Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła PW z klimatyzatora. Czy warto?

Tom1000k

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co masz?

Jaka klima i jaki wymiennik?

Ile wyszło na gotowo?

Zacytuję sam siebie:

Klima Kaisai Fly 2.6 kW - 1350 zł

Wymiennik płytowy Promag - 650 zł

Lut twardy ze srebrem - 30 zł

Pompa obiegowa - 150 zł

Czujnik przepływu cieczy + ssr (zabezpieczenie) - 150zł

Razem 2330 zł.

Jeszcze jakieś rurki, złączki, śrubunki - u każdego wyjdzie inaczej. Można liczyć całość +/- 2500zł.

Tyle zapłaciłem dwa lata temu, teraz pewnie wyjdzie trochę więcej.

@Tom1000k

Odświeżyłeś temat - nie zdziwił bym się że masz na widoku następną PC z klimatyzatora....

Ja już kilka razy modernizowałem swoją PC. Obecnie to składak z oryginalnych części firmy Daikin. Zaletą tego składaka jest to, że grzeje dom oraz c.w.u.

Modernizuję hydrobox bo w garażu stoi jednostka zewnętrzna na R32. Testowałem ją przez 3 miesiące z płytą sterującą z 2012 roku. Nie za bardzo się sprawdzała.

Musiałem na powrót wpiąć j.z. na R410A, bo zima "za pasem".

Witam.

Może zdradzicie gdzie macie umieszczone czujniki od jednostki wewnętrznej na których rurkach.

Też przerobiłem klimatyzator, to mój pierwszy sezon, testuje ale chyba mam problem z modulacja sprężarki. Schodzi do 400W a według producenta powinna niżej.

Ok znalazłem na 5 stronie .

Kupiłem nową klimę 3.5 kw za 1600 z wifi, całość kosztowało mnie ok 2500.

Ja się nie dziwi że ludzie nie wierzą że to działa. Bo jak może to działać za 3tys jak trzeba wydać 30 tyś żeby było dobrze.

Moim zdaniem WARTO.

Edytowane przez przemek368

Witam.

Może zdradzicie gdzie macie umieszczone czujniki od jednostki wewnętrznej na których rurkach.

Też przerobiłem klimatyzator, to mój pierwszy sezon, testuje ale chyba mam problem z modulacja sprężarki. Schodzi do 400W a według producenta powinna niżej.

Ok znalazłem na 5 stronie .

Kupiłem nową klimę 3.5 kw za 1600 z wifi, całość kosztowało mnie ok 2500.

Ja się nie dziwi że ludzie nie wierzą że to działa. Bo jak może to działać za 3tys jak trzeba wydać 30 tyś żeby było dobrze.

Moim zdaniem WARTO.

Co tam masz za wymiennik?

Ma atest na 45bar?

Jeśli nie, to bym nie ryzykował.

Promag ma niby 30 i twierdzi że się nadają, ale jednak 30, to nie 40, czy 45 bar.

Edit:

Widzę, że promag ma już z atestem wymienniki na 45bar.

https://allegro.pl/oferta/wymiennik-plytowy-pompa-ciepla-gaz-freon-moc-4-1kw-10802049532

Edytowane przez klaudiusz_x

@przemek368

Działa za około 3 tys. Jak prawdziwa klima z reguły posiada 2 czujniki. Moja "prawdziwa" PC PW posiada ich aż 4 plus 5 w pojemniku c.w.u. Cena nowej jest 10 razy wyższa od przerobionej z klimy.

Z klimy ma pewnie trochę niższą sprawność od firmowej.

Firmowe mają to do siebie, że stale są unowocześniane. Kogo stać na zakup firmowej nie ponosi ryzyka porażki ze źle wykonanej PC (zawsze może pójść "coś nie tak).

W promieniu kilkudziesięciu metrów od mojego domostwa są 4 śmierdzące kominy. Cieszył bym się gdyby generatory ciepła wyrzucające CO2 (i pochodne) z tych kominów zostały zastąpione czymś podobnym jak w temacie wątku.

@przemek368

Działa za około 3 tys. Jak prawdziwa klima z reguły posiada 2 czujniki. Moja "prawdziwa" PC PW posiada ich aż 4 plus 5 w pojemniku c.w.u. Cena nowej jest 10 razy wyższa od przerobionej z klimy.

Firmowe mają to do siebie, że stale są unowocześniane. Kogo stać na zakup firmowej nie ponosi ryzyka porażki ze źle wykonanej PC (zawsze może pójść "coś nie tak).

W promieniu kilkudziesięciu metrów od mojego domostwa są 4 śmierdzące kominy. Cieszył bym się gdyby generatory ciepła wyrzucające CO2 (i pochodne) z tych kominów zostały zastąpione czymś podobnym jak w temacie wątku.

A najlepsze jest to, że kiedy padnie taka klima, kupuje się nowa, nie przejmując się kosztami, bo to nie są duze pieniądze :)

A najlepsze jest to, że kiedy padnie taka klima, kupuje się nowa, nie przejmując się kosztami, bo to nie są duze pieniądze :)

PC PW firmowe są drogie i słusznie, skoro są klienci którzy chętnie je kupują za takie pieniądze.

Jak wspomniałem wcześniej - z jednostką zewnętrzną od klimatyzacji tej samej marki co w PC pracuje pompa ciepła tak samo jak z jednostką oryginalną dedykowaną do pompy ciepła. Ba - może nawet lepiej, bo jest trochę później wyprodukowana.

Wspominałem też, że mam klimatyzację 5 kW jakiś czas temu kupioną. Z czystej ciekawości podłączyłem ją do hydroboxa "na sucho" - reaguje na sygnały z j.w., a więc gdybym zaprzągł ją "do roboty" pewnie by też działała.

Kolega Tom ma Kaisai na R32, więc pewnie sprawnością nie ustępuje (a jeśli ustępuje to niewiele) PC PW oryginalnej z przed 10 lat na R410A.

Na początku wątku Kolega @codix racze bez przekonania wypowiadał się o "samoróbkach".

Prawda leży chyba gdzieś po środku.

Zwłaszcza przy pytaniu: czy warto...

Usługi obecnie nie są tanie , raczej jakby klient zamówił wykonanie takiej "samoróbki" to cena mogła by mu wejść w cenie zbliżonej do nowej chińskiej pompy typu monoblock a zawsze kupując nówkę ma się gwarancję i pewność źe jest to wykonane prawidłowo , zgodnie ze sztuką i bezpieczne ..

Samoróbki to są dobre jak posiada się uprawniania F-Gaz , dostep do używanych tanich (z demontażu klim) a i samemu potrafi zająć się wykonaniem instalacji.

Wtedy to się opłaca , bo robocizny się nie liczy , tylko same materiały ..

Usługi obecnie nie są tanie , raczej jakby klient zamówił wykonanie takiej "samoróbki" to cena mogła by mu wejść w cenie zbliżonej do nowej chińskiej pompy typu monoblock a zawsze kupując nówkę ma się gwarancję i pewność źe jest to wykonane prawidłowo , zgodnie ze sztuką i bezpieczne ..

Samoróbki to są dobre jak posiada się uprawniania F-Gaz , dostep do używanych tanich (z demontażu klim) a i samemu potrafi zająć się wykonaniem instalacji.

Wtedy to się opłaca , bo robocizny się nie liczy , tylko same materiały ..

Na olx są ogłoszenia. Pompa z klimy np. Rotenso 7kW za 8500 z prostym montażem

@kaszpir007

Zgadzam się z Tobą. Sprzedawcy i Instalatorzy mają zapewniony zbyt na swoje towary i usługi. Tak też jest w innych krajach. To bardzo dobrze, że Inwestor może liczyć na obsługę "pod klucz".

Ja nie mam uprawnień f-gaz, ale inne umiejętności. Swego czasu obiecałem właścicielowi firmy zajmującej się montowaniem systemów wentylacyjnych (dużych) że pomogę mu z podłączeniem PV w ramach barteru. Tak się złożyło, że jego Druga Połowa nie chciała mieć PV.

F-gazowiec nie chce pieniędzy za pomoc przy czynnościach wymagających jego udziału, a ja czuję się niezręcznie.

Miałem podłączoną j.z. na R32 przez kilka miesięcy, ale z powodu zbliżającej się zimy we wrześniu wróciłem do poprzedniej na R410A.

W październiku zdobyłem płytę sterującą, czujnik ultradzwiękowy oraz pompę PWM do hydroboxa nowszej generacji i PC z tym mi działa. Muszę poczekać z ponowną wymianą na jednostkę z R32.

Tak na marginesie - w ostatnim czasie pojawiła się płyta główna, która dedykowana jest do R32. Koszt to 1200 złotych, a nie 3000 złotych, jak u przedstawiciela Daikina.

Szkoda, że nie było jej 2 miesiące wcześniej...

Jestem emerytem i mam ograniczone możliwości finansowe, zwłaszcza przy obecnie galopujących cenach.

Może jednak na Święta sprawię sobie pod choinkę...

Co tam masz za wymiennik?

Ma atest na 45bar?

Jeśli nie, to bym nie ryzykował.

Promag ma niby 30 i twierdzi że się nadają, ale jednak 30, to nie 40, czy 45 bar.

Edit:

Widzę, że promag ma już z atestem wymienniki na 45bar.

https://allegro.pl/oferta/wymiennik-plytowy-pompa-ciepla-gaz-freon-moc-4-1kw-10802049532

Tak mam z tej firmy.

Rozmawiałem z kimś z działu technicznego twierdzą że wytrzyma, dają 5 lata gwarancji.

Zobaczymy

@przemek368

To mój klimatyzator to chyba też taka "prawdziwa pompa ciepła" bo ma dwa czujniki w jednostce wewnętrznej i ze trzy (lub nawet 4) w jednostce zewnętrznej.

Co do sprawności się nie wypowiem. Dom ogrzewam kotłem elektrycznym i robiłem test.

Wyszło że na utrzymanie tej samej temperatury kocioł potrzebował cztery razy więcej prądu przy temperaturze ok 0.

Aha i dla jasności.

Ja to zrobiłem z nudy i ciekawość nie dla oszczędności.

Ogrzewając dom prądem z cop 1 rocznie średnio wychodzi mi ok 1000 zł (jeden sezon ok 800 zł) wszystko prawie w drugiej taryfie mam G12w.

Dom 90m2 parterowy, ogrzewanie podłogowe izolacja podłogi 30cm, ściany 25cm, strop 50cm wełny, rekuperacja z gwc.

Wyznacznikiem komfortu cieplnego jest żona ja musze chodzić w koszulce i majtkach :) i tak 7 rok.

@przemek368

Cztery czujniki w "prawdziwej" PC PW (Daikin) są w hydroboxie. Są to zwykłe termistory typu NTC. Piąty w bojlerze "informuje" PC jaka jest temperatura ciepłej wody w zbiorniku.

PCB w hydroboxie to "mózg" pompy ciepła.

Tak to już jest - Kobiety z reguły są ciepłolubne...

• 4 weeks później...

Tak zapytam.

Czy ktoś kto zrobił pompę ciepła z klimatyzatora ma to tak zrobione, że nie trzeba do tego "nadzoru", czyli samo się włącza i wyłącza w ciągu roku.

Czyli trzeba grzać, bo robi się zimno, to pompa startuje a jak nagrzeje to się wyłącza. Tu głównie rozchodzi mi się o start w sezonie grzewczym i stop po sezonie.

Wiadomo, że na początku i końcu sezonu pompa będzie się włączała i wyłączała bo zapotrzebowanie na ciepło będzie małe i nawet na najniższej modulacji będzie za dużo ciepła.

Osobiście mam gaz i w zasadzie u mnie tak działa, że nie muszę nic robić "samo grzmi i się błyska" jak trzeba :)

• 1 month później...