Anjia6 26.01.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Witajcie, mam ogromny problem, muszę zmienić formalnie sposób użytkowania przyłącza na sieć wodociagową - być może ktoś z Was coś takiego już robił i zechce się podzielić swoją wiedzą.Ale od początku: jestem właścicielem jednej z czterech działek, dla których przyłącze z wodą zrobił Pan który, jako pierwszy się tam wybudował (jest Właścicielem przyłącza). MPWiK zgodził się na budowę pod warunkiem że zachowane zostaną wszelkie wymogi techniczne przyłącza, tak aby 3 pozostałe działki mogły się w przyszłości do niego przyłączyć -tak też się stało. Udało się przyłączyć już kolejny dom i ja również po uzyskaniu zgody od właściciela na przyłączenie, złożyłam wniosek do MPWiK o wydanie warunków przyłączenia. Oczywiście wydano warunki w których zaproponowano mi wykonanie przyłącza do sieci wodociągowej, która znajduje się w odległości ok. 35 m. Złożyłam wówczas wniosek o zmianę warunków skoro przyłącze wody tego Pana, od którego uzyskałam zgodę, biegnie aż z dwóch stron mojej działki. Jak twierdziła Pani z MPWiK to miała być tylko formalność. Okazało się jednak inaczej, zamiast zmiany warunków przyłączenia otrzymałam pismo że przyłączenie do przyłącza jest niezgodne z prawem budowlanym, ponieważ przyłączem jest odcinek łączący sieć wodociągową z tylko jednym domem, więc musimy zmienić sposób użytkowania przyłącza na sieć wodociągową. Czyli chodzi tak naprawdę o zmianę nazwy przyłącza na sieć ponieważ warunki techniczne przyłącza są zachowane. Oczywiście MPWiK skierował mnie w tej sprawie do wydziału budownictwa i architektury, gdzie oczywiście nie wiedzą jak to ugryźć, ponieważ przy zmianie sposobu użytkowania, trzeba przedstawiać co się zmieni: np. warunki pracy, warunki higieniczno- sanitarne, obciążenie itd. ( art. 71 Prawo budowlane). Boje się że niestety będę musiała budować własne kolejne przyłącze, tylko po co skoro kupowałam działkę obok której z 2 stron mam wodę. Dlatego moja prośba o pomoc i jakąkolwiek podpowiedź w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.01.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Sacramentalne pytanie: średnica istniejącej rury? Mi kiedyś tłumaczono, że do sieci musi byc możliwość podłączenia hydrantu ulicznego (fi 110 lub 90). Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts