LenaLbn 01.02.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 U nas wyszło 3tys/mkw do stanu deweloperskiego. Dom 110 mkw, parterowy. Budowa pod Lublinem, więc ceny podobne jak na Podkarpaciu. Do końca budowy jeszcze 130 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 01.02.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 ja powiem że 2000zł / m2 do stanu developerskiego, robiąc bardzo dużo rzeczy samem w ciągu ostatnich 3 lat. Dom podobny do twojego, płyta fundamentowa równo 100m2. Do tego parter + piętro, płyty kanałowe, płaski dach (piętro trochę mniejsze niz parter). Łącznie 156m2 uzytkowej. Tyle że samodzielnie zrobione: płyta fundamentowa, murowanie, stropy, pokrycie dachu, wszystkie instalacje. Ekipy zrobiły: ocieplenie + elewacja, obróbki (attyka), tynki gipsowe, pompa ciepła. 3 lata temu za zrobienie płyty fundamentowej krzyknęli (bez materiału!) 20-30k. Za murowanie (jak już była płyta fundmanetowa) najtańsza ekipa (I) chciała 40k, najdroższe nawet 70k. Co do cen instalacji to nawet nie śledziłem. Zaczałem w czasie kiedy to ekipy wybierały sobie klientów a nie odwrotnie. Jak słyszę, że ktoś za postawienie budynku mniej wiecej takiego jak mój wydał 27k to ehh.. ja bym za tyle nawet fundamentów nie zrobił - jak to możliwe, czy to moje słabe umiejętności negocjacyjne czy taki region specyficzny. Niecałe 30k za murowanie + dach. Zwykłe ławy. Dom podobny do twojego. 2019r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 01.02.2021 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Jak otrzymam fakturę od elektryka to ja tutaj przedstawie. Wszystko Full legal na 8 procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Jak otrzymam fakturę od elektryka to ja tutaj przedstawie. Wszystko Full legal na 8 procent. Jak wyszczególni materiały, to się podłoży przed fiskusem bo na materiał powinno być 23% w takiej sytuacji. Ale jak wrzucisz fotkę rozdzielnicy, to obstawiam, że będą tam ze dwie różnicówki co gorsza trzyfazowe i najtańszy SPD warystorowy. Jak masz ponad przeciętnego pecha, to wszystko łączone na zaciskach aparatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 01.02.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 W takim razie nic nie będę wrzucał, A ja będę musiał żyć w domu z elektryka za 14k.Tak z ciekawości, dlaczego nie może być na 8 procent z usługą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) będę musiał żyć w domu z elektryka za 14k. Są miejsca, gdzie oszczędności wychodzą drogo - nie tylko w pieniądzach. Lipna przepięciówka to może być nie tylko zgon sprzętu. Podobnie różnicówka trzyfazowa do obwodów jednofazowych. To może być też utrata ważnych danych czy zagrożenie dla zdrowia i życia. Tak z ciekawości, dlaczego nie może być na 8 procent z usługą? Bo sprzedaje osobno - a nie usługę przy której zużył jakieś materiały. Edytowane 1 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 01.02.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Kaizen on sprzeda to z usługą, tak samo jak kupowałem okna czy materiał na dach. Towar z usługą. Nie powiem Ci jakie będą zabezpieczenia, bo się na tym nie znam. Muszę zapytać jak będzie to robione u mnie w domu . Ale nie można od razu zakładać, że będzie wykonane słabo. Przewody i kable NKT, więc żadna chińszczyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 01.02.2021 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 @Kaizen, zgadzam się, że na bezpieczeństwie nie powinno się oszczędzać, ale wydaje mi się, że nie powinno się też niepotrzebnie przepłacać. Moim zdaniem w 2k spokojnie można się wyrobić z bieda rozdzielnicą spełniającą jakieś minimalne wymagania. Z tego co pamiętam, to koszt osprzętu z moich rozdzielnic(główna i pomocnicza w kotłowni) wyszedł znacznie poniżej 2k PLN (z czego SPD "powystawowy" dehnventil, reszta osprzętu nowa, kupiona z 23% VAT). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 02.02.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Sprawdziłem dokładnie swoją wycenę i wyszło, że za rozdzielenie, zabezpieczenia i robocizne zapłacę 4500zł. Więc raczej nie jest to coś słabego jak próbuje to przedstawić kaizen. Tak z ciekawości, ile Ty płaciłeś za tą usługę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Tak z ciekawości, ile Ty płaciłeś za tą usługę? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369039-Na-jak%C4%85-kwot%C4%99-si%C4%99-szykowa%C4%87-110-mkw&p=8018949&viewfull=1#post8018949 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?347297-Elektryczna-%C5%BCenada-uzbrojenie-rozdzielni https://forum.muratordom.pl/entry.php?132235-A-Brief-History-of-Electricians W sumie z gniazdkami i włącznikami ale bez osprzętu oświetleniowego wyszło mi ponad 20k bez automatyki i monitoringu - przy czym sporo pracy własnej. Nie mam instalacji TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 02.02.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 To ile realnie trzeba liczyć za elektrykę na dom z poddaszem 120m użytkowej ? 12 tyś zł skropi ? Bez gniazek, monitoringu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.02.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Przecież 52 tyś zł za SSO to i tak już taka wyższa wycena , ja mam średnie wyceny za SSO między 40-50 tys zł w Małopolsce za SSO domu 120m2 z poddaszem. Z koparką, piachem i zagęszczaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.02.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 To ile realnie trzeba liczyć za elektrykę na dom z poddaszem 120m użytkowej ? 12 tyś zł skropi ? Bez gniazek, monitoringu Pewnie zależy ile masz punktów - u mnie w domu z poddaszem wyszło z tego co pamiętam około 160-170 puntów - instalacja elektryczna, TV i internet, doprowadzenie przewodu do oświetlenia ogrodu, bramy, furtki, garażu, rozdzielnia. Zapłaciłem za to około 22000. Potem jeszcze doszło 1500 za pomiary do PINB-u. W tej cenie są gniazdka i włączniki berker (instalacja bezpuszkowa, łączenia w punktach) - bez białego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 02.02.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Kaizen czyli za rozdzielnie płaciłeś podobnie jak ja, więc raczej bidy nie będzie. Taniej u mnie w takim razie rozłożenie elektryki. Od razu zaznaczę, że w 4 pokojach będzie instalacja TV i prawie wszystko w bruzdach po scianach, suficie i to co trzeba po ziemi ale w peszlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyru 05.04.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) 3000 zł m/2 do pod klucz (z melbami), 100m2w cenie: miejsca parkingowe, podjazd, projekt indywidualny, kierownik budowy, geodeta, przyłącza: woda, gaz, prąd, szambo.Ocieplenie nakrokwiowe PIR, styropian fasadowy 031 20cm, płyta fundamentowa z 20cm XPS, ściany z betonu komórkowego gr. 24cm, wiązary, okna w warstwie ocieplenia, rekuperacja.Grzejemy piecem gazowym i podłogówką / grzejnikami.System mieszany - część prac zleconych, część samodzielnie.Właśnie czekam na odbiór.Budowa od grudnia 2019 (płyta) - większość prac od marca 2020. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Cyru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.04.2021 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Elektryka elektryce nierówna jednemu starcza w pokoju oświetlenie na suficie i ze trzy gniazda w ścianie- dwa obwody. Inny dołoży otwieranie żaluzji, system alarmowy podświetlenie sufitu RGB led . Dołoży w pokoju kominek elektryczny i podzieli na kilka obwodów to i wcale nie na markowych materiałach chałupka w elektryce wyjdzie mu 30 tysiączków i to po obniżkach dla hojnego inwestora. Płyta fundamentowa koszt zależny od projektu. Jak budowany pod bunkier i na metrze 100 kilo stali w prętach 2 cm to robocizna zajmie najmniej tydzień dla pięciu ludzi po 16 h dziennie Ściany od materiału i obycia murarzy. Jak palety dobrze rozstawione to idzie szybko i sprawnie. Koszty dachu to znów materiały i pokrycia dachu jak ktoś nie wyobraża sobie życia bez dachu w miedzi czy w dachówkach dwukrotnie szkliwionych. Z Włoch specjalnie sprowadzanych - świeca się jak psu świeżo wylizane jajca to musi zapłacić tyle co wydał na to co pod dachem w stanie surowym najmniej. A wykończni to poezja dla bankowców do miliona można dociągnąć te 120 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts