gawel 29.01.2021 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Poszperajcie na alle coś tam... Haier 16 kW jest za ok 18kpln ,a LG 9kW mono za 15kpln... To o co kaman ? No właśnie to za drogie w stosunku do faktycznej wartości dwukrotnie i to drugie podobnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.01.2021 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 o :POMPA CIEPŁA LG Monobloc 9 kW HM091M Therma V 1-FTeraz tylko parametry dla niskich temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.01.2021 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 No właśnie to za drogie w stosunku do faktycznej wartości dwukrotnie i to drugie podobnie, Ogólnie racja-jak klimatyzator to cena po bandzie , jak do CO to przycinka... Ale jest też inna sprawa-zaraz się okaże ,że można dostać mniejszy nominał monobloka (np LG, Mitsubiski,Panas,itp) w cenie zbliżonej do potworka chinolka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.01.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Wygooglowałem ten LG O co kaman...? Jaki sens jest kupować Haiera ?Gdzie jakaś przewaga ? Edytowane 29 Stycznia 2021 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.01.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Dodam jeszcze ,że tak do tych -15st ,gdzie cop jest ok 1,8 i moc ok 7kW bym jechał na PC-poniżej -15st na grzałeczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.01.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 UUuu !Co tu tak cicho ? Bana wszyscy dostaliście , czy jak ?Jeszcze tak sobie dumam , że można pokusić się o pewne zestawienie/zakres PC z samodzielnym montażem.I tak : 1. samoróba z klimatyzatora -raczej samodzielne wykonanie wg sprawdzonych gotowców.Trzeba być technicznie przygotowanym i samemu rozwiązywać kwestie serwisowe-myślę ,że koszt takiej PC powinien być 5-6kpln brutto -zakup takiego wynalazku od kogoś wiąże się z ryzykiem serwisowym przy podawanej tu cenie 8-10kpln 2.zakup monobloka -trzeba dopilnować warunków gwarancji od sprzedawcy ,żeby nie było kwachu typu : Panie -nie masz Pan "uprawnień" , nie masz Pan gwarancji.Zapewne można się dogadać za tę np stówkę/rok za "przegląd" typu wyczyszczenie filterków....-trzeba dobrze rozeznać się w ofercie ,aby nie kupić jakiegoś "klamota" w cenie "znanej" PC-wg mnie koszt takiego monobloka powinien być w zakresie 14-16kpln brutto Przy wyższych kosztach j/w raczej nie widzę sensu tych działań-oczywiście uśredniając "to wszystko" ... No i Vat-z montażem mamy 8% , własna robota 23%... Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.01.2021 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Zapomniałem jeszcze podać ważnej zalety samoróby-nie trzeba myśleć o układzie anty zamrożeniowym...Rurka z czynnikem w beczce i do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.01.2021 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Zapomniałem jeszcze podać ważnej zalety samoróby-nie trzeba myśleć o układzie anty zamrożeniowym... Rurka z czynnikem w beczce i do przodu... W tych PC samoróbkach typu split z super ekologicznym czynnikiem o mocy powyżej 20 kW to warto by było sprawdzić ile jest R32. Czynnik R32 jest palny i powyżej pewnej ilości (nie wiem jakiej) może stanowić zagrożenie pożarowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.01.2021 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 1kg na 16m2 pomieszczenia w którym znajduje się jednostka wewnętrzna. Czyli salon na pc pw trzeba wygospodarować. Tak tutaj podawano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 30.01.2021 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Z tym ograniczeniem to jest niezła paranoja. W PC można mieć 1kg R32 na 16m2 i jednocześnie nieograniczoną liczbę butli 11kg z gazem propan-butan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 No właśnie-jakie te przepisy są kulawe... Zapewne jak pożar nie daj Panie Boże wybuchnie przy samoróbie (nie koniecznie z jej powodu) , to będzie problem z wypłatą odszkodowania z ubezpieczenia... A wracając do cen "firmowych" monobloków , to jakby zakupić z usługą np rozpakowania -to też było by mniej dutków... Pytanie co z hurtowniami tj czy któraś chciała by sprzedawać monobloki jak w detalu ? Dla takiej hurtowni to tylko na plus-bo pewnie by więcej sprzedali. Zapewne chodzi o gwarancje producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.01.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Daikin w Altermach na R32 o mocy 4-8 kW ładuje 1 kG czynnika. U mnie z R410A jest 1,6 kg. W tej poprzedniej było 1,7 kG.Kaisai Fly o mocy do 3,5 kW nabite ma 0,5 kg R32.Ta firma (Daikin) podobno w urządzeniach na R32 o większej mocy ma systemy zabezpieczeń do wykrywania nieszczelności w j. wewnętrznych. Przy monoblokach raczej nie jest to konieczne ze względów p-poż.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.01.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 No właśnie , gdzieś czytałem ,że R32 może być mniej w układzie , ale na pewno nie o 60%.... To może być jeszcze jeden problem , że ze względu na te normy producenci sztucznie obniżają wagę R32 , i wydajność zamiast wzrosnąć , to jest ciągle ta sama... No i co z tego ,że ma w j.wewnętrznej "systemy" , jak nieszczelność może być na połączeniach do jednostki , a nawet na jakiś łączeniach rur ( bo np instalator rurkę złamał i zrobił złączkę ,którą na dodatek jeszcze dobrze ukrył.)P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2021 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Witam, dane Haieró'w są dostępne , np taki au162fycra [ATTACH=CONFIG]452515[/ATTACH] Gdzie znalazłeś ? Bo mnie 8kW interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Z ciekawości naniosłem dane z tabelki podanej wcześniej Haier 16 kW na wykres małych Daikinów i wygląda to tak: Założenia jak u mnie, grzejniki i woda wg krzywej pogodowej, woda +25*C dla pogody +15 + 20*C, woda +35*C dla pogody +10*C, woda +40*C dla pogody 0*C i woda+45*C dla mrozu -20*C. Można się na Haiera pokusić do łagodnych stref do -16*C, poniżej tej temp. trzeba mieć w zapasie drugi piec: gazowy, elektryczny czy inny. Nie wiem jakie Haier posiada grzałki i czy w ogóle je ma? W przypadku Daikina wykres przebiega w miarę łagodnie to pokusiłem się o przedłużenie wykresu do -30*C, między innymi że Daikin i Panasonic chwalą się że ich PC pracują do -25*C, a nawet niżej. W przypadku Haiera gdy jego wykres tak gwałtownie się załamuje po spadku temp. poniżej -15*C, nie zaryzykuję dalszego wykresu niż podane w tabelce -20*C. Może będzie pracował z COP 1 lub niższym na jakieś 1,8 do 2,5 kW, a może stwierdzi że na jego zabezpieczenia jest zbyt zimno i wyłączy się całkowicie przy np. -22 bądź -23*C. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Gdzie znalazłeś ? Bo mnie 8kW interesuje A np tu https://haier-ac.pl/materialy-do-pobrania-instrukcje-pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Z ciekawości naniosłem dane z tabelki podanej wcześniej Haier 16 kW na wykres małych Daikinów i wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]452532[/ATTACH] Założenia jak u mnie, grzejniki i woda wg krzywej pogodowej, woda +25*C dla pogody +15 + 20*C, woda +35*C dla pogody +10*C, woda +40*C dla pogody 0*C i woda+45*C dla mrozu -20*C. Można się na Haiera pokusić do łagodnych stref do -16*C, poniżej tej temp. trzeba mieć w zapasie drugi piec: gazowy, elektryczny czy inny. Nie wiem jakie Haier posiada grzałki i czy w ogóle je ma? W przypadku Daikina wykres przebiega w miarę łagodnie to pokusiłem się o przedłużenie wykresu do -30*C, między innymi że Daikin i Panasonic chwalą się że ich PC pracują do -25*C, a nawet niżej. W przypadku Haiera gdy jego wykres tak gwałtownie się załamuje po spadku temp. poniżej -15*C, nie zaryzykuję dalszego wykresu. Może będzie pracował z COP 1 lub niższym na jakieś 1,8 do 2,5 kW, a może stwierdzi że na jego zabezpieczenia jest zbyt zimno i wyłączy się całkowicie przy np. -22 bądź -23*C. A patrzyłeś na ten monoblok LG Therma V 9kW ?Jest jeszcze wersja 12kW."Czysty" Chinol powinien być jednak zdecydoweanie tańszy od Koreańca czy Japońca... A LG 9kW jest tańsza od Haiera 16kW, a LG12kW w cenie Haiera 16kW...(9kW ma prawie te same parametry, a 12 lepsze) Haier w dół Koledzy-cenowe gatki na kosteczki i może to się jakoś będzie rozsądnie kalkulowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Dodam ,że są bez problemu dostępne pełne dane LG i Samsungów...Ok-ale bez przesady ,jak ktoś chce Haiera to niech sobie go kupi...jeszcze taki wybór jest dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Innych nie porównywałem. Jak jestem przy wykresie to wzbogaciłem go o porównanie z Kaisai 8 kW model KHA-08RX1, ale tylko moc maksymalna. Tabelkę otrzymałem po zapytaniu od przedstawiciela, ale ta pokazuje tylko moc i COP. Tabelka Kaisai wykres porównawczy Wg tabelki Kaisai nie podniesie temp wody do +45*C przy mrozie -20*C. Kaisai ma tylko grzałkę wspomagającą 3 kW. Daikin ma do wyboru grzałki 3, 6 i 9 kW. Dlatego też u siebie zamontowałem Daikina j.zewn. 6 kW ze j.wewn. z grzałką 9 kW - przy większych mrozach grzałka przejmie grzanie na siebie. Po dołożeniu wełny na strych OZC spadło u mnie do 7,1 kW. edit.. Właśnie Szukałem tej monoblok LG Therma V 9kW - w danych sklepowych tylko podają wartość dla +7*C i +2*C - za mało by tworzyć wykres, a dokładniejszej tabelki nie potrafię znaleźć. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 30.01.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie wiem jakie Haier posiada grzałki i czy w ogóle je ma? Nie ma. Z ciekawszych tanich to jeszcze jest gree mono i split. Pompa nie jest droga i ma sporo osprzętu za jaki musisz zapłacić dodatkowo np wbudowany zawór 3 drogowy. Wiec z hydroboxa w splicie wychodzą 3 rury (zasilanie cwu, zasilanie co i powrót). Jedyny minus nie słyszałem żeby to było jakoś masowo zakładane. Co do gree mam dobre zdanie, mam ich klimatyzator i działa świetnie. Natomiast nie mam pojęcia jak działa sterowanie tej pompy. Widziałem, że ma osobny czujnik temperatury pomieszczenia plus sterownik - trochę niespotykane rozwiązanie. Nie jest to też debiut bo to już kolejna, nie pierwsza odsłona versati. Nie mam nic z nimi wspólnego, żeby nie było. Po prostu będę zakładał PC i robię rozeznanie ryku. Haier jest mega tani dopóki nie zaczniesz analizować parametrów i co do tego jeszcze trzeba dołożyć. I tak się pewnie u mnie skończy na Panasie bo ilość sprzedanych sztuk przekłada się na dostępność części, serwisu i wiedzy użytkowników. Wystarczy popatrzeć na forum ile jest postów o Panasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts