Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne

Recommended Posts

Witam chciałbym się dowiedzieć jak to jest

Złożyłem wniosek o prąd budowlany na działke do Tauronu dostałem taką odpowiedź

Wymagania techniczne - przyłącze

1. Miejsce przyłączenia: linia napowietrzna nN , słup nr 8/36/14 (LGG028792) , obwód nr 36 , zasilany ze stacji transformatorowej SN/nN LGG88814

2. Miejsce dostarczenia energii elektrycznej: zaciski prądowe na słupie nr 8/36/14 (LGG028792) , linii napowietrznej nN - obwód nr 36, w kierunku instalacji odbiorcy.

3. Przyłączenie obiektu do sieci wymaga:

a) w zakresie przyłącza: brak

b) w zakresie sieci : brak

c) w zakresie przyłączanych urządzeń, instalacji Wnioskodawcy: Od słupa nr 8/36/14 (LGG028792) wybudować linię o charakterze tymczasowym , o przekroju dobranym do szczytowego obciążenia, zakończone szafką złączowo- pomiarową z miejscem do zainstalowania licznika.

Jak pytałem znajomych to energetyka im doprowadzała prąd do granicy działki razem ze skrzynką a oni dalej i tak chyba powinno być.

Działke mam w środku miejscowości sąsiedzi wybudowani ze 30lat temu słupa na działce nie posiadam .Rozumie ze to ja mam znalesc firme orientuje sie ktoś ile to może kosztować

I tak sie zastanawiam jak oni to zrobią przekopią sąsiadowi pół podwórka czy przeprowadzą przez droge bo w okolicy pare słupów jest

Przyłącze budowlane więc i instalacja tymczasowa- sam wykonasz to i szybciej będzie prąd, bo nie musisz czekać aż Tauron wykona projekt, wyłoni wykonawcę itp. Jako że tymczasowe, to najtaniej wyjdzie Ci zrobić napowietrznie, bez kopania- jak znadziesz firmę to Ci wycenią. Złożysz wniosek o docelowe- Tauron doprowadzi napięcie do granicy działki, Ty zapłacisz za to przyłącze, napięcie będziesz mieć za jakieś dwa lata. Co wolisz? Edytowane przez AnonimowyAlkoholik

Witam chciałbym się dowiedzieć jak to jest

Złożyłem wniosek o prąd budowlany na działke do Tauronu dostałem taką odpowiedź

Wymagania techniczne - przyłącze

1. Miejsce przyłączenia: linia napowietrzna nN , słup nr 8/36/14 (LGG028792) , obwód nr 36 , zasilany ze stacji transformatorowej SN/nN LGG88814

2. Miejsce dostarczenia energii elektrycznej: zaciski prądowe na słupie nr 8/36/14 (LGG028792) , linii napowietrznej nN - obwód nr 36, w kierunku instalacji odbiorcy.

3. Przyłączenie obiektu do sieci wymaga:

a) w zakresie przyłącza: brak

b) w zakresie sieci : brak

c) w zakresie przyłączanych urządzeń, instalacji Wnioskodawcy: Od słupa nr 8/36/14 (LGG028792) wybudować linię o charakterze tymczasowym , o przekroju dobranym do szczytowego obciążenia, zakończone szafką złączowo- pomiarową z miejscem do zainstalowania licznika.

Jak pytałem znajomych to energetyka im doprowadzała prąd do granicy działki razem ze skrzynką a oni dalej i tak chyba powinno być.

Działke mam w środku miejscowości sąsiedzi wybudowani ze 30lat temu słupa na działce nie posiadam .Rozumie ze to ja mam znalesc firme orientuje sie ktoś ile to może kosztować

I tak sie zastanawiam jak oni to zrobią przekopią sąsiadowi pół podwórka czy przeprowadzą przez drogę bo w okolicy pare słupów jest

Teraz musisz porostu czekać aż Tauron wykonana przyłącze do Twojej działki. Żadnej firmy nie musisz szukać, wszystko zrobi to Tauron a koszty jakie poniesiesz są uzależnione od mocy przyłączeniowej o jaka wnioskowałeś. Znajdź sobie cenę za 1 kW mocy przyłączeniowej Taurona i będziesz wiedział ile zapłacisz za wykonanie przyłącza do 200 m (do 200 m jest opłata stała, powyżej 200 m koszty są rozbijane 50/50).

Abyś mógł korzystać z prądu, po wykonaniu przyłącza i jego odbiorze musisz podpisać umowę z Tauronem, wtedy zostanie założony licznik i ze złącza poprowadzisz przewód zakończony tzw erbetką abyś mógł korzystać z prądu na budowie.

Dziwne, bo:

- ZE napisał że w gestii przyłącza nie musi robić nic (punkt a),

- osobiście przy robieniu tymczasowego przyłącza do budowy dostałem warunki- miejsce dostarczania energii będące jednocześnie miejscem rozgraniczenia- zaciski w stacji elektroenergetycznej w polu nr. itp. Przyłącze złącze i wlz musiałem wybudować sam, uzgadniając układ pomiarowy, schemat, płacąc za wyłączenie, dopuszczenie jak i samo przyłącze. ZE jedynie odebrał przyłącze i zainstalował licznik. Także śmiem twierdzić że nie masz racji

Wykonanie przyłącze jest to doprowadzenie zasilania zakończone ZKP i jest to w gestii ZE.

Od ZKP poprowadzenie zasilania do domu, gospodarczego lub podobnej budowli jest w gestii inwestora.

Kluczowe jest tutaj

O czym Wy tu [piszecie???!!! W internecie polecacie szukać wykonawców przyłącza w necie albo piszecie coś o doprowadzeniu napięcia, napięcie to Wy tu budujecie. To jakaś fikcja.

Przyłącze docelowe wykonuje Tauron, a przyłącze do placu budowy to problem inwestora, za które musi zapłacić ze swojej kieszeni, a potem zdemontować na swój koszt. Wszystko jest opisane w warunkach od Taurona. Jak ktoś ma czas i może sobie pozwolić na czekanie, wtedy nie ma sensu ekonomicznego pakować się w zasilanie placu budowy. Natomiast są przypadki, gdzie czas jest ważniejszy niż kasa (np. mój przypadek) i trzeba wnioskować o prąd budowlany (przyłącze tymczasowe).

Aktualnie temat przerabiam z Tauronem. Możliwe, że czegoś tutaj nie rozumiem lub nie doczytałem. Chętnie poznam inne rozwiązania, bo czeka mnie wydatek 5k za przyłącze tymczasowe na czas budowy.

PS: Najgorszy jest czas oczekiwania na przyłącze docelowe. Umowa podpisana 10.2020, a termin przyłaczenia styczeń 2022. Do tego projektant wykonujący projekt dla Taurona nadal czeka na wymagane zgody, aby zakończyć projekt i przekazać go do realizacji.

Edytowane przez kyob

Przyłącze docelowe wykonuje Tauron, a przyłącze do placu budowy to problem inwestora, za które musi zapłacić ze swojej kieszeni, a potem zdemontować na swój koszt. Wszystko jest opisane w warunkach od Taurona. Jak ktoś ma czas i może sobie pozwolić na czekanie, wtedy nie ma sensu ekonomicznego pakować się w zasilanie placu budowy. Natomiast są przypadki, gdzie czas jest ważniejszy niż kasa (np. mój przypadek) i trzeba wnioskować o prąd budowlany (przyłącze tymczasowe).

Aktualnie temat przerabiam z Tauronem. Możliwe, że czegoś tutaj nie rozumiem lub nie doczytałem. Chętnie poznam inne rozwiązania, bo czeka mnie wydatek 5k za przyłącze tymczasowe na czas budowy.

PS: Najgorszy jest czas oczekiwania na przyłącze docelowe. Umowa podpisana 10.2020, a termin przyłaczenia styczeń 2022. Do tego projektant wykonujący projekt dla Taurona nadal czeka na wymagane zgody, aby zakończyć projekt i przekazać go do realizacji.

Trochę masz racji w tym co pisze ale co do przyłącza tymczasowego to chyba źle zrozumiałeś interpretację zapisu. Tauron robi Ci przyłącze zakończone skrzynką z licznikiem, ty wnioskowałeś o przyłącze na plac budowy więc nazwa "przyłącze tymczasowe" jest może myląca bo z chwila korzystania z prądu docelowego czyli w taryfie G nic Ci w przyłączu nie zmienią tylko zmieni się cena za energię i opłaty stałe, żadnych dodatkowych kosztów nie musisz i nie będziesz ponosił.

W Tauronie jest takie coś że możesz tylko mieć same przyłącze bez licznika a z chwilą wybudowania domu {ale nie musisz mieć odbioru domu} i zrobienia w nim instalacji elektrycznej występujesz o podłączenie licznika i taryfę G a nie C która pozywają "prądem budowlanym" i jest droga w porównaniu z G. Gdy będziesz chciał mieć prąd na placu budowy wtedy dostaniesz taryfę C.

Więc musisz się sam określić czy wytrzymasz bez prądu do wybudowania domu i zrobienia instalacji elektrycznej.

Co do terminu to faktycznie podali jakiś kosmiczny termin, zwykle trwa to kilka miesięcy.

Trochę masz racji w tym co pisze ale co do przyłącza tymczasowego to chyba źle zrozumiałeś interpretację zapisu.

Ja wnioskowałem o przyłącze docelowe latem 2020 roku i umowę podpisałem w październiku 2020 roku, ale podany termin uruchomienia przyłącza docelowego jest kosmiczny. Z uwagi, że mam ekipę do SSO umówioną na marzec, więc szybko wystąpiłem o https://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenie-do-sieci/przylaczenie/dom/plac-budowy i tam jest wyraźnie napisane, że wykonanie i koszty tego przyłącza są po mojej stronie, a po zakończeniu użytkowania mam go zdemontować na swój koszt.

Przyłącze docelowe będzie prowadzone w ziemi, a tymczasowe mam po słupie.

Na prąd docelowy zgłaszałem w marcu 2020 podali że realizacja przyłącza nastąpi

25 września 2021

I wszystko praktycznie jest po stronie TAURONU

Budowe rozpoczynam w maju wiec lepiej chyba bedzie przemeczyc sie na agregacie lub od sasiada pociągne przez te pare miesiecy niż pakować sie w koszty

• Like 1

Ja wnioskowałem o przyłącze docelowe latem 2020 roku i umowę podpisałem w październiku 2020 roku, ale podany termin uruchomienia przyłącza docelowego jest kosmiczny. Z uwagi, że mam ekipę do SSO umówioną na marzec, więc szybko wystąpiłem o https://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenie-do-sieci/przylaczenie/dom/plac-budowy i tam jest wyraźnie napisane, że wykonanie i koszty tego przyłącza są po mojej stronie, a po zakończeniu użytkowania mam go zdemontować na swój koszt.

Przyłącze docelowe będzie prowadzone w ziemi, a tymczasowe mam po słupie.

Żeby nie owijać w bawełnę to powiem, że strzeliłeś sobie sam w kolano. Jeżeli jest to jeszcze możliwe to zrezygnuj z tego przyłącza. Za cenę tymczasowego przyłącza wliczając to i rozbiórkę kupisz i jeszcze Ci zostanie kasy dobry agregat prądotwórczy. Spokojnie do SSZ dasz rade z agregatem.

Wnioskuj o przyłącze docelowe.

Na prąd docelowy zgłaszałem w marcu 2020 podali że realizacja przyłącza nastąpi

25 września 2021

I wszystko praktycznie jest po stronie TAURONU

Budowe rozpoczynam w maju wiec lepiej chyba bedzie przemeczyc sie na agregacie lub od sasiada pociągne przez te pare miesiecy niż pakować sie w koszty

Masz rację, przy takim czasie realizacji przyłącza podstawowego nie ma sensu bawić się w tymczasowe, wystarczy przedłużasz od sąsiada albo agregat. Tylko potwierdź w Tauronie czy są w stanie wykonać to przyłącze w zadeklarowanym terminie, ponieważ obecnie np. PGE ma w tej kwestii od 6 miesięcy do 1 roku poślizgu względem daty na umowie przyłączeniowej...