budowlaniec 16.01.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 Ci z kolorowej (wiadomo o jaki kolor chodzi) epoki swoich budów nie oglądali, po prostu się wprowadzali. Obecni "przesiadający" się chyba też nie wiedzą co to jest budować się własnym sumptem, wiedzą natomiast jak doskonale ten proces szarym ludziom utrudniać, czyt. uniemożliwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 16.01.2002 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 oj niestety budowlaniec masz całkowietą rację przykre to ale prawdziwe Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Czy Rozporządzenie MI o tablicach informacyjnych jest zgpdne z Ustawą o ochronie danych? Można podać adres firmy projektującej, czy nadzorującej, ale prywatne adresy? A, jeżeli projektantów jest kilku, jaka duza ma być tablica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 18.01.2002 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Nie ma pewności co do tego czy jest to zgodne z UoOchrDO. Ja osobiście myślę, że nie - podobne zdanie ma mój kierownik, ale skoro wymóg taki jest to najlepiej ograniczyć się do minimalnych danych i np. nie zamieszczać adresu a telefon najlepiej komórkowy gdyż po numerze stacjonarnym można dojśc do adresu bez problemu.Na ten temat powinien wypowiedzieć się TK albo SN - problem w tym, że nie wypowiedzą się dopóki ktoś im nie zada pytania lub nie pojawi się sprawa w sądzie z odwołaniempozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 18.01.2002 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Kiedyś zadałem to pytanie w urzędzie - odpowiedź była twierdząca, że jest to zgodne z ustawą o ochronie danych osobowych, ale głębiej się wtedy w temat nie wgryzałem. Myślę, że warto byłoby się temu przyjrzeć może na tablicach informacyjnych budów zamiast nazwisk, adresów i telefonów powinny być puste kratki lub jakieś szyfrowane informacje albo numerki tak jak na osiedlowych domfonach (chi chi chi, zawsze mam problem jak po jakimś czasie idziemy do znajomych). Po co komu w ogóle te informacje widniejące na tablicach, chyba tylko złodziejom, aby mogli "zmierzyć" przyszłe swoje ofiary. Moim zdaniem oprócz nazwy budowy lub rodzaju robót, nr pozwolenia na budowę i danych organów państwowego nadzoru i tel. alarmowych nic innego tam nie powinno już być. Przecież logicznie rzecz ujmując kierownik budowy wypisując całą listę nazwisk z adresami i telefonami łamie ustawę o ochronie danych osobowych jak nic. Co inni na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Czy ktoś wie, dlaczego nie można otworzyć strony http://orka.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/ „Internetowy system informacji prawnej”? Czy władze znalazły sposób na oszczędności, czy tylko serwer jest nieczynny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.01.2002 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 A może złącza do serwera sejmu blokują ci, którzy zarabiają na sprzedaży przepisów?Fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 28.01.2002 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 W Dz. U. z 2002 r. Nr 1, poz. 12 opublikowano ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 13 grudnia 2001 r.w sprawie dokumentów stosowanych w pracach planistycznych oraz wymaganych przy ustalaniu warunków zabudowy i zagospodarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2002 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Czy coś się zmienia w przepisach dotyczących oczyszczalni ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 31.01.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 Anonimowy zadałeś zbyt ogólne pytanie żeby na nie odpowiedzieć - napisz o co dokładnie Ci chodzi. W kwietniu 2001 została uchwalona nowa ustawa Prawo ochrony środowiska oraz inne ustawy o tej tematyce w tym nowa ustawa o odpadach. Jest dużo zmian i niektóre z nich obowiązują od stycznia 2002. Poczytaj ustawy lub zadaj szczegółowe pytaniepozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.01.2002 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 W Starostwie krakowskim, w wydziale ochrony środowiska dowiedziałam się, że nie jest już potrzebne pozwolenie z ich strony na postawienie przydomowej oczyszcz. ścieków. Jest Ustawa o prawie wodnym z 18.07.01 dziennik ust. 115 poz 1229, która coś o tym mówi. Za to trzeba zgłosić w urzędzie gminy, że się coś takiego stawia. Ale nie potrzeba żadnych pozwoleń. Niestety mój urząd jeszcze nic o tym nie wie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 01.02.2002 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Wyszły ostatnio: ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie wysokości jednostkowych stawek kar za przekroczenie warunków wprowadzania ścieków do wód lub do ziemi. (Dz. U. Nr 146, poz. 1640) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 20 listopada 2001 r.w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia.(Dz. U. Nr 140, poz. 1585) W tabeli B znajduje się sformułowanie” „oczyszczalnie ścieków o przepustowości do 5 m3 na dobę, wykorzystywane na potrzeby gospodarstw domowych lub rolnych w ramach zwykłego korzystania z wód”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 01.02.2002 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Uzupełnienie: Tabela umieszcona jest w Załączniku do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 20 listopada 2001 r. (poz. 1585)RODZAJE INSTALACJI, Z KTÓRYCH EMISJA NIE WYMAGA POZWOLENIA, A KTÓRYCH EKSPLOATACJA WYMAGA ZGŁOSZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2002 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Czyli zgodnie z załącznikem do ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 20 listopada 2001 r. w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia (Dz. U. Nr 140, poz. 1585) do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 20 listopada 2001 r. (poz. 1585), Tabela B - zgłoszenia wymaga eksploatacja oczyszczalni ścieków o przepustowości do 5 m3 na dobę, wykorzystywane na potrzeby gospodarstw domowych lub rolnych w ramach zwykłego korzystania z wód (zaliczana jest do RODZAJÓW INSTALACJI, Z KTÓRYCH EMISJA NIE WYMAGA POZWOLENIA, A KTÓRYCH EKSPLOATACJA WYMAGA ZGŁOSZENIA). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2002 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Czy można stosować stare, wycofane Polskie Normy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 01.02.2002 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Odpowiedź na to pytanie była zamiesczona w nr 6/2001 Normalizacji. Tak, ale ten fakt powinien być uzgodniony między współpracującymi stronami (np. dostawca - odbiorca).;"W normalizacji, u której podstaw leży dobrowolne stosowanie normy, faktu dezaktualizacji normy nie należy wiązać z prawnym zakazem stosowania normy wycofanej. [...] Zbiór norm wycofanych nie jest bowiem zbiorem norm, których stosowanie jest zakazane [...]. Normy wycofane tym różnią się od norm aktualnych, że prezentują mniej nowoczesne rozwiązania - z punktu widzenia postępu naukowo-technicznego - jednak rozwiązania te nie są błędne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2002 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 W nawiązaniu do tego co pisał SANIPR chcę zapytać, czy ktoś z Koleżeństwa wie czy wszystkie normy branżowe (BN) zostały zastąpione przez Polskie Normy? Od roku 1997 BN powinny odejść do lamusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 05.02.2002 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Ja również nie natknąłem sie na wyjaśnienia ministerstw wydających normy BN ani PKN, który od 1997 r. powinien przejąć ten temat. Prawdopodobnie nikt do końca tego nie wyjaśni, ponieważ jest to na pograniczu kompetencji różnych urzędów. Jednak gdyby jakiś urząd został zobowiązany bardzo ważnym przepisem (np. ustawa Sejmu) sprawa mogłaby mieć swój finał. Jestem pesymistą. W takiej sytuacj myślę, że należy kierować się Ustawą o normalizacji, zgodnie z którą normy nie są obowiązujące poza tymi, na które powołują się ustawy i tymi których obowiązek stosowania wynika zrozporządzeń ministrów. Inymi słowy jaką normę zastosujesz zależy tylko od umowy między dostawca i odbiorcą (poza normami obligatoryjnymi). Zakładając, że jesteś inwestorem domu jednorodzinnego, wykonawca musi stosować taką normę jaką mu wskażesz w umowie. Gdyby np. przepis dotyczacy kierunku otwierania drzwi wynikał z normy nieoblikatoryjnej decyzja należałaby tylko do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 08.02.2002 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2002 Są w przygotowaniu nowe normy. Podaję kilka tytułów projektów norm:1. PrPN-EN 378-1 Projekt Polskiej Normy.Instalacje ziębnicze i pompy ciepła. Wymagania dotyczące bezpieczeństwa i ochrony środowiska. Część 1: Wymagania podstawowe, definicje, klasyfikacja i kryteria wyboru.Wprowadza normę EN 378-1:2000. Stopień zgodności IDT* 2. PrPN-EN 378-2 Projekt Polskiej Normy.Instalacje ziębnicze i pompy ciepła. Wymagania dotyczące bezpieczeństwa i ochrony środowiska. Część 2: Projektowanie, budowanie, sprawdzanie, oznaczanie i dokumentacja.Wprowadza normę EN 378-2:2000. Stopień zgodności IDT 3. PrPN-EN 1861 Projekt Polskiej Normy.Instalacje ziębnicze i pompy ciepła. Schematy instalacji, rurociągów i przyrządów. Układy i symbole.Wprowadza normę EN 1861:1998. Stopień zgodności IDT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2002 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 Jak można zapoznać się z projektami norm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts