bols86 23.01.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Dobry wieczor, od jakiegoś czasu planujemy zabrać się do budowy domu, jak większość z Was przejrzeliśmy już steki gotowych projektów. Znaleźliśmy dwa które odpowiadają naszym wymaganiom (no może poza małymi zmiana na gorze, zbyt dużo małych pomieszczeń). Problem nasuwa podczas „rozszyfrowywania” planu zagospodarowania który jest dosyć stary i nie wykonano precyzyjnego określenia definicji powierzchni całkowitej innej niż określona w normie oraz intensywności zabudowy ,więc należy wliczyć do niej podcień oraz taras/balkon. O ile mnie pamiec nie myli to 40% z 638 m2 daje nam okolice 255m2 powierzchni całkowitej i tego należałoby się trzymać.Wszystko super, z dwoma projektami poszedłem do biura zajmującego się adaptacja i powiedziano mi ze na pewno będę musiał się wyzbyć balkonu/tarasu który jest z tylu - spoko nie mamy z tym problemy, problem natomiast jest z powierzchnia znajdująca się nad garażem która na projekcie w 1 wersji jest tarasem, a w drugim jest pokryta dachem.Firma zajmująca się adaptacja powiedziała, ze ten taras będzie liczony do powierzchni całkowitej domu, natomiast ten z zadaszeniem już nie.O co tu chodzi, czy jeśli np. w projekcie nie użył sformułowano taras a po prostu zaadaptował go jako płaski dach to już wtedy nie wliczałyby się do powierzchni całkowitej?. Przecież to zaprzeczenie definicji powierzchni całkowitej. Projekt Willa Miranda 2(G2) bez zadaszenia nad garażem - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-miranda-2-g2-m57524305849f4 Projekt Willa Miranda G2 z zadaszeniem nad garażem - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-miranda-g2-m888241e37e924 Pewnie zapytacie się czemu tak kombinuje jak koń pod gore, otóż już spieszę z odpowiedzią - po prostu nam się podoba, dużo bardziej niż projekt z zadaszeniem (jak to się mówi - to jest nasza wspólna decyzja heh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Płaski dach. A taras to sobie urządzicie po odebraniu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 23.01.2021 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Płaski dach. A taras to sobie urządzicie po odebraniu domu Masz tutaj na myśli adaptacje która zmieniłaby charakterystykę użytku z tarasu na płaski dach tak?. A co jeśli w planie mam informacje na temat warunków zadaszenia: 7. WYMAGANE UDOGODNIENIA URBANISTYCZNE obowiązują dachy spadziste - kąt nachylenia połaci min. 25°, max. 50° 17. INNE ZAPISY połacie dachowe symetryczne, należy zachować jednolitą wysokość ogrodzeń; realizację inwestycji należy skoordynować z uzbrojeniem terenu w zakresie zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków i wód opadowych w nawiązaniu do miejskich systemów wod.-kan. i kanalizacji deszczowej Czy to aby wypadkiem nie wyklucza w tym momencie płaskiego dachu nad garażem?, nie wiem jak mam rozumieć ta symetryczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Może będzie się odnosiło do dachu głownego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts