Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe + piec gazowy... Wasze spostrzeżenia

Domikubi

Recommended Posts

Witam wszystkich grupowiczów.

Od niedawna posiadam ogrzewanie podłogowe w całym domu około 150m2 użytkowych. Ogrzewanie leży na 10cm warstwie styropianu zalane 7cm wylewką betonową. Nie wiem sam co dobre i co lepsze, więc może trochę mi doradzicie. Obecnie ustawienia na sterowniku tryb pracy dzień / noc 21/20 stopni z histerezą 0.8. Od godziny 5:00 mam ustalone 21, a o 21:00 20 stopni, przez co piec z tego co zauważyłem uruchamia się tylko raz właśnie o godzinie 5. Moje pytanie co lepsze by piec chodził częściej ale krócej czy tak jak teraz ?

Dziękuje za odpowiedzi.

Im mniej uruchomień tym lepiej. Najlepiej gdyby działał ciągle z minimalną mocą, ale taką sytuację ciężko uzyskać

To jest ogólna zasada aby dostarczać tylko tyle energii ile jest pobierane i zużywane dla zapewnienia stałej temperatury, jednak z uwagi na zróżnicowany poziom mocy minimalnej w kotłach, ich różną sprawność oraz ustawienia dostosowujące system grzewczy do własnych potrzeb często dużo bardziej ekonomicznym jest nastawienie kilku przedziałów czasowych pracy na wyższej mocy.

Witam. Po 24 sprawdziłem stan licznika gazu wiem że piec włączył się raz jak wychodziłem do pracy czyli o godzinie 5:00 tak jak ustawiłem porę grzania "dzień" wczoraj o godzinie 14:30 stan licznika gazu 680 dziś 688.... jak uważacie dużo czy mało ? temperatura 21 - 20

A jak ocieplony jest dom? Bo tak po wyniku to ciężko powiedzieć czy dużo czy mało.

Tak dom ocieplony. Max temperatura godzina 8:00 22.7 stopnia najmniejsza godzina 4:55 około 19.6 stopnia. Czas działania pieca (raz na 24h) 1 h 30 min w tym czasie piec spalił 6m3 gazu. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę temperaturę na zewnątrz rano 2 a w nocy max -5. Jak sądzicie dużo mało ?

Tak dom ocieplony. Max temperatura godzina 8:00 22.7 stopnia najmniejsza godzina 4:55 około 19.6 stopnia. Czas działania pieca (raz na 24h) 1 h 30 min w tym czasie piec spalił 6m3 gazu. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę temperaturę na zewnątrz rano 2 a w nocy max -5. Jak sądzicie dużo mało ?

Hmm..tak w skrócie, na dom w Suwałkach 300m2 ocieplony 5cm styro - to mało ,a na domek w Szczecinie 100m2 ocieplony 20cm styro to duzo :D