waler 27.01.2021 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Witajcie, jestem w trakcie budowy domu z projektem od Archona "dom w papierówkach".W lutym ma wejść majster do budowy ścian, a w kwietniu dekarz.Z tego co widzę to dom w takim stanie powinien swoje odstać.Planujemy zamontowanie okien, bramy i drzwi około października, aby nie stał otwarty przez zimę i już w środku pomału sobie coś dłubać. Podpowiedzcie mi czy przez te miesiące dom obeschnie? Dodam że budujemy się na lekkim wzniesieniu, nie jesteśmy jeszcze osłonięci żadnym sąsiadem i ciągle wieje delikatnie tam wiatr. Co można już robić w środku przez ten czas zanim okna zostaną zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.01.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Coś późno zamykasz SSO,z tego co pamiętam też w lutym zaczynałem mury a na lato okna już były. Podstawą w takim wypadku jest duża i wydajna wentylacja,do momentu jak nie miałem reku okna były cały czas uchylone. Bez okien to za dużo nie podziałasz, można zrobić wod-kan, zależnie od rejonu można się uprzeć na elektrykę ale tutaj to na własne ryzyko, tak żeby na drugi dzień zastać kable dalej na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.01.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Ja zacząłem pod koniec marca 2019, na koniec czerwca był dach. Potem przez 3,5 miesiąca dom stał bez okien i drzwi, w tym czasie ekipa wykonała instalację odkurzacza centralnego i wentylacji mecznicznej, a hydraulik wkuł szafki pod rozdzielacze i rozprowadził kanalizację.Potem jak już wstawiłem okna (październik) to cały czas były uchylone, szczególnie podczas prac mokrych i po nich (tynki, wylewki). Problemu z nadmiarem wilgoci nie miałem. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Nie ma sensu czekanie. Co wyschnie, to tynkarze zmoczą.Jak przerwa na schnięcie, to po tynkach i wylewkach - ale to trzeba wietrzyć na maksa, więc też lepiej takiej przerwy nie robić zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.01.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Dom nic nie musi odstawać. Masz ściany to zamawiaj okna i latem wchodź z tynkami i wylewkami, chyba że chcesz czekać do kolejnej wiosny. Co można już robić w środku przez ten czas zanim okna zostaną zamontowane? Nic. Chyba że mieszkasz na budowie 24h i przypilnujesz żeby nie rozkradli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts