Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rezygnacja z gazu na rzecz pompy ciepłą z fotowoltaiką. Szaleństwo czy ekonomia?

e-masjterkowicz

Recommended Posts

Zakładam, że pytanie zadaje "zwyczajny człowiek" a nie MacGyver, który z odkurzacza zrobi helikopter w 5 minut.

Co do grzania klimatyzatorami to tak mam zrobione ogrzewanie w firmie i nikomu nie polecam bo komfort w porównaniu do podłogówki do d...y.

Nic dodać, nic ująć. Mam w całym domu podłogowe a dodatkowo na parterze klimę. Grzanie klimą w porównaniu do podłogi nie jest do d...py,, jest bardzo do d...py!

• Like 1

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcę grzać w połączeniu z PV ile kW będzie żarło nie jest tak istotne byle zmieścić się w tym co wyprodukuje PV z zużyciem prądu bytowego. Nie uda się?

Jeżeli zakładasz, że PV pokryje zapotrzebowanie to tak. Ale grzać trzeba zimą, często w nocy. A bilansowanie z dostawcą prądu nie jest zdaje się 1:1.

Dzięki panowie za szybki odzew w temacie.

Patrzyłem na pompę z pv przez pryzmat inwestycji wykładam pieniądze z góry nie płacę później CO roku za gaz i trzymam kciuki by pompa nie posypała się przed wyrównaniem inwestycji.

Łącznie będzie mnie to kosztowało po rozliczeniu z firmą prowadzoną w domu ok 36000 zł więc okres zwrotu 36000 zł / 7 lat = 5142,85 zł/rok. Fotowoltaika wyprodukuje chyba za tyle prądu rocznie? PV Skierowana na południe z delikatnym oddychałem na zachód.

Grzejniki grzeją w porządku przy 35 stopniach na zasilaniu temperatura zadana na podłogówce kotła gazowego 22 pomieszczenia z ogrzewaniem podłogowym 22 w pokojach 22 i 21 stopni (gdzie kocioł gazowy takował przez co temperatura zasilania na grzejnikach była skacząca 40-30 stopni).

Piszcie śmiało przyjmę każdą krytykę nie chcę wtopić.

Coś tu mi się niezgadza zapotrzebowanie z projektu masz 9000kwh

A że spalania gazu wychodzi ze dom zżera ponad 20000tys kwh możesz to wyjaśnić bo jeśli faktycznie takie jest zapotrzebowanie to nijak się mają twoje wyliczenia do rzeczywistości.

Bo zakładając że zapotrzebowanie jest zbliżone do tego z projektu to czas zwrotu ponad 15lat.

Edytowane przez romano78

Ile PP zje w takim domu kW rocznie? Licząc uzysk -20% za magazyn w sieci będę miał do zużycia 8000kW.

To zależy od domu, regionu i temp wewnątrz ale forumowicze mają różnie przy gruntówkach około 3-4 MWh, powietrzne 5-7 MWh ale to na prawdę wielkie około.

Coś tu mi się niezgadza zapotrzebowanie z projektu masz 9000kwh

A że spalania gazu wychodzi ze dom zżera ponad 20000tys kwh możesz to wyjaśnić bo jeśli faktycznie takie jest zapotrzebowanie to nijak się mają twoje wyliczenia do rzeczywistości.

Możliwe że przez wielki piec gaz szedł w komin? Modulacja od 8,8kW lub jest sporo mostków? Dom ma ściany jednowarstwowe nie wiem czy wieniec jest izolowany. Założenia projektowe założeniami a budowa wykonana słabo? Za samo CO na gazie 3000 zł to tak dużo?

Możliwe że przez wielki piec gaz szedł w komin? Modulacja od 8,8kW lub jest sporo mostków? Dom ma ściany jednowarstwowe nie wiem czy wieniec jest izolowany. Założenia projektowe założeniami a budowa wykonana słabo? Za samo CO na gazie 3000 zł to tak dużo?

Nie lepiej włożyć kasę w ocieplenie..a jak jeszcze z dofinansowaniem z Czyste Powietrze to całkiem lepiej...a później zastanawiać się nad źródłem ciepła? Może się okazać, że do PC żadne PV nie będą potrzebne.

Jakie ocieplenie stropu ?

Edytowane przez Pytajnick

No to jeśli powodem tego dużego zapotrzebowania jest za duży kocioł do jeśli byłby odpowiedni z niską modulacja ok 2kw i spalal by według założeń projektowych to zwrot twojej planowanej inwestycji to nie 7a15lat zakładając oczywiście że przez te 15lat będą ci magazynowac w lecie ten twój prąd jak jest teraz w co bardzo wątpię

Edytowane przez romano78

No to jeśli powodem tego dużego zapotrzebowania jest za duży kocioł do jeśli byłby odpowiedni z niską modulacja ok 2kw i spalal by według założeń projektowych to zwrot twojej planowanej inwestycji to nie 7a15lat

Do tego dochodzi ryzyko awarii nie jednego urzadzenia a kilku a naprawy do tanich nie należą i wtedy o zwrocie mozemy zapomniec.

Kazda inwestycja w ocieplenie jest lepsza inwestycja niz jakies pompy ciepla itp.

Ocieplisz kupisz tani kociol na gaz,mniejszy sprawniejszy i za ogrzewanie wyjdzie nie 4000 a 2000.

Do tego dochodzi ryzyko awarii nie jednego urzadzenia a kilku a naprawy do tanich nie należą i wtedy o zwrocie mozemy zapomniec.

Kazda inwestycja w ocieplenie jest lepsza inwestycja niz jakies pompy ciepla itp.

Ocieplisz kupisz tani kociol na gaz,mniejszy sprawniejszy i za ogrzewanie wyjdzie nie 4000 a 2000.

Dom wykończony tynkiem silikatowym z robocizną poszło 40000zł szkoda trochę to zakrywać styropianem. Dodatkowo problemem jest krótki okap by ładować dużo styropianu.

Przy gazie i dociepleniu wydam kwotę którą chce przeznaczyć i będzie jedynie niższy rachunek pieniądze wydane koniec kropka PV może się zamortyzować i dać jakiś tam + w postaci kilku lat 0 zł za prąd i ogrzewanie.

Co ma się zepsuć w PV? Na panele 15 lat gwarancji falownik 1 lat wszystko gwarantowane u polskiego dystrybutora. Liczę iż przez 14 lat nic nie zmienią w ustawie ten czas chcę wykorzystać 7 lat zwrotu kolejne 7 lat na plusie?

Rozumiem iż z pompą może być gorzej choć czytając forum można wywnioskować że Panas się nie psuje wcale...

Czyli zdecydowanie odradzacie ryzykowną zabawę? Może wersja ekonomiczna:

- PV 25000 zł

- pompa PP przerobiona z klimatyzatora wpięta przez wymiennik (jaką jednostkę polecacie moc i marka przy której nie spotkają mnie dziwne problemy po przerobieniu?) 5000-7000 zł

- CWU zbiornik nierdzewny - 4000 zł

- inne konieczne podzespoły zawór 3 drogowy itp - 2000zł

Razem: 38000 zł przy firmie finalnie wyjdzie taniej 25000zł

Dalej będzie to ślepa uliczka?

- PV 25000 zł

- pompa PP przerobiona z klimatyzatora wpięta przez wymiennik (jaką jednostkę polecacie moc i marka przy której nie spotkają mnie dziwne problemy po przerobieniu?) 5000-7000 zł

za ok 4 to nie tylko zbiornik ale cały zestaw cwu pc można kupić np coś takiego https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-c-w-u-egeo-z-zasobnikiem-270-l-10105461146

i wtedy łatwiej sterowac pc bo tylko do grzania zapytaj się Forumowicza Brus2008 on przerobił kaisai 5,3kW na pc i jest zadowolony robił to własnoręcznie.

Gaz jest.

Jakiś tani za max 5 tys.

Tani. Inne drogie, wcale nie są takie dobre, jak ich cena.

W wątku z gazem można wyłapać te niuanse.

Dom bez ocieplenia i pchać pc?

Przecież tam kominek hajcowal.

Nawet najlepsza pompa będzie miała spore zużycie. Do tego sporo pv z upustem 30% na starcie w plecy za magazynowanie.

Gdzie taki drogi gaz?

Po uwzględnieniu tegorocznej obniżki wychodzi u mnie jakieś 0,17gr.kwh czyli zakładając Cop.3 to kwh z pompy wychodzi nawet drożej przy g11

Ale dlaczego cop.3? Ja mam w tym sezonie SCOP=4,44, i już zbytnio w dół nie pójdzie. Kolega e-majsterkowicz mieszka w II strefie (ja w III) więc wyjdzie równie lub bardziej korzystnie.

- PV 25000 zł

Ja uważam, że to jedyna słuszna droga.

Instalację pv mogę polecić, bo mam i pokryła w 100% zapotrzebowanie na prąd razem z ogrzewanim.

Przeróbka klimy na PC P-W mogę polecić równierz, ale nie jest to wg mnie rzecz, którą można komuś zlecić. To jest rozwiązanie idnywidualne, "szyte na miarę" robione na własne ryzyko, bo zawsze może pójść coś nie tak. No i nie ma już gwarancji na urządzenie.

Jaka marka? Ja przerobiłem Kaisai na czynniku R32. Jest to sprzęt jeden z najtańszych na rynku, ale działa bez zarzutu. Wziąłem najtańszy, bo jak coś walnie to niewielka strata.Ale na razie działa. Cop wysoki. Ludzie przerabiają lepsze sprzęty aby mieć zawór EEV, ale ja nie widzę takiej potrzeby. Kapilara wystarczy.

W cenie zbiornika nierdzewnego można mieć zbiornik CWU z pompą ciepła, więc nie wiem czy jest sens pchać się w nierdzewkę. Pompę ciepła z klimy zostawiłbym tylko do CO, więc warto o tym pomyślec.

Edytowane przez Tom1000k