzystuje rozmiary działki, która ma 32mx27m a dom bliźniak po elewacji 24mmx12m.

2. Dom, który chcemy zbudować to bliźniak. Jedna część dla nas a druga na sprzedaż.

Dla twojego spokoju i radości mam nadzieję, że ten bliźniak to typu stykającego się garażami a nie połową pomieszczeń mieszkalnych i wtedy jak w bloku.

edycja:

Dopiero spojrzałem na projekt stykasz się całym domem. Nie rób tego, naprawdę :)

Albo stykają się garażami albo dwa osobne domy tyle, ze oddalone od siebie o 5cm.

Edytowane przez giman
edyta