raryt 22.01.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Witamzastanawiam się nad zakupem połówki w bliźniaku (140m) na działce 420m (prawie 800k w stanie deweloperskim). Działka prostokątna, gdzie wjazd jest jest niestety od zachodu a ogródek od wschodu - ale nie w tym rzecz. Lokalizacja do Kraków, i to nie takie obrzeża. Dom zlokalizowany jest przy samej drodze, ruchliwej. To ma plusy i minusy, Plusy to lokalizacja, pieszo do sklepów, małej galerii, dzieci jak podrosną pieszo do szkoły, przystanek komunikacji (kilka autobusów) prawie pod domem. No a o minusach właśnie chciałem podyskutować. Dodam, że w ogródku nie słychać było jakoś samochodów, na piętrze w pokojach (2) od strony drogi przy zamkniętych oknach też wydawało się dobrze (na tyle ile można ocenić oglądając dom). No jak się otworzyło okno no to było głośno.Jeszce może kilka słów o samym domu, co by tu było istotne: budowa z bloczków ekologicznych silika, na parterze styropian 15cm, na poddaszu 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Witam zastanawiam się nad zakupem połówki w bliźniaku (140m) na działce 420m (prawie 800k w stanie deweloperskim). Działka prostokątna, gdzie wjazd jest jest niestety od zachodu a ogródek od wschodu - ale nie w tym rzecz. Lokalizacja do Kraków, i to nie takie obrzeża. Dom zlokalizowany jest przy samej drodze, ruchliwej. To ma plusy i minusy, Plusy to lokalizacja, pieszo do sklepów, małej galerii, dzieci jak podrosną pieszo do szkoły, przystanek komunikacji (kilka autobusów) prawie pod domem. No a o minusach właśnie chciałem podyskutować. Dodam, że w ogródku nie słychać było jakoś samochodów, na piętrze w pokojach (2) od strony drogi przy zamkniętych oknach też wydawało się dobrze (na tyle ile można ocenić oglądając dom). No jak się otworzyło okno no to było głośno. Jeszce może kilka słów o samym domu, co by tu było istotne: budowa z bloczków ekologicznych silika, na parterze styropian 15cm, na poddaszu 20cm Rzuć cenę za tego bliźniaka. Co do samej lokalizacji, jeśli cena będzie ok,to dom z silikatu w dużej mierze pochłonie dźwięki z ulicy, ale nie na tyle żebyś niczego nie słyszał. Taras od d...strony ulicy jest plusem ale ciszy na pewno nie będzie. Ja mam autostradę oddaloną o 4km i sącząc w ciszy drinka, słyszę przejeżdżające tam auta Nie mniej, w Twoim przypadku na poważnie bym rozpatrywał kupno tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 22.01.2021 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Rzuć cenę za tego bliźniaka. prawie 800k w stanie deweloperskim W tej cenie może i oglądałem bliźniaki ciut większe, ale jednak o dużo gorszej lokalizacji pod względem komunikacji. Dodam że dom jest dla 4ki, gdzie my z żoną mamy po 31l (dzieci przedszkole i żłobek). Aktualnie mieszkamy w mieszkaniu swoim (no może nie do końca swoim bo jeszcze połowa kredytu) - no i nam raz że ciasno już to dwa kawałek zieleni by się przydał żeby je trochę chociaż wybiegać A z drugiej strony to nie chcę do 18 roku życia ich wozić wszędzie, do szkoły na zajęcia dodatkowe etc. Ponadto ja nie przesądzam że to dom do końca życia - pewnie raczej aż dzieci się nie usamodzielnia - no ale 20l to jeszcze dużo czasu na przemyślenia ... Wydaje mi się że w tej lokalizacji on też będzie dobrym wyborem inwestycyjnym (np gdybym chciał go sprzedać), co zależy jednak pewnie dużo.... niestety od sąsiada - ale taki urok bliźniaka (bo dodam, że do są prawnie osobne działki, a nie wspólna z zapisem do KW o wyłączności. A i może ciut więcej o lokalizacji jeśli tutaj jakiś krakus Ul. myślenicka, blisko galerii swoszowice centrum. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez raryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) W tej cenie może i oglądałem bliźniaki ciut większe, ale jednak o dużo gorszej lokalizacji pod względem komunikacji. Dodam że dom jest dla 4ki, gdzie my z żoną mamy po 31l (dzieci przedszkole i żłobek). Aktualnie mieszkamy w mieszkaniu swoim (no może nie do końca swoim bo jeszcze połowa kredytu) - no i nam raz że ciasno już to dwa kawałek zieleni by się przydał żeby je trochę chociaż wybiegać A z drugiej strony to nie chcę do 18 roku życia ich wozić wszędzie, do szkoły na zajęcia dodatkowe etc. Ponadto ja nie przesądzam że to dom do końca życia - pewnie raczej aż dzieci się nie usamodzielnia - no ale 20l to jeszcze dużo czasu na przemyślenia ... Wydaje mi się że w tej lokalizacji on też będzie dobrym wyborem inwestycyjnym (np gdybym chciał go sprzedać), co zależy jednak pewnie dużo.... niestety od sąsiada - ale taki urok bliźniaka (bo dodam, że do są prawnie osobne działki, a nie wspólna z zapisem do KW o wyłączności. Sorki, ale cena 800tys.zl za bliźniaka mnie mocno zelektryzowała Parę lat temu, budowałem dom,też w dużym mieście bo w Gliwicach, koszt mojego domu wyniósł 320tys.zl i to do wprowadzenia się.. Zatem nie mam nic do dodania jak ktoś chce wydać prawie banke na namiastke domu Chociaż dodam, rozmnażajcie się jak króliki, 500zl wpadnie zatem Wasz glos jest ważny Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 22.01.2021 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 No, niestety takie są ceny .... ;/ To znaczy, alternatywnie do wszystkiego też rozważam budowo wolnostojącego, bo bym wolał - ale to taniej też nie będzie - 400k za 10 arów trzeba dać na pewno - a i znaleźć fajną działkę ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Płodz co sił ile możesz ,co rok to prorok Niestety takie warunki zafundowało Wam PIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2021 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Sorki, ale cena 800tys.zl za bliźniaka mnie mocno zelektryzowała Parę lat temu, budowałem dom,też w dużym mieście bo w Gliwicach, koszt mojego domu wyniósł 320tys.zl i to do wprowadzenia się.. Zatem nie mam nic do dodania jak ktoś chce wydać prawie banke na namiastke domu Chociaż dodam, rozmnażajcie się jak króliki, 500zl wpadnie zatem Wasz glos jest ważny Z tym wielkim miastem to pojechałeś nie ma co Na prawej tanszej stronie warszawy na peryferiach 44 metry z miejscem garażowym od dewlopera do wykonczenia 1 pokój plus kuchnia z pokojem czyli aneks dla gosposi 500 tys. U mnie na ulicy ładna działa 2000 m2 500 tys to o czym ty poszesz na Ślasku jest tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.01.2021 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Z tym wielkim miastem to pojechałeś nie ma co Na prawej tanszej stronie warszawy na peryferiach 44 metry z miejscem garażowym od dewlopera do wykonczenia 1 pokój plus kuchnia z pokojem czyli aneks dla gosposi 500 tys. U mnie na ulicy ładna działa 2000 m2 500 tys to o czym ty poszesz na Ślasku jest tanio To działki macie tańsze niż mieszkania w porównaniu do nas bo u mnie na wsi za Gliwicami działka za m2 jest w podobnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.01.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 To działki macie tańsze niż mieszkania w porównaniu do nas bo u mnie na wsi za Gliwicami działka za m2 jest w podobnej cenie Ja mieszkam na wsi w Warszawie działka ok 5 arów od 1,5 mln wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 23.01.2021 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Sorki, ale cena 800tys.zl za bliźniaka mnie mocno zelektryzowała Parę lat temu, budowałem dom,też w dużym mieście bo w Gliwicach, koszt mojego domu wyniósł 320tys.zl i to do wprowadzenia się.. Szacun za cenę domu, oświeć mnie jak to zrobiłeś. U siebie liczę kuchnie z wyposażeniem ponad 40 tys, podłogi w domu jakies 30 tyś, schody na poddasze uzytkowe ponad 10 tyś, drzwi wewnętrze zapewne około 10 tyś, rekuperator ponad 10 tys, frontowe ogrodzenie tez pewnie powyżej 20 tyś, a gdzie zagospodarowanie działki, trawa itp. Nie licze pierdół takich jak pozostałe meble, jakies kinkiety, oświetlenie, Edytowane 23 Stycznia 2021 przez rhein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 23.01.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Po prostu dziwię się, kiedy ktoś podaje taką cenę domu na gotowo. Chyba dawno nie przegladałeś cen sprzętu AGD i dlatego twój złośliwy komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.01.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Szacun za cenę domu, oświeć mnie jak to zrobiłeś. U siebie liczę kuchnie z wyposażeniem ponad 40 tys, podłogi w domu jakies 30 tyś, schody na poddasze uzytkowe ponad 10 tyś, drzwi wewnętrze zapewne około 10 tyś, rekuperator ponad 10 tys, frontowe ogrodzenie tez pewnie powyżej 20 tyś, a gdzie zagospodarowanie działki, trawa itp. Nie licze pierdół takich jak pozostałe meble, jakies kinkiety, oświetlenie, Parę lat temu czyli przed IV Rzeczypospolita,przed dodatkami socjalnymi i przed podziałem na lepszy i gorszy sort czyli budowałem się w normalnej Polsce Swego czasu byl tutaj mój DB ale musiałem emigrować z forum Ale wtedy również można było kupić meble kuchenne za 30-40tys.zl a mi stolarz zrobił je za 6tys.zl jak mnie pamięć nie myli, sprzęt do niej cały od Whirlpoola kosztował mnie też chyba koło 5-6tys.zl Drzwi wewn.z Porty koło.7tys.zl za to nie miałem schodów bo parterówka czyli strop tani bo drewniany. Reku to koszt.4tys.zl a instalacje jego robiłem własnoręcznie itp itd Edytowane 23 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 23.01.2021 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Widzę, że się rozpisaliście , aczkolwiek nie do końca w temacie Jak ktoś jeszce mający doświadczenie w mieszkaniu przy drodze jest tutaj to z chęcią usłyszę opinie .. Tak w ogóle jakbym widzial dzialke w podobnej lokalizacji taka żeby wybudować wolnostojący - dajmy na to 7a za 400k to bym od razu kupił . Ale nie jest łatwo znaleźć rodzynka Aczkolwiek ja gdybym budował dom to system zleconym od początku do stanu deweloperskiego - bo się na budowie nie znam i też nie mam na nią czasu.... Tak więc koszt z działką do stanu deweloperskiego to pewnie też by było ok 800k - no tyle że byłby wolnostojący i działka trochę większa - tylko znaleźć taką działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2021 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 jaki jest sens rozpisywać się o tym, kto za ile zbudował x lat temu, w zupełnie innej miejscowości? Autor znalazł taki, podoba mu się, jest gotów zapłacić. Myślicie, ze nie szukał podobnych ofert tylko akceptował pierwszą, która wpadła mu w oczy?**** raryt - największy problem będzie w upały latem - bo otwarcie okna w nocy, by schłodzić wnętrze spowoduje, ze zniknie bariera dzwiękochłonna (ściana, okno). W nocy dźwięk się bardziej niesie. Jesteście nadwrażliwi na hałas? Czy tamtędy jeżdżą karetki i straż (trasa przelotowa)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 23.01.2021 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 To jest droga miejska, podglądając gminie. Czy przelotowa ? Nie powiedziałbym , ale ruch jest. Jutro jadę na rekonesans tej ulicy w sumie jeszce raz bo w sumie nie zwróciłem uwagi czy np moga tamtendy jeździć tiry etc. Autobusy miejskie na pewno kursują , ale z tego to akurat dla mnie plus .A co do bliźniaka no to ja też mam tam swoje wątpliwości , ale w KRK alternatywa do bliźniaka/szeregówki jest jedną : kupić działkę i budować sam - co jak napisałem też rozważam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 23.01.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 oj, wydaje mi się że za 400tys działki 700mkw w dobrej lokalizacji w Krakowie (we Wrocławiu tak samo) nie będzie łatwo kupić. Ten bliźniak jest drogi bo sama działka jest droga. Porównywanie tego do innych miast czy innych lat kompletnie nie ma sensu. Raryt, jaka tam będzie wentylacja? Jeśli buduje deweloper to pewnie zwykła grawitacyjna. Jeśli jesteś w stanie obniżyć sufity o 10-15cm i poprowadzić rekuperację kanałami to ja bym tak zrobił. Dzięki temu możesz mieć zamknięte okna, świeże powietrze i ciszę. To byłaby pierwsza rzecz o której bym pomyślał w domu przy drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.01.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 oj, wydaje mi się że za 400tys działki 700mkw w dobrej lokalizacji w Krakowie (we Wrocławiu tak samo) nie będzie łatwo kupić. Ten bliźniak jest drogi bo sama działka jest droga. Porównywanie tego do innych miast czy innych lat kompletnie nie ma sensu. Raryt, jaka tam będzie wentylacja? Jeśli buduje deweloper to pewnie zwykła grawitacyjna. Jeśli jesteś w stanie obniżyć sufity o 10-15cm i poprowadzić rekuperację kanałami to ja bym tak zrobił. Dzięki temu możesz mieć zamknięte okna, świeże powietrze i ciszę. To byłaby pierwsza rzecz o której bym pomyślał w domu przy drodze. Bez urazy ale budowanie w Krakowie czy Rybniku to samobójstwo dosłowne ze względu na zdrowie jest tam straszny syf. Chyba że ktoś jest bezdzietny i faktycznie zadłuży się pod korek na 45 lat i umrze po 15 na raka płuc to może mieć jak najbardziej sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 24.01.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Bez urazy ale budowanie w Krakowie czy Rybniku to samobójstwo dosłowne ze względu na zdrowie jest tam straszny syf. Chyba że ktoś jest bezdzietny i faktycznie zadłuży się pod korek na 45 lat i umrze po 15 na raka płuc to może mieć jak najbardziej sens. Bez urazy ale chrzanisz jak poroniony. Mam rodzinę w Rybniku i to w całym obszernym Rybniku, mieszkają tam już kilkadziesiąt lat, mają dzieci i wnuki i nikt z nich nie umarł przedwcześnie. Fakt na jakoś powietrza nieraz narzekają ale tak na prawdę to gdzie ktoś nie narzeka. Mam tez kilku znajomych których odwiedzam często w Krakowie, mają się dobrze Oni jak również ich rodziny, więc nie pisz bzdur usłyszanych nie wiem gdzie inie wiem po czym. Na jakość powietrza oczywiście tez w Krakowie narzekają pomimo zakazu palenia paliwami stałymi to jakość powietrza się zbytnio nie poprawiła ale nie ma tam masowego pomoru ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 24.01.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Syf w sensie powietrze? To chyba ogólnie w całej Polsce jest ten problem w mrozy. W samym Krakowie jest akurat ostatnio coraz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 24.01.2021 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 30 km pod Krakowem też jest smog , często większy. Takze jedyna sensowna alternatywa w tym temacie jest przeprowadzka gdzieś nad morze - co też rozważaliśmy, ale już ten temat zamknęliśmy, że zostajemy w Krakowie . Co do rekuperacji - niestety nie ma, i to też jest dla minus spory. Trochę nie rozumiem dlaczego nie ma, dom były droższy o 20 tys co w całości się gdzie gubi - a atut zwłaszcza w takiej lokalizacji olbrzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts