Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś coś doradzi

Wprowadziłem się do nowego mieszkania,muszę wymienić pralkę która się zepsuła.

Pralka ładowana od góry,jest w rogu małej łazienki,po boku jest róg wanny która jest zabudowana ,z drugiej strony jest róg toalety,więc nie ma szans przesunąć między wanną a toaletą.

Czy jest jakiś sposób żeby wydostać starą pralkę i umieścić nową? nie wiem np dwie silne osoby i górą lub wynająć kogoś z podnosnikiem? (o ile sa takie podnośniki z jednym ramieniem) Będę wdzięczny za rady.

Łukasz

Edytowane przez lukaszkwap
https://forum.murator.pl/topic/260131-pralka-w-trudno-dost%C4%99pnym-miejscujak-wymieni%C4%87-na-now%C4%85/

Zdemontować toaletę i po sprawie, zapewne montowana w taki sposób że nie ma najmniejszego problemu odkręcić ze śrub mocowania i zdeontować odpływ - przynajmniej zrobisz porządek w trudno dostepnym miejscu.
  • Like 1
To może być dobry pomysł,a czy przy demontażu toalety jest ryzyko zalania sąsiadów z dołu? zakładając,że zajmie się tym hydraulik?

Nie ma, chyba że posiada dolnopłuk i nie zakręci się wody.

W syfonie miski ustepowej powinno być ok 2l wody da się tak ustawić - demontując, aby nic nie rozlać.

Wc podwieszane też się demontuje. Jeśli jest silikon dookoła na ścianie to obcinasz nożykiem, odkręcasz dwie nakrętki i drobnymi ruchami ściągasz do siebie. Wcześniej spuść wodę, zakręć dopływ do spłuczki i szmatą wybierz wodę z miski. Przed montażem zakłądasz nowe uszczelki gumowe (wskazane).
  • Like 1
Dziękuję,ale niestety nie da rady.Był u mnie gość tzw złota rączka i powiedział,że nie da się zdemontować :( Doradził żeby szukać w firmie przeprowadzkowej bo tam mają pasy do noszenia cięzarów i tym sposobem tylko można wydostać pralkę,a on mi podłączy jak już nowa pralka będzie.
Nie podniesiesz ręcznie na pasach , to bzdura. Gdzie ci stanie tych trzech chłopa którzy za pasy podniosą? Ich w łazience nie pomieścisz. Dwóch na wyciągnietej ręce nie podniesie , chyba że Pudziana zamówisz. Aby podnieść trzeba by wstawić dwie pionowe belki, zaklinować, trzecia poziomo, bloczek , pasy pod pralkę do góry i łapać zanim się urwie. Poroniony pomysł aby zabudować sprzęt bez możliwości serwisowania. Inwestor bezmózg, wykonawca łazienki także.

To się wpakowałem...czeka mnie pranie w rękach :mad:

Podejrzewam,że oni najpierw podłączyli pralkę,a następnie wannę i toaletę zabudowali,nie myśleli na przyszłość co będzie jak pralka zepsuje się.

Dziękuję za chęć pomocy.

Weź stary koc czy jakąś inną szmatę, włóż pod pralkę i dwóch chłopa da radę wynieść. Bez większego wysiłku.

Zwykły stary koc da radę, nie musisz się martwić że się porwie. Pralkę ładowaną od góry tak wnieśliśmy na 3 piętro...

Pamiętaj też że jeśli będziesz stawiał delikatnie, to sedes wytrzyma ciężar pralki, więc można zrobić chwilę odpoczynku...

Edytowane przez mmmarcinnn
  • Like 1

@CityMatic na razie nie mam jak zrobić zdjęć,nie ma mnie na tym mieszkaniu.

Dziękuję za wszystkie pomysły,fajnie,że można liczyć na pomoc.

Dam znać jak uporam się z tą pralką.

Weź stary koc czy jakąś inną szmatę, włóż pod pralkę i dwóch chłopa da radę wynieść. Bez większego wysiłku.

Zwykły stary koc da radę, nie musisz się martwić że się porwie. Pralkę ładowaną od góry tak wnieśliśmy na 3 piętro...

Pamiętaj też że jeśli będziesz stawiał delikatnie, to sedes wytrzyma ciężar pralki, więc można zrobić chwilę odpoczynku...

Podnosisz deskę klozetową i na muszlę kładziesz kawałek deski lub sklejki grubej ponad 10mm. Muszla na środku wytrzyma chłopa stojącego

delikatnie na brzegach. Sprawdzałem, muszla z Casto ma deklarowaną wytrzymałośc grubo ponad 100kg .