MagdaDo 24.01.2021 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Znajomy sprawdził nam w rejestrach dot. gruntów i przysłał taką informację: na samą tą działkę został uchwalony plan przestrzennyma oznaczenie zabudowy jednorodzinnejale... dane o samej działce są ukryte od kwietnia 2020, bo toczy się jakieś postępowanie administracyjne (nie mogę sprawdzić o co chodzi) Co to może oznaczać? I gdzie szukać odpowiedzi - w gminie, w powiecie, czy jeszcze gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariater 24.01.2021 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Witam, bylam w gminie o wydanie zezwolenia na wycinke drzew, i przy okazji spytalam, o co chodzi z tym postepowaniem administracyjnym. Mila pani wyjasnila, ze dane sa ukryte ze wzgledu na rodo, nie ma zadnego postepowania, i ze w dalszym ciagu jestem wlascicielka tej dzialki . Ta odpowiedz mnie usatysfakcjonowala, ale brak logiki w jezyku administracyjnym nie przestanie mnie zdumiewac. Dlaczego nie mozna bylo napisac, ze chodzi o rodo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.01.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Dane o działce (właściciel, powierzchnia, obciążona lub nie hipoteka) masz w księdze wieczystej. Decyzji o PnB nie zobaczysz, bo nie jesteś właścicielem czyli podchodzi pod RODO. Dane z EGiB też podpadają pod RODO. Wypis działki z EGiB otrzyma geodeta jeśli zlecisz okazanie granic. Masz interes prawny (zamiar zakupu) i zlecisz możesz. Hmmm, MPZP tylko dla tej działki? To chyba decyzja WZ. Zażądaj projekt budynku do wglądu i tam jest wszystko (wypis z MPZP lub dec. o WZ, wypisy, uprawnienia projektantów itp ). Edytowane 24 Stycznia 2021 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaDo 28.01.2021 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Dane o działce (właściciel, powierzchnia, obciążona lub nie hipoteka) masz w księdze wieczystej. Decyzji o PnB nie zobaczysz, bo nie jesteś właścicielem czyli podchodzi pod RODO. Dane z EGiB też podpadają pod RODO. Wypis działki z EGiB otrzyma geodeta jeśli zlecisz okazanie granic. Masz interes prawny (zamiar zakupu) i zlecisz możesz. Hmmm, MPZP tylko dla tej działki? To chyba decyzja WZ. Zażądaj projekt budynku do wglądu i tam jest wszystko (wypis z MPZP lub dec. o WZ, wypisy, uprawnienia projektantów itp ). Mam kolejne dokumenty: - Wypis i Wyrys z MZPZ z gminy, w z września 2014r., w którym jest zapis: "Działka o numerze ewidencyjnym ...leży w terenach przeznaczonych pod uprawy polowe z dopuszczeniem zabudowy zagrodowej oznaczona na rysunku planu symbolem R24RP" - wyciąg z księgi wieczystej, w której na podst.wypisu z rejestru gruntów z lipca 2015 r. sposób korzystania określony jest jako "B - tereny mieszkaniowe" Czy to już oznacz,a że działka została przekształcona w budowlaną i nie-rolnik może ją kupić bez obaw o naliczenie jakiś dodatkowych opłat? W którym momencie dowiemy się o ewentualnej opłacie za wyłączenie gruntu z produkcji rolnej, kogo o to pytać: powiat, gminę, notariusza, geodetę, rzecowznawcę, prawnika??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.01.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Nie wiem czy została przekształcona, czy inwestor o to wystepował, o ile musiał. A raczej nie musiał.O opłacie możesz się dowiedzieć po przeczytaniu decyzji ze starostwa otrzymanej ZPO lub jeśli chcesz spokojnie spać to -> #14 .Dopisałem:Jeśli zbywający nie chce (lęka się) wypuścić projekt z ręki, to niech z Tobą i projektem pod pachą pofatyguje się do starostwa (jak #14). O ile nie mu to nie w smak, to znaczy że wie gdzie jest pies pogrzebany i boi się Twojej rezygnacji gdyż szuka jelenia aby wepchnąć go na minę a nadzieja na kasę mu rozum odbiera. Wydaje mi się, że zbywający jest łosiem jeśli kombinuje w ten sposób. Sprytny nabywca gdy zrozumie że został wydymany bez mydła (lub z cichym rozmysłem da się tak zrobić ) , najmie ogarniętego mecenasa i przed sądem udowodni że sprzedano mu nieruchomość z wadą prawną a wtedy zbywającemu z .... urządzi jesień średniowiecza. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Bertha Dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts