Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary miejscowy plan zagospodarowania i problem z zadaszeniem

bols86

Recommended Posts

Dobry wieczor, od jakiegoś czasu planujemy zabrać się do budowy domu, jak większość z Was przejrzeliśmy już steki gotowych projektów. Znaleźliśmy dwa które odpowiadają naszym wymaganiom (no może poza małymi zmiana na gorze, zbyt dużo małych pomieszczeń). Problem nasuwa podczas „rozszyfrowywania” planu zagospodarowania który jest dosyć stary i nie wykonano precyzyjnego określenia definicji powierzchni całkowitej innej niż określona w normie oraz intensywności zabudowy ,więc należy wliczyć do niej podcień oraz taras/balkon. O ile mnie pamiec nie myli to 40% z 638 m2 daje nam okolice 255m2 powierzchni całkowitej i tego należałoby się trzymać.

Wszystko super, z dwoma projektami poszedłem do biura zajmującego się adaptacja i powiedziano mi ze na pewno będę musiał się wyzbyć balkonu/tarasu który jest z tylu - spoko nie mamy z tym problemy, problem natomiast jest z powierzchnia znajdująca się nad garażem która na projekcie w 1 wersji jest tarasem, a w drugim jest pokryta dachem.

Firma zajmująca się adaptacja powiedziała, ze ten taras będzie liczony do powierzchni całkowitej domu, natomiast ten z zadaszeniem już nie.

O co tu chodzi, czy jeśli np. w projekcie nie użył sformułowano taras a po prostu zaadaptował go jako płaski dach to już wtedy nie wliczałyby się do powierzchni całkowitej?. Przecież to zaprzeczenie definicji powierzchni całkowitej.

Projekt Willa Miranda 2(G2) bez zadaszenia nad garażem - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-miranda-2-g2-m57524305849f4

Projekt Willa Miranda G2 z zadaszeniem nad garażem - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-miranda-g2-m888241e37e924

Pewnie zapytacie się czemu tak kombinuje jak koń pod gore, otóż już spieszę z odpowiedzią - po prostu nam się podoba, dużo bardziej niż projekt z zadaszeniem (jak to się mówi - to jest nasza wspólna decyzja heh).

Płaski dach. A taras to sobie urządzicie po odebraniu domu

Masz tutaj na myśli adaptacje która zmieniłaby charakterystykę użytku z tarasu na płaski dach tak?. A co jeśli w planie mam informacje na temat warunków zadaszenia:

7. WYMAGANE UDOGODNIENIA URBANISTYCZNE

obowiązują dachy spadziste - kąt nachylenia połaci min. 25°, max. 50°

17. INNE ZAPISY

połacie dachowe symetryczne, należy zachować jednolitą wysokość ogrodzeń; realizację inwestycji należy skoordynować z uzbrojeniem terenu w zakresie zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków i wód opadowych w nawiązaniu do miejskich systemów wod.-kan. i kanalizacji deszczowej

Czy to aby wypadkiem nie wyklucza w tym momencie płaskiego dachu nad garażem?, nie wiem jak mam rozumieć ta symetryczność.