chcialbympompe 20.01.2021 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Jak coś działa od wielu lat to aż kusi, żeby to popsuć Mam Atlantica Tri 11kW + nieszczęsny zasobnik Atlantic. Na wiosnę chcę go wymienić na coś nierdzewnego z dużą wężownicą. Ponieważ mam w większości grzejniki to pompa przy dodatnich temperaturach ma tendencję do taktowania. By to zmienić zastanawiam się nad dołożeniem "za jednym zamachem" bufora tak z 80-100l celem zwiększenia zładu wody. I teraz pytanie: czy bufor na powrocie może być przed samą PC czyli działać zarówno przy grzaniu CO jak i CWU (tak byłoby łatwiej z uwagi na rozmieszczenie urządzeń) czy koniecznie musi być tylko w obiegu CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.01.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Jak coś działa od wielu lat to aż kusi, żeby to popsuć Mam Atlantica Tri 11kW + nieszczęsny zasobnik Atlantic. Na wiosnę chcę go wymienić na coś nierdzewnego z dużą wężownicą. Ponieważ mam w większości grzejniki to pompa przy dodatnich temperaturach ma tendencję do taktowania. By to zmienić zastanawiam się nad dołożeniem "za jednym zamachem" bufora tak z 80-100l celem zwiększenia zładu wody. I teraz pytanie: czy bufor na powrocie może być przed samą PC czyli działać zarówno przy grzaniu CO jak i CWU (tak byłoby łatwiej z uwagi na rozmieszczenie urządzeń) czy koniecznie musi być tylko w obiegu CO? Hej, jak chcesz montować bufor w szereg instalacji , to tylko na powrocie z CO.Powrót z CWU tylko do powrotu w PC. Wężownica CWU min 3m2. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.01.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Jeszcze proponuję powrót z instalacji dać na dole bufora ,a wyjście z bufora na powrót PC u góry po przeciwnej stronie.Nie zapomnij o automatycznym odpowietrzniku u góry bufora, dobrze żeby miał spust u dołu-od czasu do czasu usuniesz syf instalacyjny.No i to dobry moment na konkretny filtr np magnetyczny przed buforem od strony instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.01.2021 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Tak myślałem, ze to poprawny sposób. Wymaga jednak więcej zabawy z "rurologią" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.01.2021 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Czy macie jakieś opinie na temat zasobnika z nierdzewki Termika WW300PCE?Wężownica 3,2m2 i przyzwoita cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts