Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy baterie polecacie  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy baterie polecacie

• Tres
      6
    • Hansgrohe
      15
    • Groche
      16
    • Kludi
      14
    • Roca
      6
    • Paffoni
      1
    • Oras
      2
    • Cifal
      0
    • KFA
      6
    • Deante
      3
    • Ideal Standard
      1
    • Aquaform
      0
    • inne
      7

Recommended Posts

Nie chce się wymądrzać ale z mojego doświadczenia wiem,że najlepsze są jednak niemieckie baterie.KFA strasznie poleciało z jakości, Deante i Omnires tez szału nie ma.Velvexa osobiście nie testowałam a opinie są różne.Zrób może jeszcze raz rekonesans na rynku,może znajdziesz coś lepszego w odpowiadającej Ci formie.

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 704
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Poszukuje baterii wannowo-prysznicowej, podtynkowej, 3 funkcyjnej (do obsługi: deszczownicy, słuchawki, wlewki do wanny).

Jedyne co udało mi się znaleźć to system Omniresu: bateria Y1237/K, deszczownica i syfon Przelewowo-Odpływowo-Napełniający (w skrócie P-O-N :p) CGS TK122-PLUS-3.

Czy znacie może jakiś alternatywny system? Lub przynajmniej baterie 3 funkcyjną?

Udało mi sie znaleźć syfon P-O-N z Grohe, ale mam problem ze znalezieniem baterii 3 funkcyjnej.... ;/

Bede wdzięczny za wszelkie wskazówki... :)

Pozdrawiam :)

Radziu poniżej propozycja baterii jakie znalazłem w necie:

http://www.lazienkaplus.pl/pl/bateria-natryskowa-podtynkowa-ferro-monza-bmo7p,401478,166,i.html

http://www.lazienkaplus.pl/pl/bateria-natryskowa-podtynkowa-ferro-modena-btm7p,401498,166,i.html

alternatywa dla zestawu napełniającego przez przelew może być np. z firmy Hansgrohe, model zależy od wanny jaką posiadasz, może być standardowy np.

http://www.hansgrohe.pl/productdetail.html?category=C0000000000052&model=58113XXX&lang=pl_PL

lub do wanny z odpływem na środku:

http://pro.hansgrohe.pl/productdetail.html?category=C0000000000052&model=58126XXX&lang=pl_PL dodatkowo do tego zestaw uzupełniający

:)

Ta jest super!! Znacznie bardziej mi sie podoba od tego omniresu !! :-) Super, super!! Dzieki bardzo za pomoc :)

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Podnoszę temat pytaniem - czy to możliwe, by baterie Oras kosztowały 130 zł za umywalkową stojącą? Chodzi o modele Retro, których na stronie producenta nie widzę... Czy to stara seria i stąd cena, czy to podróbki, czy inny Oras (jako producent jest wpisany Oras Olesno sp. z o. o.). Pytanie pilne bo chcę już kupować, te mnie kuszą ale coś podejrzliwość mi się włączyła - liczę na waszą pomoc w temacie :)

O te mi chodzi:

http://www.ceneo.pl/296777

Edytowane przez Hester83

• 5 months później...

Mam jedną uwagę do wyboru baterii: zdecydowałam się na Hansgrohe Focus, bo były niedrogie i mi się podobały. Co do jakości nie mam uwag (aczkolwiek użytkuję dopiero 3 m-ce), ale popełniłam fatalny błąd tym wyborem. Bateria jest płaska na górnej części uchwytu i wylewki. Zamykając wodę zawsze te parę kropel z rąk zleci, zbiera się to na końcu tej płaskiej wylewki, potem wysycha i są ślady po kamieniu. Niby nic, ale b. nieestetycznie to wygląda.

W domu rodzinnym były zamontowane baterie Kludi, bat. umywalkowa czy bidetowa dalej działają bez zarzutu, mimo upływu kilkunastu lat (aczkolwiek uchwyt "ciężej" chodzi, niż w tym moim Hansgrohe). Bateria prysznicowa z termostatem Kludi zepsuła się po ok. 3 latach - pod pokrętłami były takie plastikowe pierścienie, które pod wpływem kamienia szybko pękły. Bateria nie była wymieniana, dalej działa, da się ustawić temp., jednak trudno się nią kręci.

Mimo niechęci do Kludi, by jednak obniżyć koszt armatury, zdecydowałam się w swojej łazience na dwa elementy Kludi: deszczownicę oraz wylewkę przez przelew.

W związku z tym, że deszczownica jest nad wanną, ma niestandardowy zawór (posiada trzy, a nie dwa, wyjścia: na słuchawkę prysznica, wylewkę i deszczownicę). Generalnie ten zawór był najdroższym elementem całej łazienki. Nie chciałam ryzykować z podtynkami no-name, więc zdecydowałam się na Hansgrohe. Wizualnie efekty są bardzo dobre.

Deszczownica od czasu do czasu "puszcza" wodę, mimo tego, że jest wyłączona. podejrzewam, że chodzi o to, że nie jest w poziomie, tylko trzymam ją nieco przechyloną, więc pewnie troszkę się tam zbiera i od czasu do czasu "upuszcza" do wanny.

Może jesteście mi w stanie wytłumaczyć, jaką rolę w baterii pełni zintegrowany system zabezpieczający. Chcę kupić jakis model Hansgrohe (do ibox'a) do montażu zestawu deszczownica+prysznic. Znalazłem na przykład Hansgrohe Metris E 31475000. Według instrukcji do ibox, jest też ten sam model ze zintegrowanym systemem zabezpieczającym (Hansgrohe Metris E 31476000) - cena jest sporo wyższa. Czy jeśli kupię baterię bez tego systemu, będę musiał dokupić jeszcze jakieś elementy?

• 3 weeks później...
Może jesteście mi w stanie wytłumaczyć, jaką rolę w baterii pełni zintegrowany system zabezpieczający. Chcę kupić jakis model Hansgrohe (do ibox'a) do montażu zestawu deszczownica+prysznic. Znalazłem na przykład Hansgrohe Metris E 31475000. Według instrukcji do ibox, jest też ten sam model ze zintegrowanym systemem zabezpieczającym (Hansgrohe Metris E 31476000) - cena jest sporo wyższa. Czy jeśli kupię baterię bez tego systemu, będę musiał dokupić jeszcze jakieś elementy?

Niemcy i normy.

Bateria podtynkowa do zasilania dwóch odbiorników z reguły nazywa się wannowa.

Podobno , wg. niemieckiej normy, bateria , która służy do nalewania wody do wanny przez przelew ( w Hansgrohe - Exafil) musi

posiadać zawór zwrotny , aby przy pełnej wannie i podciśnieniu w sieci wodociągowej nie zassało wody z wanny.

To samo tyczy się słuchawki pozostawionej w wodzie w wannie.

Nie musisz inwestować w zintegrowany system zabezpieczający :no:

Niemcy i normy.

Bateria podtynkowa do zasilania dwóch odbiorników z reguły nazywa się wannowa.

Podobno , wg. niemieckiej normy, bateria , która służy do nalewania wody do wanny przez przelew ( w Hansgrohe - Exafil) musi

posiadać zawór zwrotny , aby przy pełnej wannie i podciśnieniu w sieci wodociągowej nie zassało wody z wanny.

To samo tyczy się słuchawki pozostawionej w wodzie w wannie.

Nie musisz inwestować w zintegrowany system zabezpieczający :no:

Wielkie dzięki :)

• 1 month później...

Witam wszystkich w wątku "bateryjnym".

Małżonce i mnie spodobały się baterie satynowe i jest klops, bo jak dowiedziałem się od jednego z handlowców firmy wycofują się z takiego wykończenia. Intensywne poszukiwania w salonach i internecie zdają się to potwierdzać. Znalazłem baterie Nobili Time w satynie. Ceny wyglądają następująco: wannowa ~370 zł, podtynkowa 4-otworowa ~520 zł, umywalkowa ~320 zł.

Paradoksalnie znajomi mają od kilkunastu lat baterię wannową tej firmy i działa dobrze, tyle tylko, że kilkanaście lat temu firmy jeszcze zwykle produkowały u siebie, a nie w Chinach, Bangladeszu, czy Malezji.

Czy ktoś w ostatnich latach montował baterie Nobili (nie koniecznie serii Time) i mógłby podzielić się doświadczeniami? A może ktoś ma wiedzę o produktach tej firmy?

Będę wdzięczny za informacje

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
Baterie termostatyczne to przedewszystkim bezpieczeństwo, szczególnie polecane do zestawów natryskowych z deszczownicą. Dzięki temu rozwiązaniu unikniemy popażenia gorącą wodą, wynikającym ze zmiany ciśnienia w instalacji, a tak że pozwala zaoszczędzić sporą ilość wody (40-60%). Aby wydłużyć żywotność baterii termostatycznej należy raz w miesiącu rozkręcić temp. na max i skręcić na minimum, dzięki temu wykruszymy kamień osadzający się w miechanizmie. Nie widzę minusów baterii termostatycznej poza ciut większa ceną.