Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocena projektu, dom parterowy 2+3

Recommended Posts

Witam,

w tym roku planuję rozpocząć budowę własnego domu.

Działka już jest, teraz czas na wybór odpowiedniego projektu.

Projekt robię indywidualny, w którym inspirowaliśmy się projektami z pracowni Archon - Dom w kliwiach 4 i 6, czyli coś jak dwie stodoły z łącznikiem po środku.

Dom jest planowany jako parterowy dla rodziny 2 + 3: sypialnia dla rodziców, pokój dla dziewczynki, największy pokój dla dwóch chłopaków oraz gabinet do pracy. Dodatkowo będzie trochę powierzchni na poddaszu i tam można umieścić jakiś pokój gościnny, lub coś innego.

Parter bez garażu wyszedł ok 190m2. Orientacja domu to taras od południa, garaż i kuchnia od północy.

Czy taki układ jest w miarę optymalny, chociaż wiem, że przy takiej bryle budynku dosyć dużo metrów zajmuje komunikacja?

Zastanawiam się też nad oknami, bo praktycznie wszędzie mamy zaprojektowane do podłogi. W łazienkach takie coś na pewno odpada. A w pokojach dziennych?

pozdrawiam i liczę na cenne rady

pmE0Q66vj

kominek w miejscu w którym nie ma szans sobie przy nim posiedzieć.

drzwi do spiżarki na wysokości płyty. Wyspa odwrócona o 90 stopni

Czy konieczne będzie wc przy salonie jak zaraz obok jest przy schodach?

brak osobnej pralni i suszarni.

trochę szkoda elewacji ogrodowej na okna łazienek i korytarzy.

Co miałoby się znajdować w tej wnęce między skrzydłami domu? Wydaje się zmarnowana.

Edytowane przez Elfir
  • Like 1

Dzięki za spojrzenie na projekt.

- Kominek to jest to co mnie najbardziej uwiera w tym projekcie. Zgadzam się, że na rogu kuchni i salonu średnio pasuje. Myślę o lekkim wydłużeniu ściany za telewizorem, tak, żeby zasłonić trochę schody i może tam umiejscowić kominek ( jak się siedzi na kanapie to kominek byłby po prawej od telewizora).

- Nad ustawieniem kuchni jeszcze pracujemy, nie wiem jak się przekręciła wyspa :wiggle:

- Pralkę i suszarkę chce zrobić w łazience, może za jakąś ścianką lub w szafie?? Ogólnie w aktualnym domu też mamy pralkę i suszarkę w łazience i nie potrzebujemy dodatkowego pomieszczenia na to.

- Co do miejsca pomiędzy skrzydłami, to nie wiem co tam będzie - trawa, kostka, może jakieś krzaczki :) Działka jest spora więc znajdzie się miejsce na wszystko

chodzi mi o to, że ta wnęka praktycznie nie ma okien, poza drugorzędnymi pomieszczeniami.

A w tak osłoniętym miejscu aż sie prosi o taras.

W oryginalnym projekcie Archonu ta wnęka ładnie się otwierała ukazując ogród od wejścia do domu.

A u ciebie jest tylko dlatego, ze chciałeś naśladować dom atrialny - ale ideą atrium jest organizacja wnętrz wokół niego. I powstał taki niezręczny kawałek ogrodu, którego nie widać praktycznie z domu.

Edytowane przez Elfir

ja bym jak w oryginale otwarła ten dziedziniec, zrobiła na niego wyjścia z wnętrza domu.

a84f38370441e442gen.jpg

Spiżarnia powiększona o przestrzeń pod schodami.

Łazienka przy sypialni rodziców może mieć też wejście z korytarza, jeśli ma być bardziej dostępna.

Zmieniłam wejście do kotłowni, aby nie trzeba było przechodzić przez garaż, by zmienić jakieś ustawienia na piecu.

Edytowane przez Elfir

Wow, widzę całkowitą zmianę aranżacji części nocnej/pokojowej. Pomyślimy nad tym, w sumie to nie braliśmy pod uwagę takiego rozmieszczenia korytarza.

No i ten nieszczęsny kominek w części dziennej. Myślałem nad takim ułożeniem jak jest w twojej propozycji Elfi (nawet tak jest w Kliwiach Archona) ale może być za blisko kanapy i będzie za gorąco. No i dodatkowo trzeba wtedy kanapę odwrócić plecami do jadalni i kuchni a tego bym nie chciał.

Jak kominek nigdzie nie będzie pasował to z bólem w sercu, ale trzeba go będzie wywalić.

Ja tylko zapytam po co w domu parterowym schody ?

Na poddaszu mamy fajną powierzchnię, do wykorzystania, którą przeznaczymy na dodatkowy pokój lub dwa (jak dzieci podrosną to może każdy będzie chciał mięć osobny pokój), wtedy na górę przeniesiemy gabinet + może pokój gościnny. No i będzie wygodny strych. Przy takiej ilości mieszkańców jest sporo sezonowych ubrań, sprzętów zabawek i innych gratów :yes: