Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe o specyficznych warunkach podłączenia

an.anonim

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post, więc Dzień Dobry Wszystkim:).

Teraz merytorycznie. Mieszkam w domku na piętrze (parter zajmują rodzice), ogrzewanie konwencjonalne grzejnikowe (wspólne góra i dół), (poza jednym wyjątkiem, ale o tym później), kotły pelletowy i gazowy.

Mam zamiar u siebie na górze usunąć wszystkie grzejniki (oprócz drabinki w łazience używanej do suszenia, gdzie będzie podłogówka + ten grzejnik) i zastąpić je ogrzewaniem podłogowym. Nie będę stosował jednego rozdzielacza, tylko wepnę się z każdą pętlą w miejsce podłączenia danych grzejników.

Teraz o wyjątku, o którym pisałem wcześniej. Mam ogrzewanie podłogowe w kuchni, podłączone przez zawór trójdrogowy z głowicą termostatyczną z powrotu grzejnika na korytarzu.

Teraz moje przemyślenia, jeżeli gdzieś błądzę, to proszę o wskazanie:).

Chciałbym kuchnię (pierwsza pętla) i korytarz (druga pętla) zasilić z miejsca wpięcia grzejnika korytarza, gdzie zastosuję rozdzielacz na dwa obwody (obecnie grzejnik korytarz i podłogówka kuchnia).

Salon, z uwagi na sporą powierzchnię i mogące wystąpić opory, dwie pętle, z miejsca podłączenia grzejnika w salonie (tutaj też rozdzielacz na dwa obwody).

Łazienka pętla podłogówki + grzejnik drabinkowy z miejsca grzejnika łazienkowego (i tutaj też rozdzielacz na dwa obwody).

Czy taka instalacja będzie OK? Co zastosować w miejscach wpięcia pętli podłogówki? Jakieś RTL-e, czy czy jakieś zawory trójdrożne. Proszę o wsparcie, abym nie nakupił bezużytecznego złomu:).

Link do plików: https://drive.google.com/drive/folders/1fFVZA4qWYyvvaYSC6IB0FqlrEP-_rId6?usp=sharing

Dziękuję.

Edytowane przez an.anonim
dodanie linka do plików

Ładny projekt.

Martwi mnie jedno -niezrównoważone opory.

Może po prostu okazac się że podloga nie grzeje bo woda mimo że gorąca nie chce płynąć. I co wówczas? Dasz wszędzie pompkę?

Rozstaw rur w łazience daj 10-12cm.

Łazienkę i wc można dać na jednej pętli z tym, że zasilanie najpierw do łazienki a koniec do WC -choć to wymaga przemyślenia.

Pętla 80-90m -to długa -kuchnię i korytarz rozważ podzielenie na dodatkowe pętle, albo w korytarzu -jak ma być chłodniej to większe odstepy a krótsza pętla -fachowo wymaga obliczeń wedlug zapotrzebowania.

Ryzykowny plan. Nawet bardzo.

Nie znamy schematu instalacji to raz, dwa prawdopodobnie nie obędzie się bez znacznego kryzowania grzejników na dole, trzy pratyczny brak możliwości regulacji przepływów. No i ten "plan" to nie plan tylko zaledwie szkic - nie ma żadnych danych - obciążeń cieplnych, delta t. t. projektowych, przepływów itd.

Nie wchodziłbym w to. Mizerne szanse na powodzenie.

żeby to miało sens, należy zrobić tak:

- sprzęgło w kotłowni,

- oddzielna pompa na pietro

- rury na piętro

- rozdzielacz z rotametrami na pietrze

- pętle od rozdzielacza.

Edytowane przez mistalova

Dzięki @Tolo74. Czasem wystarczy spojrzenie kogoś z boku i widać najprostsze błędy. Przeprojektowałem instalację i rzeczywiście, teraz wszystko jest bardziej zrównoważone. Co do pętelki na WC, to wolę ją zasilić z korytarza B z uwagi na to, że wejdę sobie przez drzwi, a w łazience musiałbym przebijać się przez ścianę.

Nowy projekt wrzucony: https://drive.google.com/drive/folders/1fFVZA4qWYyvvaYSC6IB0FqlrEP-_rId6?usp=sharing

Zapraszam do dyskusji, no i podpowiedzcie, jak się podłączać (konieczne urządzenia i sposób wpięcia).

Dzięki.

Edytowane przez an.anonim

Przepraszam za post pod postem, ale napisałem go w tym samym czasie co @mistalova i nie chcę zaburzać ciągłości.

@mistalova widzę, że sytuacja się komplikuje. Doprecyzuję.

Ten szkic instalacji nie oddaje całego piętra (całość lekko ponad 100 m2), bo mam jeszcze sypialnię i kolejny pokój, w których nie zamierzam tej podłogówki instalować. Rozumiem, że prawdopodobnie w tych pokojach musiałbym zostawić instalację bez zmian, natomiast piony, które obecnie zasilają grzejniki, musiałbym zaślepić?

Postanowiłem pójść na skróty, z uwagi na to, że w kuchni taki odczep podłogówki działa mi już z 15 lat i nic się nie działo, ale jest to tylko jedna pętla i rozumiem, że może się to skomplikować.

Jeżeli możesz, to podpowiedz, jak się z tym sprzęgłem wpiąć, ewentualnie czy polecasz jakiś konkretny model.

Dzięki bardzo za zainteresowanie.

Jedna pętla 20m długości a ina 80m.

jest to możliwe do działania ale bardzo nieprofesjonalne.

Pętle dłuższe pasowałoby grubszą rurą a krókie cienką puścić.

Jaki mistalova pisał -trudno żebyś był z tego zadowolony.

Nie zrozum mnie źle -dobrze że kombinujesz, ale bez rewolucji sie nie obejdzie.

Jak chcesz robić na raty -to zrób podłogówkę z jednym lub dwoma rozdzielaczami a uruchomisz je dopiero jak będzie to odpowiednio spięte z kotłownią.

Trzymają Cie dwa parametry:

-różne temperatury dla grzejników i podłogówki

-różne opory grzejników i podłogówki (tu gdybyś miał jeden rozdzielacz z grupą pompową jest to do załatwienia).