Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon 26m2 z kominkiem i dużymi oknami

boohoo

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem niedawno nieruchomość z rynku wtórnego i zastanawiam się jak najoptymalniej urządzić salon:

- 26m2

- drzwi tarasowe i duże 2 okna fix na prawie całą długość dłuższej ściany

- kierunek - południe

- kominek na środku krótszej ściany

- długi kaloryfer pod oknami

- szerokie wejście (bez drzwi) do salonu, około 160cm

4d5eafbaab55b7a0m.png

Poprzedni właściciele mieli kanapę dłuższą ustawioną pod oknami, drugą krótką na drodze od wejścia do drzwi tarasowych. Przy dłuższej ścianie mieli ogromny stół na całej długości a TV we wnęce między kominkiem, a ścianą.

825eb780e9e5f545m.png

Nie podoba mi się, że kanapa zasłania cały grzejnik - nie wiem jak z efektywnością grzania - właściciele twierdzą, że było OK. Wolałbym z kanapy mieć widok na ogródek, a nie ścianę.

Zastanawiałem się nad trzema wariantami:

1) Zamienić miejscami kanapę dłuższą ze stołem (stół mniejszy 150cm), TV w tym samym miejscu

2dd42eacb6494342m.png

2) TV w tym samym miejscu, dać jakiś zgrabny narożnik L na 2+3 osoby z małym stolikiem, stół rozkładany 150cm pod oknem. Komody, regały przy ścianie między wejściem a drzwiami tarasowymi

d8896a5a4a750cd8m.png

3) TV przy ścianie między wejściem a drzwiami tarasowymi razem z innymi meblami, kanapa wzdłuż ściany naprzeciw okna + jakiś fotel, stół pod oknem. Tylko nie wiem, czy wtedy słońce nie będzie odbijać się od TV za bardzo.

e433a48f0cf9228cm.png

A może jeszcze jakiś inny wariant? Prośba o rady, opinie. Czy może lepiej zostawić jak jest obecnie?

6a2f6f840cfff8c6gen.png

Stół okrągły, rozkładany do owalnego

Na bazie tego rysunku:

salon_rzut_1b.jpg

stąd:

http://www.hokuspokushome.pl/2017/07/metamorfoza-salonu-w-bloku-biel-bez.html

Tylko ta ścianka z kominkiem i telewizorem np. tak:

jak-ukryć-telewizor-w-salonie-ukryty-telewizor-we-wnętrzu-w-domu-inspiracje-design-pomysły-rozwiązania-17.jpg

Edytowane przez Elfir