Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plamy przy oknach w nowym budynku

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem gdzie powinienem wstawić ten post, więc pisze tutaj. Jeżeli źle to proszę o przeniesienie gdzie trzeba :)

Podczas odbioru zgłosiłem developerowi plamy na ścianie obok okna balkonowego:

https://drive.google.com/file/d/14MtsBt2clC6QSePvkUoeriN9CmExfKfv/view

https://drive.google.com/file/d/1Sg0pDwLFcL-AabI_X3XVgv52uagEl9MC/view

dostałem informację, zwrotną, że problemem jest:

>powietrze przedostające się przez ramiak okna balkonowego. jest do naprawienia poprzez samą regulację okna.

I mam teraz pytanie do fachowców: czy jest to prawdopodobny problem? Czy jednak przyczyna leży gdzie indziej i jest nią np źle wykonana instalacja ościeżnicy okna, brak odpowiedniej izolacji od wilgoci z zewnątrz?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

KP

Obstawiam grubszy temat - brak/zła hydroizolacja drzwi i tarasu. Woda dostaje się pod wylewkę i ściany w różnych miejscach podciągają. Jak za ścianą taras - to może też hydroizolacja na łączeniu tarasu i ściany być zepsuta.

Balkony i tarasy to spore ryzyko - bo sporo kasy i dobrego majstra trzeba, żeby nie było z tyk kłopotów. A gwarancja na płytki klejone gwarantuje, że odpadną. Pytanie tylko, jak szybko.

Mam nadzieję, że nie odebrałeś - nie odbierałbym do czasu, aż wszędzie wilgotność ściany będzie podobna.