Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

XPS z Penoplex - czy ktoś już używał?

Olenolen

Recommended Posts

https://www.gunb.gov.pl/sites/default/files/pliki/samples/sprawozdanie_nr_324_t_2019.pdf?210

Strona jest mało profesjonalna - nie zawiera nawet wymaganych prawem NIP i REGON a nazwa się nie zgadza. Nie widać, kto/co to za importer tego rosyjskiego towaru - a to jednoosobowa DG (masz to w raporcie GUNB - możesz też sprawdzić w CEIDG po adresie ze strony).

Mam takie same przemyślenia. Może ktoś jednak tego użył? Wszak w OBI to sprzedają...

https://www.obi.pl/styropian/penoplex-styropian-xps-5-cm/p/6532774

532zł/m3 ma być atrakcyjną ceną za XPS300? Biorą sensowną premię za ryzyko. Chociaż kto złoży reklamację, że tandeta, jak to zazwyczaj ukryte pod ziemią czy betonem? Chcesz ryzykować, to bierz EPS200 - będzie znacznie taniej. Tak nawet pod płyty robią deweloperzy i co bardziej "oszczędni" inwestorzy ;)

w leroyu jest taniej

https://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian-izolacja-akustyczna/styropian/plyta-z-polistyrenu-ekstrudowanego-xps-komfort-50-mm-penoplex,p477347,l394.html

Mam ocieplenie fundamentu z tego cuda.

Twardy, równy, dobrze się ciął i 30% tańszy niż ursa.

Raptem 3,5% tańszy, niz Synthos na Styronecie - za to lambda ponad 6% gorsza.

Tylko ile wynosi min logistyczne dla Synthosu dla bezpłatnego transportu?

Jak znam życie to ok 30m3.

Minimum zamówienia to 14,4 m3, ja na duży dom potrzebowałem 9 m3.

Żeby się opłacało trzeba się dogadać i zamawiać na 2 budowy...

Żaden interes.

Poza tym znaczenie izolacji cieplnej na ścianie fundamentowej jest niewielkie. Dużo ważniejsza jest izolacja pod chudziak.

Tylko ile wynosi min logistyczne dla Synthosu dla bezpłatnego transportu?

Leroy dostarcza za darmo?

Ja bez problemu podpierając się cenami internetowymi otrzymywałem co najmniej takie same ceny w lokalnym składzie. A dostawa razem z różnymi innymi rzeczami HDSem 100-150 zł.

Poza tym znaczenie izolacji cieplnej na ścianie fundamentowej jest niewielkie. Dużo ważniejsza jest izolacja pod chudziak.

Z czego wnioskujesz, ze to temat o izolacji ściany fundamentowej?

IMO dawanie termoizolacji pod chudziaka jest bez sensu - lepiej na. Ja nie dawałem i nie często projektanci ją tam przewidują.

Edytowane przez Kaizen

Mi dostarczył za chyba 49 zł - urok odległości od marketu.

U mnie w okolicy xps min 480zł/m3, a ten z dostawą wyszedł mnie po 400/m3

Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie 700 zł to są jakieś pieniądze.

Jeśli chodzi o izolację pod chudziaka - myślałem o izolacji między chudziakiem a jastrychem. Pomroczność jasna mnie dopadła.