Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na dach?

Lukasz11

Recommended Posts

Dach dwuspadowy, krokwiowo-jetkowy o powierzchni 150mkw.

W projekcie membrana i dachówka ceramiczna. Czy jest sens zmieniać na pełne deskowanie i blachodachówka?

Chodzi mi o koszty, trwałość i komfort mieszkania na poddaszu.

Wiadomo, najlepiej deskowanie i dachówka... ale koszt spory

Co myślicie?

• 10 months później...
Dach dwuspadowy, krokwiowo-jetkowy o powierzchni 150mkw.

W projekcie membrana i dachówka ceramiczna. Czy jest sens zmieniać na pełne deskowanie i blachodachówka?

Chodzi mi o koszty, trwałość i komfort mieszkania na poddaszu.

Wiadomo, najlepiej deskowanie i dachówka... ale koszt spory

Co myślicie?

U mnie podobne parametry dachu. Robimy pełne deskowanie i dachówkę :spam: dajemy. Na szczęście jeszcze parę tygodni temu udało się zamówić towar, więc już jest taniej niż gdyby zamawiać teraz. W jakimś sensie "zarobimy" na to deskowanie :-)

Edytowane przez Greengaz

• 3 weeks później...
U mnie podobne parametry dachu. Robimy pełne deskowanie i dachówkę Piemont z Robena dajemy. Na szczęście jeszcze parę tygodni temu udało się zamówić towar, więc już jest taniej niż gdyby zamawiać teraz. W jakimś sensie "zarobimy" na to deskowanie :-)

Ceramika na dachu dobrze rokuje, ale nie szedłbym w pełne deskowanie.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Ja z doświadczenia jak najbardziej polecam dachówki ceramiczne - trwałe i ładne. U mnie na dachu model:spam:, wybór taki, bo zależało nam na nowoczesnej formie, poza tym jakość i cena bardzo ok. Ale nie robiliśmy pełnego deskowania, chociaż nas namawiano, zobaczymy z biegiem czasu kto miał rację ;-) Edytowane przez Greengaz

• 1 month później...
Prosty dwuspadowy dach bez udziwnień, klasyczna miedziana dachówka :spam:, dobrze trzyma, wygląda i nierobi dziury w kieszeni. Wyszedłem z założenia, że na pewne rzeczy trzeba coś wydać, ale to się robi na długie lata, więc opłacalna inwestycja. Edytowane przez Greengaz

• 1 month później...
A ja pozwolę sobie wtrącić, że blachodachówka też jest dobrym rozwiązaniem. Mamy dach dwuspadowy i u nas sprawdziło się właśnie to rozwiązanie :D:D:D Nie wiem, jak w innych firmach, ale bardzo duży wybór naprawdę dobrych paneli dachowych ma /moderowano/. Postawiliśmy na wersję w powłoce / moderowano/. Mamy już kilka lat ten wariant i nie widać najmniejszych śladów użytkowania :yes: Poza tym uważam, że nawet blacha wygląda ładniej, niż zwykła dachówka - przynajmniej jak na mój gust :D Ja przynajmniej nie mam się do czego przyczepić :D Edytowane przez finlandia
Polecenia są ok, ale muszą być wiarygodne.

Aby cieszyć się długą żywotnością dachu należy krycie wstępne wykonać papą na sztywnym poszyciu a nie folią. Krycie docelowe najlepiej wykonać dachówką ceramiczną. Pozdrawiam.

Można to połączyć i zastosować gont. Bardzo ładny efekt uzyskałem na domku narzędziowym gontem w romby. :cool:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Prosty dwuspadowy dach bez udziwnień, klasyczna miedziana dachówka piemont, dobrze trzyma, wygląda i nierobi dziury w kieszeni. Wyszedłem z założenia, że na pewne rzeczy trzeba coś wydać, ale to się robi na długie lata, więc opłacalna inwestycja.

Mam podobnie, potwierdzam i polecam ceramikę na dachu (y)

• 2 months później...
Jak dla mnie jest sens ☺ Koszty są na pewno mniejsze. Oszczędność krąży głównie wokół ceny montażu. Oszczędzasz na materiałach i robociźnie. Nie jest to tak skomplikowane, jak w przypadku dachówek. Jakość i trwałość są naprawdę spoko. Po 5 latach moje panele dachowe z :spam: mają się świetnie. Jakość absolutnie bez zarzutu. Nic nam nie przeszkadza. Same dobre doświadczenia, więc luz! Edytowane przez Greengaz