W2K 20.01.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Cześć, Mam do wywiercenia 4 otwory w stropie - fi6 x 50mm. Powieszenie na suficie ekranu projekcyjnego - 8kg Kilka lata temu miałem już tą przyjemność przy wieszaniu żyrandola (4 otwory = 4h pracy) i bardzo chciałem sobie tego oszczędzić przy zwykłej wiertarce udarowej więc zamierzam pożyczyć coś o większym kalibrze - wiertarkę SDS pneumatyczną - w betonowe ściany w wielkiej płycie chodzi jak w masło 30s i po otworze. Martwi mnie jedno. To płyta kanałowa ze zbrojeniem sprężającym - czy wiercąc takim potworem - w sumie niewielkie otworki jak wyżej - nie ryzykuję że trafię na pręt sprężający i że go uszkodzę/ przewiercę ? Wtedy to raczej niefajnie może być, zwłaszcza że wszelkie poradniki na temat płyt kanałowych piszą żeby konsultować to z projektantem. Czy może po prostu przesadzam i nie ma nad czym panikować ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.01.2021 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Już duża elektryczna makita na sds'ie da radę. Pneumat to już przerost formy nad treścią Ps. a to na pewno jest płyta żerańska a nie 'zwykła" płyta kanałowa? Edytowane 21 Stycznia 2021 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W2K 21.01.2021 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 I tak taka pożyczam od znajomego więc będzie pneumatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.01.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Martwi mnie jedno. To płyta kanałowa ze zbrojeniem sprężającym - czy wiercąc takim potworem - w sumie niewielkie otworki jak wyżej - nie ryzykuję że trafię na pręt sprężający i że go uszkodzę/ przewiercę ? Wtedy to raczej niefajnie może być, zwłaszcza że wszelkie poradniki na temat płyt kanałowych piszą żeby konsultować to z projektantem. Czy może po prostu przesadzam i nie ma nad czym panikować ? Pozdrawiam Wykrywacz metalu i omijasz zbrojenie sprężające. Nie wolno przecinać / przewiercać zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts