Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rezygnacja z gazu na rzecz pompy ciepłą z fotowoltaiką. Szaleństwo czy ekonomia?

e-masjterkowicz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Dzięki panowie za porady. Aktualny stan samodzielnie zamieniony kocioł Viessmanna 8,8-26 kW z wolno stojącym zasobnikiem o wartości 20000zł (zakup poprzedniego właściciela domu - poniosło) na nowy Termet Ecocondens Gold Plus 3-20 kW za 3500 zł podłączony z starym zasobnikiem.

Porównując oba kotły Termet wygrywa nie ma sensu przepłacać sezonowa sprawność taka sama plus o wiele lepszy zakres modulacji i cichsza praca. Jeśli ktoś lubi markowe proszę bardzo... ja wybieram Termeta. Jeśli szybciej się zużyje/zepsuje w cenie Vieśka mam 5 Termetów.

Wracając do tematu rezygnacji z gazu nie porzucam do końca aktualnie temperatury na zewnątrz w ciągu doby cały czas na minusie pomiędzy od -5 do - 15 zasilanie max 40 stopni w domu 22-23 stopnie. Wiata z fotowoltaiką 10kW będzie na pewno do tego myślę o przerobieniu klimy na potrzeby jedynie CO (CWU z gazu) i pracy w kolejnym sezonie jeśli coś padnie zimą mam pewne źródło awaryjne w postaci gazu.

Wydatek ekstra będzie jedynie na klima i jej przerobienie. Taki przerabiany wynalazek jest chyba w stanie podnieść temperaturę zasilenia CO do 40 stopni? Jeśli się sprawdzi wtedy CO + prąd bytowy ogarnie PV co daje realne oszczędności i sensowność PV + przerobienia klimy do starszego domu z 2006r?

Dzięki panowie za porady. Aktualny stan samodzielnie zamieniony kocioł Viessmanna 8,8-26 kW z wolno stojącym zasobnikiem o wartości 20000zł (zakup poprzedniego właściciela domu - poniosło) na nowy Termet Ecocondens Gold Plus 3-20 kW za 3500 zł podłączony z starym zasobnikiem.

Porównując oba kotły Termet wygrywa nie ma sensu przepłacać sezonowa sprawność taka sama plus o wiele lepszy zakres modulacji i cichsza praca. Jeśli ktoś lubi markowe proszę bardzo... ja wybieram Termeta. Jeśli szybciej się zużyje/zepsuje w cenie Vieśka mam 5 Termetów.

Wracając do tematu rezygnacji z gazu nie porzucam do końca aktualnie temperatury na zewnątrz w ciągu doby cały czas na minusie pomiędzy od -5 do - 15 zasilanie max 40 stopni w domu 22-23 stopnie. Wiata z fotowoltaiką 10kW będzie na pewno do tego myślę o przerobieniu klimy na potrzeby jedynie CO (CWU z gazu) i pracy w kolejnym sezonie jeśli coś padnie zimą mam pewne źródło awaryjne w postaci gazu.

Wydatek ekstra będzie jedynie na klima i jej przerobienie. Taki przerabiany wynalazek jest chyba w stanie podnieść temperaturę zasilenia CO do 40 stopni? Jeśli się sprawdzi wtedy CO + prąd bytowy ogarnie PV co daje realne oszczędności i sensowność PV + przerobienia klimy do starszego domu z 2006r?

Tak przerobiona klima da radę ale pod pewnym warunkiem temp zasilania do +25*C przy temp. ( -) na zewnątrz no i oczywiście jej moc wraz ze spadkiem temp obniza się.Cudów nie będzie skoro klima działa do -15 czy tam -20 ale jej max wydajnośc to 27--28*C więc jakim cudem ma podgrzać wodę do 40*? a i jej moc jak będzie dawać te 27* czy tam 28* będzie o co najmniej 1/3 mniejsza.

Zależy od modelu.

Po drugie, można dorzucić grzałkę za pc-klimą która podniesie temperaturę o brakującą deltę przy dużych mrozach.

Wszystko można. Byle skutecznie bez rozczarowań. Bo jeżeli coś się zakłada to powinniśmy wiedzieć że możliwości kończą się w danym punkcie.

Edytowane przez -voymar-

• 9 months później...
i tu mojej pytanie czy PC grzeje tylko podłogówki czy też grzejniki ? w przypadku kotła gazowego to nie istotne jest źródło odbioru i daje radę automatyka. jak to do końca jest z tymi pompami ciepła?

Pompa grzeje i w połączeniu z grzejnikami ale wiadomo, że na grzejniki idzie wyższa temp.zasilania czyli sprawność pompy będzie niższa niż gdyby śmigała z podłogówką.

i tu mojej pytanie czy PC grzeje tylko podłogówki czy też grzejniki ? w przypadku kotła gazowego to nie istotne jest źródło odbioru i daje radę automatyka. jak to do końca jest z tymi pompami ciepła?

Kolega @Tom1000k ma grzejniki i sobie chwali PC PW domowej roboty.

Założył osobny temat:

"pompa ciepła PW z klimatyzatora. Czy warto?"

• 11 months później...
Mimo posiadanego gazu i wszystkich porad na "nie" poszedłem swoją drogą zamontowałem samodzielnie Atlantic Extensa AI Duo R32 10 kW jednostka wewnętrzna z zabudowanym zasobnikiem 190l Atlantic jednostka zewnętrza brand Atlantic faktycznie jest to Fujitsu WGYA-ML3/WOYA-KLT (ta sama pompa z logo Fujitsu kosztuje prawie 100% drożej!) łącznie z kształtkami rurami do montażu 24000 zł brutto . Fotowoltaika prawie 10 kWp moduły Longi 535 W bifacial zamontowane na carporcie falownik Sofar późno założyłem mimo to produkcja super 9300 kWh (w kalkulatorze produkcja 11500 kWh - zobaczymy w przyszłym pełnym roku). Koszt PV z wiatą stalową i samodzielnym montażem 21000 zł brutto całość kosztowała 45000 zł minus ulgi finalnie zapłaciłem 30000 zł zwrot inwestycji 4 lata kolejne 11 lat starego prosumenta:). Oczywiście po latach napiszę uczciwie czy wytrwało wszystko lecz nie mam obaw pompa 5 lat gwarancji moduły 12 lat falownik 10 lat wszystko szybciej się zamortyzuje nim minie gwarancja. Czuję że dobre wybrałem gdyż gaz skoczył 50 procent o nowym roku pewnie podobnie więc raczej lepiej nie mogłem wybrać. Początkowo żałowałem że nie ma dostępności Panasonica lecz nie wiem jak by było z gwarancją w przy samodzielnym montażu? Atlantic nie robił problemu samodzielny montażem serwisant fabryczny wszystko odbiera przed 1 uruchomieniem na koszt firmy dodatkowo serwis fabryczny 5 lat z rekcją 24 h co się liczy serwisant kumaty z wieloletnim doświadczeniem w odległości 60 km.

Mimo posiadanego gazu i wszystkich porad na "nie" poszedłem swoją drogą zamontowałem samodzielnie Atlantic Extensa AI Duo R32 10 kW jednostka wewnętrzna z zabudowanym zasobnikiem 190l Atlantic jednostka zewnętrza brand Atlantic faktycznie jest to Fujitsu WGYA-ML3/WOYA-KLT

Atlantic nie robił problemu samodzielny montażem serwisant fabryczny wszystko odbiera przed 1 uruchomieniem na koszt firmy dodatkowo serwis fabryczny 5 lat z rekcją 24 h co się liczy serwisant kumaty z wieloletnim doświadczeniem w odległości 60 km.

Gratuluję!

Mam pytanie: Czy ta pompa Atlantic to split?

Jeśli to split wtedy połączenia freonowe powinna wykonać osoba posiadająca uprawnienia f-gazowe.

Tak pompa to split. Miałem samodzielnie podłączać również rury freonowe lecz okazało się że serwis producenta podpina rury freonowe robi próżnie i sprawdza szczelność (uprawnienia mają - taki farcik:). Zapewne większość producentów ma podobną politykę liczy się sprzedaż dla serwisanta to chwila roboty jak ma wszystko przygotowane. Kupiłem giętarkę i klucze dynamometryczne giętarka została użyta do układania rury klucze oddałem z ww przyczyny.

Tak pompa to split. Miałem samodzielnie podłączać również rury freonowe lecz okazało się że serwis producenta podpina rury freonowe robi próżnie i sprawdza szczelność (uprawnienia mają - taki farcik:). Zapewne większość producentów ma podobną politykę liczy się sprzedaż dla serwisanta to chwila roboty jak ma wszystko przygotowane. Kupiłem giętarkę i klucze dynamometryczne giętarka została użyta do układania rury klucze oddałem z ww przyczyny.

Dzięki za odpowiedź. Mój zaprzyjaźniony f-gazowiec ma certyfikat f-gaz na siebie i na firmę. By posiadać certyfikat na firmę trzeba mieć nie tylko wiedzę jak to wszystko prawidłowo łączyć lecz różne specjalistyczne narzędzia.

Najważniejszy kwit by wszystko było z literą prawa :) najbardziej potrzebna pompa próżniowa najlepiej dwustopniowa giętarka lub baty i dla nieprawionych klucze dynamometryczne przewody chłodnicze można kupić zakute chyba że mamy dłuższą instalacje wtedy czynnik i waga dochodzi. Byłem napalony na wałkowanego tu Panasonica w monobloku lecz wieczne braki pomimo czekania 7 miesięcy zdecydowały o Atlanticu nie żałuje wygląda to nad wyraz obiecująco. Może ktoś się wie czy można podłączyć alternatywny sterownik on of pod wyjście "EX" w pompie Atlantic? Ponoć przez wejście EX zwykły sterownik nie będzie wyłączać znienacka tylko po skończonym cyklu grzania czy defrostu.

• 10 months później...

Mija rok pompa ciepła zużyła 4000 kWh na CO i CWU. W domu całą dobę utrzymywane 23 stopnie.

Temperatury zasilania ogrzewania mieszanego grzejniki i podłogówka dochodziły chwilowo do 38 stopni zdecydowana większość sezonu to 26-33 stopnie.

Temperatura CWU ustawiona na 48 stopni codziennie kąpiele w wannie i prysznice.

Jestem bardzo zadowolony z zużycia biorąc pod uwagę ściany jednowarstwowe wentylacje grawitacyjną i parterowy budynek.

Oczywiście zużycie pokrywa PV więc rezygnacja z gazu była trafną decyzją zwłaszcza iż gaz mocno zdrożał.