-voymar- 26.01.2021 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Oczywiście w planie miałem grzać całodobowo pisałem wcześniej że mam gaz i klima grzala by tylko podloge a cwu załatwiał by gaz i ewentualnie te parę dni w roku też gaz. To SUPER- nie wiedziałem że klimą można grzać podlogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 26.01.2021 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 To SUPER- nie wiedziałem że klimą można grzać podlogę? Można, i to jak. Jak z klimy zrobisz PC PW, bo o tym tu mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.01.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Można, i to jak. Jak z klimy zrobisz PC PW, bo o tym tu mowa. Oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-masjterkowicz 12.02.2021 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dzięki panowie za porady. Aktualny stan samodzielnie zamieniony kocioł Viessmanna 8,8-26 kW z wolno stojącym zasobnikiem o wartości 20000zł (zakup poprzedniego właściciela domu - poniosło) na nowy Termet Ecocondens Gold Plus 3-20 kW za 3500 zł podłączony z starym zasobnikiem. Porównując oba kotły Termet wygrywa nie ma sensu przepłacać sezonowa sprawność taka sama plus o wiele lepszy zakres modulacji i cichsza praca. Jeśli ktoś lubi markowe proszę bardzo... ja wybieram Termeta. Jeśli szybciej się zużyje/zepsuje w cenie Vieśka mam 5 Termetów. Wracając do tematu rezygnacji z gazu nie porzucam do końca aktualnie temperatury na zewnątrz w ciągu doby cały czas na minusie pomiędzy od -5 do - 15 zasilanie max 40 stopni w domu 22-23 stopnie. Wiata z fotowoltaiką 10kW będzie na pewno do tego myślę o przerobieniu klimy na potrzeby jedynie CO (CWU z gazu) i pracy w kolejnym sezonie jeśli coś padnie zimą mam pewne źródło awaryjne w postaci gazu. Wydatek ekstra będzie jedynie na klima i jej przerobienie. Taki przerabiany wynalazek jest chyba w stanie podnieść temperaturę zasilenia CO do 40 stopni? Jeśli się sprawdzi wtedy CO + prąd bytowy ogarnie PV co daje realne oszczędności i sensowność PV + przerobienia klimy do starszego domu z 2006r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.02.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Dzięki panowie za porady. Aktualny stan samodzielnie zamieniony kocioł Viessmanna 8,8-26 kW z wolno stojącym zasobnikiem o wartości 20000zł (zakup poprzedniego właściciela domu - poniosło) na nowy Termet Ecocondens Gold Plus 3-20 kW za 3500 zł podłączony z starym zasobnikiem. Porównując oba kotły Termet wygrywa nie ma sensu przepłacać sezonowa sprawność taka sama plus o wiele lepszy zakres modulacji i cichsza praca. Jeśli ktoś lubi markowe proszę bardzo... ja wybieram Termeta. Jeśli szybciej się zużyje/zepsuje w cenie Vieśka mam 5 Termetów. Wracając do tematu rezygnacji z gazu nie porzucam do końca aktualnie temperatury na zewnątrz w ciągu doby cały czas na minusie pomiędzy od -5 do - 15 zasilanie max 40 stopni w domu 22-23 stopnie. Wiata z fotowoltaiką 10kW będzie na pewno do tego myślę o przerobieniu klimy na potrzeby jedynie CO (CWU z gazu) i pracy w kolejnym sezonie jeśli coś padnie zimą mam pewne źródło awaryjne w postaci gazu. Wydatek ekstra będzie jedynie na klima i jej przerobienie. Taki przerabiany wynalazek jest chyba w stanie podnieść temperaturę zasilenia CO do 40 stopni? Jeśli się sprawdzi wtedy CO + prąd bytowy ogarnie PV co daje realne oszczędności i sensowność PV + przerobienia klimy do starszego domu z 2006r? Tak przerobiona klima da radę ale pod pewnym warunkiem temp zasilania do +25*C przy temp. ( -) na zewnątrz no i oczywiście jej moc wraz ze spadkiem temp obniza się.Cudów nie będzie skoro klima działa do -15 czy tam -20 ale jej max wydajnośc to 27--28*C więc jakim cudem ma podgrzać wodę do 40*? a i jej moc jak będzie dawać te 27* czy tam 28* będzie o co najmniej 1/3 mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Zależy od modelu.Po drugie, można dorzucić grzałkę za pc-klimą która podniesie temperaturę o brakującą deltę przy dużych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.02.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Zależy od modelu. Po drugie, można dorzucić grzałkę za pc-klimą która podniesie temperaturę o brakującą deltę przy dużych mrozach. Wszystko można. Byle skutecznie bez rozczarowań. Bo jeżeli coś się zakłada to powinniśmy wiedzieć że możliwości kończą się w danym punkcie. Edytowane 14 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrstefanski222 12.12.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 i tu mojej pytanie czy PC grzeje tylko podłogówki czy też grzejniki ? w przypadku kotła gazowego to nie istotne jest źródło odbioru i daje radę automatyka. jak to do końca jest z tymi pompami ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.12.2021 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 i tu mojej pytanie czy PC grzeje tylko podłogówki czy też grzejniki ? w przypadku kotła gazowego to nie istotne jest źródło odbioru i daje radę automatyka. jak to do końca jest z tymi pompami ciepła? Pompa grzeje i w połączeniu z grzejnikami ale wiadomo, że na grzejniki idzie wyższa temp.zasilania czyli sprawność pompy będzie niższa niż gdyby śmigała z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marks9 13.12.2021 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Coraz więcej ludzi inwestuje w pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.12.2021 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 i tu mojej pytanie czy PC grzeje tylko podłogówki czy też grzejniki ? w przypadku kotła gazowego to nie istotne jest źródło odbioru i daje radę automatyka. jak to do końca jest z tymi pompami ciepła? Kolega @Tom1000k ma grzejniki i sobie chwali PC PW domowej roboty. Założył osobny temat: "pompa ciepła PW z klimatyzatora. Czy warto?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.12.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Coraz więcej ludzi inwestuje w pompy Fakt. Z jednej strony dobrze, nawet bardzo dobrze.... Szkoda, że od kilkudziesięciu lat prawie nic się nie robi by mocy przybywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-masjterkowicz 26.11.2022 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Mimo posiadanego gazu i wszystkich porad na "nie" poszedłem swoją drogą zamontowałem samodzielnie Atlantic Extensa AI Duo R32 10 kW jednostka wewnętrzna z zabudowanym zasobnikiem 190l Atlantic jednostka zewnętrza brand Atlantic faktycznie jest to Fujitsu WGYA-ML3/WOYA-KLT (ta sama pompa z logo Fujitsu kosztuje prawie 100% drożej!) łącznie z kształtkami rurami do montażu 24000 zł brutto . Fotowoltaika prawie 10 kWp moduły Longi 535 W bifacial zamontowane na carporcie falownik Sofar późno założyłem mimo to produkcja super 9300 kWh (w kalkulatorze produkcja 11500 kWh - zobaczymy w przyszłym pełnym roku). Koszt PV z wiatą stalową i samodzielnym montażem 21000 zł brutto całość kosztowała 45000 zł minus ulgi finalnie zapłaciłem 30000 zł zwrot inwestycji 4 lata kolejne 11 lat starego prosumenta:). Oczywiście po latach napiszę uczciwie czy wytrwało wszystko lecz nie mam obaw pompa 5 lat gwarancji moduły 12 lat falownik 10 lat wszystko szybciej się zamortyzuje nim minie gwarancja. Czuję że dobre wybrałem gdyż gaz skoczył 50 procent o nowym roku pewnie podobnie więc raczej lepiej nie mogłem wybrać. Początkowo żałowałem że nie ma dostępności Panasonica lecz nie wiem jak by było z gwarancją w przy samodzielnym montażu? Atlantic nie robił problemu samodzielny montażem serwisant fabryczny wszystko odbiera przed 1 uruchomieniem na koszt firmy dodatkowo serwis fabryczny 5 lat z rekcją 24 h co się liczy serwisant kumaty z wieloletnim doświadczeniem w odległości 60 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.11.2022 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Mimo posiadanego gazu i wszystkich porad na "nie" poszedłem swoją drogą zamontowałem samodzielnie Atlantic Extensa AI Duo R32 10 kW jednostka wewnętrzna z zabudowanym zasobnikiem 190l Atlantic jednostka zewnętrza brand Atlantic faktycznie jest to Fujitsu WGYA-ML3/WOYA-KLT Atlantic nie robił problemu samodzielny montażem serwisant fabryczny wszystko odbiera przed 1 uruchomieniem na koszt firmy dodatkowo serwis fabryczny 5 lat z rekcją 24 h co się liczy serwisant kumaty z wieloletnim doświadczeniem w odległości 60 km. Gratuluję! Mam pytanie: Czy ta pompa Atlantic to split? Jeśli to split wtedy połączenia freonowe powinna wykonać osoba posiadająca uprawnienia f-gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-masjterkowicz 27.11.2022 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Tak pompa to split. Miałem samodzielnie podłączać również rury freonowe lecz okazało się że serwis producenta podpina rury freonowe robi próżnie i sprawdza szczelność (uprawnienia mają - taki farcik:). Zapewne większość producentów ma podobną politykę liczy się sprzedaż dla serwisanta to chwila roboty jak ma wszystko przygotowane. Kupiłem giętarkę i klucze dynamometryczne giętarka została użyta do układania rury klucze oddałem z ww przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.11.2022 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Tak pompa to split. Miałem samodzielnie podłączać również rury freonowe lecz okazało się że serwis producenta podpina rury freonowe robi próżnie i sprawdza szczelność (uprawnienia mają - taki farcik:). Zapewne większość producentów ma podobną politykę liczy się sprzedaż dla serwisanta to chwila roboty jak ma wszystko przygotowane. Kupiłem giętarkę i klucze dynamometryczne giętarka została użyta do układania rury klucze oddałem z ww przyczyny. Dzięki za odpowiedź. Mój zaprzyjaźniony f-gazowiec ma certyfikat f-gaz na siebie i na firmę. By posiadać certyfikat na firmę trzeba mieć nie tylko wiedzę jak to wszystko prawidłowo łączyć lecz różne specjalistyczne narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-masjterkowicz 28.11.2022 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Najważniejszy kwit by wszystko było z literą prawa najbardziej potrzebna pompa próżniowa najlepiej dwustopniowa giętarka lub baty i dla nieprawionych klucze dynamometryczne przewody chłodnicze można kupić zakute chyba że mamy dłuższą instalacje wtedy czynnik i waga dochodzi. Byłem napalony na wałkowanego tu Panasonica w monobloku lecz wieczne braki pomimo czekania 7 miesięcy zdecydowały o Atlanticu nie żałuje wygląda to nad wyraz obiecująco. Może ktoś się wie czy można podłączyć alternatywny sterownik on of pod wyjście "EX" w pompie Atlantic? Ponoć przez wejście EX zwykły sterownik nie będzie wyłączać znienacka tylko po skończonym cyklu grzania czy defrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 28.11.2022 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Pod kątem tematu wątku: Kocioł gazowy vs. pompa ciepła – prognoza kosztów ogrzewania 2023 https://globenergia.pl/kociol-gazowy-vs-pompa-ciepla-prognoza-kosztow-ogrzewania-2023/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-masjterkowicz 30.09.2023 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Mija rok pompa ciepła zużyła 4000 kWh na CO i CWU. W domu całą dobę utrzymywane 23 stopnie.Temperatury zasilania ogrzewania mieszanego grzejniki i podłogówka dochodziły chwilowo do 38 stopni zdecydowana większość sezonu to 26-33 stopnie.Temperatura CWU ustawiona na 48 stopni codziennie kąpiele w wannie i prysznice.Jestem bardzo zadowolony z zużycia biorąc pod uwagę ściany jednowarstwowe wentylacje grawitacyjną i parterowy budynek. Oczywiście zużycie pokrywa PV więc rezygnacja z gazu była trafną decyzją zwłaszcza iż gaz mocno zdrożał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 30.09.2023 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 WitamJak wyglądało zużycie kWh gazu lub m3 w stosunku do PC?Czy jesteś w stanie porównać zużycie kWh gazu do kWh PC w takich samych okresach(sezonu, roku m-ca, doby).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts