forza_pol 21.01.2021 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) hwd Edytowane 22 Stycznia 2021 przez forza_pol x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati1992 21.01.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Miałem prawie identyczna sytuacje, po wykopaniu na ławy, wyszła woda około 10-20 cm, wypompowaliśmy, zalaliśmy chudziaka około 15 cm, postał kilka dni, później znowu woda wypompowana z chudziaka, ułożone zbrojenie i zalane ławy na +- 55-60 cm. Teraz zrobione są ściany fundamentowe z bloczka, ale nie w całości. Dookoła tych ścian stoi woda na wysokości jednego bloczka i zastanawiam się jak ja odprowadzić żeby to obsychało i móc robić izolacje... taki teren i problemy są. No ale Aby zrobić „ZERO” i obsypać to ładnie wszystko piaskiem to będzie z górki może .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 21.01.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Ja musiałem od razu zalewać bo ziemi co się obrywała z chudziaka bym nie wybrał. Jeszcze dodam- dom piętrowy oczywiście bez piwnicy, lanego stropu nad piętrem nie będzie tylko jakieś deski, płyty, wełna. Na dach blachodachówka bez deskowania - kombinuję tak żeby było jak najlżej dla fundamentów. Właśnie, jak takim dom z poddaszem użytkowym można odciążyć? Blachodachówka, a czy strop betonowy nad piętrem można odchudzić? Chodzi o to, żeby zamiast 18cm zrobic 14-15 cm grubości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 21.01.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 no spoko, ale ja pisze teraz o tym jak można odciążyć? Bo mam też problem z gruntem , a chce budować dom z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.01.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Jak wykop się nie zapada to beton bezpośrednio w ziemię i to z wodą sobie poradzi. I jeszcze z dodatkiem W8 wiec ok. Ale u ciebie coś się obsypywało tu mimo opisu nie wiem dokładnie jaka tego skala i jak dokładnie wyglądało. Podpowiedzcie co mogę na tym etapie zrobić żeby później problemów zaoszczędzić? Geologa jeszcze jest sens brać? Jak jesteś mentalnie i finansowo gotowy na każdy scenariusz to bierz. Ale jak nie zdzierżysz niektórych jego odpowiedzi to nie bierz Ale to jest dziwne: Nie robiłem badań geologicznych, projektant nie chciał a ja nawet nie wiedziałem że to istotne. Nie jest czasem jakoś od 3-4 lat, ze badania są obowiązkowe do pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Jak to się ma do projektu?Jak szerokie miały być ławy, a jak szeroko jest?Geodeta wytyczył poziom 0? To tego się trzymaj.Dwie warstwy papy są zbędne - jedna wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2021 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Z projektu widzę że chyba 80cm wysokości 35cm a dalej z bloczka. A u mnie jakieś 45cm Czyli zmniejszyłeś powierzchnię, którą obciąża budynek o 44% i pytasz, czy to OK? Oczywiście, że nie OK. I właśnie dlatego prawie wszyscy budują z bloczka, bo żeby zrobić odpowiednio szerokie ławy i na nich ścianę wylewaną, to ścianę trzeba szalować z obydwu stron (a to drogie i czasochłonne), bo wykopu tak nie poszerzysz tylko na dole. Sobie podniesiesz - a potem geodeta zmierzy w czasie inwentaryzacji powykonawczej i będziesz burzył? Projekt to nie źródło inspiracji - a plan, jak dom ma być zbudowany. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Dom będzie stał pomimo że wylewając takie "ławy" zrobiłeś spory błąd. Wspominasz o tym że chciałbyś zrobić dobrą izolację pionową - na czym? na tych ławach się nie da. Do tego brak izolacji termicznej. Wydałeś na materiał worek pieniędzy zamiast pół worka. Idę o zakład że skoro się obrywało ławy wibratora nie widziały. Więc jakość betonu taka trochę umowna wyszła. Kolejna sprawa zafundowałeś budynkowi ponad 100 tonowe ławy , no tak teraz trzeba szukać kilogramów i zerkać czy nie siada, bo zapewne wymaganych projektem 80 cm nigdzie nie ma. Pochwal się ceną firmy za tak spieprzone ławy ? Koparka +1500zł to maks co to warte. Dałeś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 No ale jak inaczej byście to zrobili? skoro woda stoi na jakiś 80-90cm to co wybierać całą ziemię i szalować w tej wodzie? Igłofiltry. IMO niekoniecznie trzeba szalować - choć wielu tak twierdzi. Jak grunt się trzyma i nie wciąga wody za szybko, to ławy możesz wylać w grunt a wyżej murować. Taka metoda jest popularna. U nas geodeta nie mierzy wysokości posadowienia, już z nim rozmawiałem i powiedział żebym podniósł. Wysokości budynku też nie mierzy? To w każdej chwili ktoś może skontrolować nawet nie wchodząc na teren i będziesz miał kłopot. Czy chcesz niższe pomieszczenia zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.01.2021 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Z projektu widzę że chyba 80cm wysokości 35cm a dalej z bloczka. A u mnie jakieś 45cm (tam gdzie się oberwało 60/70cm). Geodeta wyznaczył 0 ale troche podniesiemy bo patrząc na sąsiednie domy to za nisko by było. [ATTACH=CONFIG]452259[/ATTACH] Na rysunkach nie ma szerokości, ale zakładam, ze tak jak piszesz było 80cm. Wysokość w projekcie masz 10cm chudego + 35cm ławy właściwej. Czasem się pomija chudy i wylewa na raz całą wysokość czyli 45cm. Czy to dobrze czy źle to spece jak jarmar ci napiszą. Co na ten temat mówił kierownik budowy? Pytasz co możesz zrobić? Tu nie ma co się głowić. 1. Pytasz X niezależnych konstruktorów czy to mimo wszystko da radę. Jak wszyscy potwierdzą nic nie robisz i zaczynasz spać spokojnie. lub 2. Robisz od nowa. Kolejna sprawa zafundowałeś budynkowi ponad 100 tonowe ławy , no tak teraz trzeba szukać kilogramów i zerkać czy nie siada, Aż mnie zainspirowałeś, muszę policzyć własne kloce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 [ATTACH=CONFIG]452259[/ATTACH] Przecież wystarczy dodać 28+24+28=80cm to szerokość ławy w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 21.01.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Ja miałem ławy 50x40 i chyba 7 warstw bloczka. Ekipa budowlana, która ciągle buduje w moich rejonach zapytała kierownika czy może zmienić formę fundamentów (mnie też oczywiście pytali), kierownik potwierdził, że nie ma z tym problemu, tym bardziej, że już kiedyś miał styczność z tą ekipą i wszytsko była dobrze. Koparka wykopała rowy głębokie na 90cm i zostały one zapalne betonem. Mój grunt to piach, piach, piach a humusu od 10-30cm., wody w wykopach nie było, choć grunt trochę się obsypywał. Na te "ławy" postawiono 3 warstwy bloczka. Budynek stoi od roku - wszystko narazie jest ok.Nie jednokrotnie jeżdżąc po różnych wsiach widzę, że ten sposób budowy fundamentów jest bardzo popularny. Czy właściwszy od idealnych ław i iluś tam warstw bloczka? - nie mnie oceniać.Z reszta jak to mniej więcej wyglądało możesz zobaczyć w moim dzienniku. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 21.01.2021 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Igłofiltry. IMO niekoniecznie trzeba szalować - choć wielu tak twierdzi. Jak grunt się trzyma i nie wciąga wody za szybko, to ławy możesz wylać w grunt a wyżej murować. Taka metoda jest popularna. Wysokości budynku też nie mierzy? To w każdej chwili ktoś może skontrolować nawet nie wchodząc na teren i będziesz miał kłopot. Czy chcesz niższe pomieszczenia zrobić? Kaizen bo Ty wszystko wiesz,tez mam słabe warunki gruntowe, konstruktor bardziej widzi płytę fundamentową niż ławy, ale nie o to, jak mamy dom z poddaszem to poza blachodachówką jak możemy odciążyć jego wagę która naciska na fundament? Można np zamiast stropu betonowego 18cm dać 15cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Ale przecież ja się was nie pytam czy jest OK? przecież wiem że to jest zjebane, pytam co dalej... No ale jak inaczej byście to zrobili? skoro woda stoi na jakiś 80-90cm to co wybierać całą ziemię i szalować w tej wodzie? U nas geodeta nie mierzy wysokości posadowienia, już z nim rozmawiałem i powiedział żebym podniósł. Co zrobić teraz jak już masz to wylane, może przegadaj temat z tym co podpisywał adaptację. Robił to kto ? jak architekt to wiele nie pomoże jak jakieś konstruktor to powinien potrafić ocenić to do warunków typowych /przyjętych w projekcie/. Jeżeli nie ten sam poszukaj kogoś kto to zweryfikuje, dopiero po tym dalej działaj. Ze zdjęć nie widać , ale kolejny częsty błąd do tak robionych ław to zostawienie humusu wewnątrz budynku, coś co, na początkowym etapie można usunąć maszynami zostaje a potem ekipa mówi że nie trzeba , nie da się itd. zasypują humus piaskiem a po latach płacz bo podłoga osiadła, brak ubijania warstwami to samo. Co do weryfikacji wysokości to można wykonać i za 10 lat. Mapy z rzędnymi terenu są powszechnie dostępne, co zrobisz jak za X lat gmina zinwentaryzuje wszystkie budynki? Za jedna warstwę bloczka pewnie nikt głowy nie urwie , ale 50cm to już raczej nie przejdzie bezkarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 80 to nie szerokość ławy, tam jest zbrojenie 20cm szerokości i beton 20cm z jednej i 20cm z drugiej =60cm U mnie było szerzej rozstawione to zbrojenie chyba 30x30 Popatrz na rzut masz jak byk 28cm odsadzki na stronę +24cm ściany . Wychodzi 80cm. Strzemiona 30x30 kolejny babol. Strzemiona robi się pod ścianą a nie na szerokość ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 To popatrz na zdjęcie ze zbrojeniem ławy 1:25 i widać 20cm szerokości zbrojenia i po 20cm po bokach. To jest niezwymiarowany przekrój. Nie możesz go skalować i strzelać. Obowiązują podane wymiary w tym przypadku z rzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Mierzy wysokość budynku ale od ziemi, czyli trzeba ziemią podsypać żeby było wyżej. Masz na mapce do celów projektowych punkty wysokościowe. Podniesiesz teren inaczej, niż w planie zagospodarowania - to jeszcze teren będziesz musiał obniżać. Nie masz ppp w wysokości mnpm? U mnie tak to było zapisane: Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 jak możemy odciążyć jego wagę która naciska na fundament? Można np zamiast stropu betonowego 18cm dać 15cm ? W moim projekcie obciążenie wyliczone dla ław 60cm wynosi 139,2kPa. Poz. 3 FUNDAMENTY Zestawienie obciążeń - ściana fundamentowa 0,24x 1,5x25x 1,1 = 9,9 kN/m - ściana murowana 0,24 x 3,0 x 10 x 1,1 = 7,9 kN/m - tynk 0,04 x 3,0 x 19 x 1,3 = 3,0 kN/m - ze stropu 14,8 x (5,7 x 0,75 + 4,2) x 0,5 — 62.7 kN/m 83,5 kN/m Zestawienie obciążeń na 1m2 dachu - dachówka o ciężarze do 55 kg/'m2 0,55 : 0,866 x 1,2 0,8 kN/m2 - wełna mineralna 0,20 x 1,2 : 0,866 x 1,2 0,3 kN/m2 - płyty gipsowe 0,0125x 12:0,866x 1,2 0,2 kN/m2 - śnieg 2,4 x 1,2 x 1,5 4,3 kN/m2 - wiatr (0,25 + 0,0005 x 500) x 1,0 x (0,015 x 30 - 0,2) x 1,8 x 1,3 0.3 kN/m2 Razem: 5,9 kN/m2 Jak widać z 83,5 kN zaledwie 0,8 to dachówka o wadze 50kg/m2. Za wiele nie ugrasz pokryciem. Znaczna część to śnieg i wiatr - a na to nie masz wpływu. Coś do ugrania jest na materiale ścian i na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Ale ja nie będę o pół metra podnosił, tu chodzi o jakieś 20 max 30cm, geodeta powiedział że nie będzie problemu. Skoro ławy podane są w skali to musi być to zwymiarowane, widać że stoi na tym bloczek 24cm to jakim cudem tam 80cm wyjdzie. Skąd wiesz na przekroju że bloczek ma 24cm ? Odczytaj poprawnie wymiary z rzutu. Nie zgaduj tylko odczytaj. Pytasz o rade ale jak odpowiedź nie pasuje, wiesz lepiej....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Ale ja nie będę o pół metra podnosił, tu chodzi o jakieś 20 max 30cm, geodeta powiedział że nie będzie problemu. Masz tolerancję 2%. Przekroczysz - ryzykujesz rozbiórkę. I sprawdzić mogą w każdej chwili. Były sytuacje, gdzie trzydziestoletnie domy trzeba było burzyć, bo ktoś się dopatrzył, że stoją za blisko granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts