Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długi arot 150m na kabel przyłączeniowy

Recommended Posts

Pytanie do elektryków:

Utwardzam dojazd do działki 150m, prosty, bez zakrętów, korytowanie na 40-50cm i na to geowłóknina i tłuczeń różnej frakcji.

Chcę pod drogą poprowadzić arot w którym następnie będzie położony kabel zasilający od skrzynki na początku drogi do domu na końcu. Arot pewnie pójdzie kilkadziesiąc cm poniżej drogi. Zanim położę kabel przez drogę przetoczą się betoniarki i inne ciężarówki.

Arot będzie łączony z 3 odcinków po 50m i myślałem o średnicy arota 50mm ew. 40mm.

Pytanie brzmi czy przepchnięcie przez taki arot kabla 5x10 lub 5x16 pójdzie łatwo czy nie ma szans i gdzieś po drodze musiałbym jakąś studzienkę robić czy coś?

Robisz dojazd na gotowo, czy tylko podbudowę? Jeżeli tylko podbudowę, i to niezbyt mocną, to istnieje ryzyko że arot może tych manewrów nie wytrzymać i się zagniecie. Nie ma możliwości położenia kabla już na tym etapie robót? Jeżeli nie, to minimum 110 z pilotem, to za duża odległość żeby się szarpać z 50

Pytanie do elektryków:

Utwardzam dojazd do działki 150m, prosty, bez zakrętów, korytowanie na 40-50cm i na to geowłóknina i tłuczeń różnej frakcji.

Chcę pod drogą poprowadzić arot w którym następnie będzie położony kabel zasilający od skrzynki na początku drogi do domu na końcu. Arot pewnie pójdzie kilkadziesiąc cm poniżej drogi. Zanim położę kabel przez drogę przetoczą się betoniarki i inne ciężarówki.

Arot będzie łączony z 3 odcinków po 50m i myślałem o średnicy arota 50mm ew. 40mm.

Pytanie brzmi czy przepchnięcie przez taki arot kabla 5x10 lub 5x16 pójdzie łatwo czy nie ma szans i gdzieś po drodze musiałbym jakąś studzienkę robić czy coś?

Na początek policz koszt i czy aby 10 kwadrat na tej odległości wystarczy. Co przemawia za tym by nie ułożyć docelowego WLZ-a? Może ułożyć od razu YAKYx25.

Dobra. Dzięki za podpowiedzi. Skłaniam się do tego, żeby od razu kabel położyć i oba końce schować w ziemi. Nie chciałem od razu kłaść kabla bo się bałem, że mi . Więc jeszcze przed wkopaniam przez każdy z 50m odcinków arota będę mógł przepchnąć osobno zanim te aroty połączę. Czy w ogóle się nie bawić w arot i kłaść bezpośrednio w ziemi?

10mm2 rzeczywiście może być mało...

Pytanie uzupełniające. czy Alu czy Miedź. Alu bym dał 25mm2, a miedź 16mm2 ale i tak Alu wychodzi dużo taniej. Jak z trwałością na lata itd. W sensie za 50 lat zarówno alu i miedź będą nadal funkcjonowały?

Może być PE 50. Pilota nie trzeba bo dasz ciśnienie z kompresora i kabel sam leci jak będzie miał mały korek na początku.

Słowem o pilocie nie wspomniałeś, tylko o kablu. Co do tematu- na razie temat rozchodzi się o WLZ, i w sumie jak go dobrze ułożysz (odpowiednia głębokość, podsypka i zasypka z piasku- czyli zgodnie z normą) to może być śmiało układany bez rury ochronnej, tyle że nie będziesz potrzebował innych instalacji, domofon, napędu bramy, podłączenie internetu itp w tych okolicach? Przepust z rury często ratuje d..pę i lepiej ją mieć niż nie mieć

Edytowane przez AnonimowyAlkoholik

10mm2 rzeczywiście może być mało...

Pytanie uzupełniające. czy Alu czy Miedź. Alu bym dał 25mm2, a miedź 16mm2 ale i tak Alu wychodzi dużo taniej. Jak z trwałością na lata itd. W sensie za 50 lat zarówno alu i miedź będą nadal funkcjonowały?

Arot na wejściu w ziemię od przyłącza i na wyjściu z ziemi wystarczy, reszta podsypka z piasku i zasypanie piaskiem. Alu wytrzyma nie musisz się martwić. Reszta to policzenie ile tego przekroju potrzeba.

Przy takiej długości przyłącza , zaproś elektryka aby sprawdził przydział mocy i policzył spadki napięć bo może się okazać że nawet yaky 4x25 nie wystarczy aby spełnić warunek 0.5% spadku napięcia od licznika do rozdzielnicy.

O miedzi zapomnij chyba że jesteś prezesem banku lub posłem he he 150 mb x 25 pln /yky 4x16mm2 .

ps tyle metrów takiego kabla wciągać przez arot ? no życzę powodzenia, jakiś ciągnik do ciągnięcia a nie ręcznie,

rozwijałem ze szpuli alu 4x35mm 67mb i kładłem do wykopu a później przez przepust przez grunta 2 x po 10m arota na końcach, nie wyobrażam sobie wciągać kabla do arota na całej długości a co dopiero 150 metrów

Po pierwsze przy tej długości kabel miedziany zabije Cię ceną. Tylko aluminium.

Po drugie generalnie nie prowadzi się kabli w ziemi w arocie czy rurze. Jest to dosyć duży błąd.. Zasypuje się piaskiem i daje taśmę. Chodzi o to, że woda dostanie się do środka rury osłonowej, będzie tam stała i kabel będzie pływał w wodzie.

aby spełnić warunek 0.5% spadku napięcia od licznika do rozdzielnicy.

Skąd Ty wziąłeś ten warunek?

W ogóle coraz lepsze kwiatki, ja nie wiem po co ludzie tu pytają bo potem poczytają i na bank spierd... robotę. Kolejny pisze jakieś bzdury o tej strasznej wodzie w rurze od której kabel się rozpadnie :D Kiedyś ZE pod drogami układały kable w rurach stalowych ile tam się po latach wody nazbierało :D Kable po 30,40,50 lat... CAŁE , normalnie cud.

Co innego przepust z dwóch stron otwarty, co innego rura ułożona w literę U

Dopuszczalny spadek napięcia na WLZ wg PN-IEC 60364-5-52:2002 do 100kVA to 0,5%

Po 1 podana przez Ciebie norma jest wycofana i zastąpiona przez 60364-5-52:2011

Po 2 kolega pisał wyżej o spadku od licznika do rozdzielnicy a nie od złącza do licznika

Po 3 nie rozumiem Twoich dywagacji om otwartych przepustach ( w ziemi :D ) , fakt jest taki , że można kable układać w rurach i nic się z nimi nie stanie, nie jest to żaden błąd .

1. elektryką zajmuję się "przy okazji", nie siedzę w normach na bieżąco, więc zwracam honor

2. co się zmieniło w nowej normie? chętnie się dokształcę, jak możesz wrzucić tabelkę będę wdzięczny...

3. YAKY 4x35 to 0,752kg/m, YAKY 4x25 to 0,571 kg/m. miedź przy tej długości to wywalanie kasy w "błoto"

Żeby taki kabel (100 kilo kabla!) przeciągnąć w arocie czy rurze PE trzeba stalową linkę jako pilota, ciągnik rolniczy i beczkę Ludwika - tak mówi doświadczenie. To nie sygnałówka, że wystarczy dobrze odkurzaczem zassać i sam pójdzie.

4. Zrobi się szambo w rurze. Kabel nie zardzewieje, ale po co.

5. Narażasz Inwestora na zbędne koszty (3 rolki arota 150 to 400-500zł), koparka pod położenie arota, później drugi raz pod położenie kabla. Bo nie mając wprawy nie ma szans na przepchnięcie.

Kable ziemne z założenia są przewidziane do układania w ziemi. Do bramy, domofonu czy skrętkę można dać żelowaną, też bezpośrednio w ziemię. Z kablami żelowanymi trzeba uważać na odcinkach pionowych, bo na ciepło kisiel może spływać, więc warto układać z głową.

6. Jeśli będzie po przewodzie jeżdżone ciężkim sprzętem czy kopane nad, to rura osłonowa punktowo jak najbardziej wskazana, ale nie na całej długości.

Pamiętajcie, logika i zdrowy rozsądek to podstawa. A nadgorliwość szkodzi.