Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła PW z klimatyzatora. Czy warto?

Tom1000k

Recommended Posts

Daikin ma do wyboru grzałki 3, 6 i 9 kW. Dlatego też u siebie zamontowałem Daikina

j.zewn. 6 kW ze j.wewn. z grzałką 9 kW - przy większych mrozach grzałka przejmie

grzanie na siebie.

Jakie masz zabezpieczenia prądowe ( amperaż )

PS;Dane LG

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333697-LG-Therma-V-nowy-stary-gracz-na-rynku-pomp-ciep%C5%82a-Modele-od-3kW-do-16kW-mocy

Edytowane przez Andrzej5101

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podlinkowane tabele są do innego modelu, nie ten monoblok o który pytał bobrow.

Ale może porównam w wykresie to co jest dostępne.

I jaką ma moc transformator na słupie ?

Nie wiem jakie Tauron ma trafo na dzielnicę. Moc przyłączeniową obecnie mam 18 kW i zabezpieczenie przedlicznikowe 32A a kabel do rozdzielni 6 mm2.

Za zmiany Tauron skasował ok. 23 zł (za wzrost mocy o 0,6kW), a znajomy elektryk z rachunkiem 3'500 zł. Przepięciówka ściągana z Niemiec ze starych stanów magazynowych monoblok, bo teraz producent już sprzedaje z wymienną wkładką. U nas te przepięciówki są nawet 2x droższe.

W październiku zmieniałem prąd przed uruchomieniem PC, wcześniej miałem moc 17,4 kW i bezpiecznik 25A, a kabel 4 mm2.

Początkowo to miała być Altherma 8 kW, a ona wymaga bezpiecznika 25A dla samej PC. Przy okazji wyniosłem licznik na dwór, dodałem uziemienie i zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. Z nową rozdzielnią w piwnicy, w pobliżu Hydroboksa od PC.

Edytowane przez Marco36

Wzięliście na tapetę haiera vs inne markowe pompy, które sobie grzeją bez grzałek do -15, czy nawet -20 stopni.

Ok.

No to zrobię małe wyliczenie odnoszące się do tematu tego wątku.

Klimatyzator haier 7/8kW z wifi 4100zł

Wymiennik markowy z atestem do 45 bar 1100zł

Lutowanie z kolankami 50 zł

Podłączenie przez chłodnika po stronie gazowej 300zł

Dodatkowy kocioł elektryczny (także własnej roboty) 8kW max 400zł

Jakieś styczniki puszka, czujnik przepływu itp 300zł.

Trzeba to poskładać samemu.

Koszt 6250zł.

Różnica w cenie do markowej pompy, to ponad 10 tys zł.

Zamiast takiego haiera, można kupić kaisai który jest 500zł tańszy, można kupić wymiennik ciepła z promag także o 5 stówek taniej.

Za zaoszczędzone pieniądze, czyli za te 10 tys zł można mieć 22,7 tys kWh z sieci. Cena kWh podana z forum, jakie tu wrzucacie przy proporcji taryf droga/tania 30/70% w cenie 44gr.

U mnie tej zimy na taniej pc pw, tylko raz użyłem grzałek, a tylko dlatego, że coś przerabiałem i pompę musiałem odłączyć od zasilania na 5 godzin. Poszła w ruch jedna grzałka o mocy 2kW przez 5 godzin.

Zjadła 10 kWh, a gdzie jej do ponad 22 tys kWh?

Edytowane przez klaudiusz_x

Wzięliście na tapetę haiera vs inne markowe pompy, które sobie grzeją bez grzałek do -15, czy nawet -20 stopni.

Ok.

No to zrobię małe wyliczenie odnoszące się do tematu tego wątku.

Klimatyzator haier 7/8kW z wifi 4100zł

Wymiennik markowy z atestem do 45 bar 1100zł

Lutowanie z kolankami 50 zł

Podłączenie przez chłodnika po stronie gazowej 300zł

Dodatkowy kocioł elektryczny (także własnej roboty) 8kW max 400zł

Jakieś styczniki puszka, czujnik przepływu itp 300zł.

Trzeba to poskładać samemu.

Koszt 6250zł.

Różnica w cenie do markowej pompy, to ponad 10 tys zł.

Zamiast takiego haiera, można kupić kaisai który jest 500zł tańszy, można kupić wymiennik ciepła z promag także o 5 stówek taniej.

Za zaoszczędzone pieniądze, czyli za te 10 tys zł można mieć 22,7 tys kWh z sieci. Cena kWh podana z forum, jakie tu wrzucacie przy proporcji taryf droga/tania 30/70% w cenie 44gr.

U mnie tej zimy na taniej pc pw, tylko raz użyłem grzałek, a tylko dlatego, że coś przerabiałem i pompę musiałem odłączyć od zasilania na 5 godzin. Poszła w ruch jedna grzałka o mocy 2kW przez 5 godzin.

Zjadła 10 kWh, a gdzie jej do ponad 22 tys kWh?

Brawo dla Ciebie za zdolności techniczne i wiedzę w temacie. A ciekaw jestem na ile byś wycenił taka usługę czyli kupić składniki przejechać i wykonać?

Klaudiusz,

nie każdy będzie mógł/chciał samemu zrobić sobie PC-to jest temat dla hobbystów...

Jak ktoś ma wydać 8-10kpln za czyjąś samoróbę i ryzykować serwis oraz gorsze parametry ,to staje się atrakcyjny za 15-16kpl markowy monoblock

Zgadzam się.

Dlatego to ma sens tylko przy własnej robocie.

Jakbym miał kupować, to pewnie haier monoblok by stał ze względu na cenę.

Cenowo tańszy, a na dodatkowe kWh z grzałek sporo by zostało.

Klaudiusz,

nie każdy będzie mógł/chciał samemu zrobić sobie PC-to jest temat dla hobbystów...

Jak ktoś ma wydać 8-10kpln za czyjąś samoróbę i ryzykować serwis oraz gorsze parametry ,to staje się atrakcyjny za 15-16kpl markowy monoblock

trochę :yes:i trochę :no:, to zależy za ile. 15-16 za markowy monoblok to się nie spina gdyby tak za 10 za 3-4kw (jak wynika ze średniego zapotrzebowania na ciepło, przy przeciętnych temperaturach zewnętrznych dla 90% sezonu grzewczego) i d tego grzałka jako uzupełnienie lub jakiś grzejnik elektryczny na mrozy to może mieć sens.

https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-nibe-ams-10-8-3-8-kw-9652431430

Zgadzam się.

Dlatego to ma sens tylko przy własnej robocie.

Jakbym miał kupować, to pewnie haier monoblok by stał ze względu na cenę.

Cenowo tańszy, a na dodatkowe kWh z grzałek sporo by zostało.

Ale wic polega na tym ,że Haier jest w cenie LG...lub nawet droższy (LG 9kW nominał)

trochę :yes:i trochę :no:, to zależy za ile. 15-16 za markowy monoblok to się nie spina gdyby tak za 10 za 3-4kw (jak wynika ze średniego zapotrzebowania na ciepło, przy przeciętnych temperaturach zewnętrznych dla 90% sezonu grzewczego) i d tego grzałka jako uzupełnienie lub jakiś grzejnik elektryczny na mrozy to może mieć sens.

https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-nibe-ams-10-8-3-8-kw-9652431430

Rozpatrywaliśmy ceny dla okolic 10kW

Jeśli ma grzać przy -20 bez grzałek, to jest droższy.

Ale po co ma grzać? Zamiast niego zrobią to grzałki i wtedy kupuje się najmniejszego.

Taka krowa 16kW przez 90 procent sezonu będzie taktować

No dokładnie Autor tego tematu grzeje frankensztajnem kaisai 2,9kw jako pc , ja grzeję w wersji soute i tez daje na razie radę jako podstawowe źródło nie jedyne ale m2 nieco więcej.