Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant VRC700f/4 - ustawienie grzania cwu

pl1980

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum i z góry przepraszam za błędy w nazewnictwie.

Moja instalacja to:

Piec: Vaillant ecoTEC plus 624 zainstalowany w kuchni na parterze;

Regulator multiMATIC VRC 700f/4 zawieszony w korytarzu na parterze;

Zasobnik na cwu Vaillant uniStor 200 litrów na piętrze;

Zawory ustawione na auto;

Moduł mieszczowo-solarny VR 70 na piętrze przy zasobniku;

Radiowy czujnik temperatury zewnętrznej umieszczony na zewnątrz;

Na parterze i na piętrze kaloryfery bez podziału na strefy.

Przy poprzednim regulatorze Honeywell cwu grzana była w zaprogramowanych oknach czasowych,

przy nowym VRC 700f/4 zawór do zasobnika jest cały czas otwarty i cwu ogrzewana jest przy włączonym ogrzewaniu.

Cwu nie jest ogrzewana w zaprogramowanych przedziałach czasowych i w zw z tym mam pytanie czy będzie problem z cwu po okresie grzewczym?

Drugie pytanie: jakim materiałem mogę wyciszyć pracę pieca. Sypialnia jest nad kuchnią czyli pod naszymi głowami jest piec, który nie pracuje nie wiadomo jak głośno ale dźwięk jest słyszalny i przy załączeniu się pieca nad ranem albo w nocy może nas obudzić. Strop jest drewniany. Myślę o podklejeniu jakiejś dźwiękoszczelnej maty nad piecem.

W regulatorze w Obieg ciepłej wody:

Zasobnik: Aktywny

Temp. zasil. Zadana: 0*C

Ciepła woda: 63*C

Temp. zosb. rzecz.: --- *C

Pompa cyrkulacyjna: Wył

Legionella-dzień: Wył

Ładowanie równoleg. Wył

W piecu:

D.000: Auto

D.001: 5 min

D.002: 20 min

D.003: 999

D.004: -99

D.005: 46*C

D.006: 63*C

D.007: 63*C

Proszę o sugestie i podpowiedzi, z góry dziękuję.

Nie będzie problemu po okresie grzewczym, Kocioł ma priorytet na cwu w związku z czym ciepła woda jest ważniejsza od ogrzewania dlatego w okresach grzewczych na czas podgrzewania zasobnika oraz w chwilowych zapotrzebowaniach na cwu ogrzewanie domu jest czasowo wstrzymywane. Dom mozna porównać do akumulatora ciepła dlatego jeśli przez chwilę na podgrzewanie cwu zabraknie dostarczania energii ciepła w nim nie zabraknie a temperatura nie spadnie.

Dlatego też woda w zasobniku jest cały czas utrzymywana na zadanej temperaturze oczywiście w pewnej histerezie.

Programator czasowy moze służyć tylko do programowania cyrkulacji a ta działa po podłączeniu pompy cyrkulacyjnej cwu do moduły VR 70 i odpowiedniego wyjścia i przekaźnika.

Poza tym programator umożliwia zaprogramowanie Legionelii czyli zwalczanie tego typu bakterii w zasobniku.

• Like 1

Nie będzie problemu po okresie grzewczym, Kocioł ma priorytet na cwu w związku z czym ciepła woda jest ważniejsza od ogrzewania dlatego w okresach grzewczych na czas podgrzewania zasobnika oraz w chwilowych zapotrzebowaniach na cwu ogrzewanie domu jest czasowo wstrzymywane. Dom mozna porównać do akumulatora ciepła dlatego jeśli przez chwilę na podgrzewanie cwu zabraknie dostarczania energii ciepła w nim nie zabraknie a temperatura nie spadnie.

Dlatego też woda w zasobniku jest cały czas utrzymywana na zadanej temperaturze oczywiście w pewnej histerezie.

Programator czasowy moze służyć tylko do programowania cyrkulacji a ta działa po podłączeniu pompy cyrkulacyjnej cwu do moduły VR 70 i odpowiedniego wyjścia i przekaźnika.

Poza tym programator umożliwia zaprogramowanie Legionelii czyli zwalczanie tego typu bakterii w zasobniku.

Dziękuję za odpowiedź. Czy zawór do zasobnika mam zostawić w pozycji Man Open? Wydaje mi się, że jak przestawiłem go na auto, to po jakimś czasie zamiast ciepłej wody leciała tylko chłodna.

Opcja AUTO będzie odpowiedniejsza ponieważ kocioł oprócz podgrzewania ciepłej wody użytkowej zajmuje się także ogrzewaniem pomieszczeń dlatego niech sam wybiera opcję która akurat w danej chwili ma priorytet.

OK, przestawię na auto i zwiększę czas grzania cwu. Zobaczę jaki będzie efekt. Martwię się trochę, że znowu zabraknie cieplej wody:/