Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SSO co dalej?

waler

Recommended Posts

Witajcie, jestem w trakcie budowy domu z projektem od Archona "dom w papierówkach".

W lutym ma wejść majster do budowy ścian, a w kwietniu dekarz.

Z tego co widzę to dom w takim stanie powinien swoje odstać.

Planujemy zamontowanie okien, bramy i drzwi około października, aby nie stał otwarty przez zimę i już w środku pomału sobie coś dłubać.

Podpowiedzcie mi czy przez te miesiące dom obeschnie? Dodam że budujemy się na lekkim wzniesieniu, nie jesteśmy jeszcze osłonięci żadnym sąsiadem i ciągle wieje delikatnie tam wiatr.

Co można już robić w środku przez ten czas zanim okna zostaną zamontowane?

Coś późno zamykasz SSO,z tego co pamiętam też w lutym zaczynałem mury a na lato okna już były.

Podstawą w takim wypadku jest duża i wydajna wentylacja,do momentu jak nie miałem reku okna były cały czas uchylone.

Bez okien to za dużo nie podziałasz, można zrobić wod-kan, zależnie od rejonu można się uprzeć na elektrykę ale tutaj to na własne ryzyko, tak żeby na drugi dzień zastać kable dalej na ścianie ;)

Ja zacząłem pod koniec marca 2019, na koniec czerwca był dach. Potem przez 3,5 miesiąca dom stał bez okien i drzwi, w tym czasie ekipa wykonała instalację odkurzacza centralnego i wentylacji mecznicznej, a hydraulik wkuł szafki pod rozdzielacze i rozprowadził kanalizację.

Potem jak już wstawiłem okna (październik) to cały czas były uchylone, szczególnie podczas prac mokrych i po nich (tynki, wylewki). Problemu z nadmiarem wilgoci nie miałem.

Edytowane przez kemot_p

Dom nic nie musi odstawać. Masz ściany to zamawiaj okna i latem wchodź z tynkami i wylewkami, chyba że chcesz czekać do kolejnej wiosny.

Co można już robić w środku przez ten czas zanim okna zostaną zamontowane?

Nic. Chyba że mieszkasz na budowie 24h i przypilnujesz żeby nie rozkradli.