Slyder 05.02.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 u ciebie moim zdaniem jest stanowczo za mocny rekuperator wsadzony. Na 3 osoby i 158m2 600 to stanowczo za dużo. U mnie jest około 110m2 i mam 300 która chodzi na 26% + chwilowe przewietrzenia./ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.02.2021 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Minusy które znam to mniejszy odzysk ciepła i bardziej delikatny wymiennik. Odzysk ciepła mają większy (niższą to mają sprawność temperaturową - a to nie to samo). Mam wymiennik z ERV i bez ERV - ten bez bardziej kruchy. Plusy to że nie zamarzają Mit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.02.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 u ciebie moim zdaniem jest stanowczo za mocny rekuperator wsadzony. Na 3 osoby i 158m2 600 to stanowczo za dużo. U mnie jest około 110m2 i mam 300 która chodzi na 26% + chwilowe przewietrzenia./ Ale jakie znaczenie ma wielkość centrali? Znaczenie ma wymiana powietrza, a wymieniam go teraz 120m3, tak by CO2 nie przekraczało 1000ppm w skrajnych warunkach. Wyższe wymiany są używane tylko w ekstremalnych sytuacjach jak smażenie, czy goście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 05.02.2021 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) Czyli jaki rozmiar powinienem wybrać, żeby uniknąć przewymiarowania, zamarzania i przesuszania powietrza? Oczywiste jest, że jak wezmę reku, który maksymalnie wymieni 120m3 i włączę go na 120m3 to będzie głośno i prądu zeżre sporo. Więc ile? 250m3? W sumie będą 3 osoby w mieszkaniu. Fajnie by było gdyby przy większej liczbie osób jednak dało się oddychać Zamówiłem projekt, czekam na info. Edytowane 5 Lutego 2021 przez Cjapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.02.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Pomyśl nad izzifast. To najsensowniejsza opcja z polimerowym wymiennikiem erv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 08.02.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Czyli jaki rozmiar powinienem wybrać, żeby uniknąć przewymiarowania, zamarzania i przesuszania powietrza? Oczywiste jest, że jak wezmę reku, który maksymalnie wymieni 120m3 i włączę go na 120m3 to będzie głośno i prądu zeżre sporo. Więc ile? 250m3? W sumie będą 3 osoby w mieszkaniu. Fajnie by było gdyby przy większej liczbie osób jednak dało się oddychać Zamówiłem projekt, czekam na info. uważaj bo jak będziesz miał za słaby to sie udusisz w męczarniach. W projekcie będziesz miał prawdopodobne podany ale sądzę ze max 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 10.02.2021 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Dziękuję Panowie,działamy z projektem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 23.06.2021 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Instalacja założona. Teraz pozostaje wybór centrali. Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami. Przemawia do mnie Mitsubishi Lossnay - konstrukcja stara, sprawdzona, bezawaryjna, bezproblemowa, ale doczytałem na forum, że ma niski spręż, więc może być mało wydajna. W związku z tym postanowiłem dołożyć i zacząłem analizować zakup Izii 302 ERV, ale jak poczytałem opinie i problemy z jakimi borykali się forumowicze, to mam wrażenie, że dobra jest tylko obudowa?... Taki rekuperator dla majsterkowiczów? Może więcej osób używa, ale się nie chwali ? Mam jeszcze 3 typ - Hyundai HRS-PRO 350. Co o tym sądzicie? Czy ktoś z kolegów podpowie czym się tutaj kierować? Nie wiem jak zbadać opory w instalacji, ale wykonana zgodnie z projektem 1:1 (wg. projektu Izzi 302ERV) Każda z centrali ma podobny odzysk, podobną entalpię, silniki DC , chociaż Hyundai ma aż 10 prędkości do wyboru. Generalnie parametry podobne, wszystkie mieszczą się w budżecie, ale chciałbym wybrać mądrze. Pomożecie? Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Cjapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.06.2021 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Ale jakie znaczenie ma wielkość centrali? Znaczenie ma wymiana powietrza, a wymieniam go teraz 120m3, tak by CO2 nie przekraczało 1000ppm w skrajnych warunkach. Wyższe wymiany są używane tylko w ekstremalnych sytuacjach jak smażenie, czy goście. Ma takie znaczenie że jak wielki wymiennik i mały przepływ tym szybsze zamarzanie wymiennika i problemy zimą. Kiedyś RecAir podawał jaki musi być minimalny przepływ na swoich wymiennikach aby nie dochodziło do szybkiego zamarzania wymiennika. Inna rzecz że też ekonomia. Po co kupować zbyt mocną , zbyt drogą centralę ? Przyjęło się że starczy 20-30m3/h na osobę , czyli osoba 4 osoba to przepływ około 80-120m3/h. Zbyt duży przepływ to bezsensowna strata energii i ... przesuszanie domu ... U mnie rodzina 4 osobowa , centralka 220m/3 , działa na 40-60% wydajności. W zimę nie mamy problemów z przesuszeniem , nie stosujemy nawilżaczy. Być może to też zaleta murów - silikaty które też zapewniają zdrowy mikroklimat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2021 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 W związku z tym postanowiłem dołożyć i zacząłem analizować zakup Izii 302 ERV, ale jak poczytałem opinie i problemy z jakimi borykali się forumowicze, to mam wrażenie, że dobra jest tylko obudowa?... Nic podobnego. Najmocniejsze punkty to wymiennik i wentylatory. A opinii o 302 niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.06.2021 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Ma takie znaczenie że jak wielki wymiennik i mały przepływ tym szybsze zamarzanie wymiennika i problemy zimą. Kiedyś RecAir podawał jaki musi być minimalny przepływ na swoich wymiennikach aby nie dochodziło do szybkiego zamarzania wymiennika. Inna rzecz że też ekonomia. Po co kupować zbyt mocną , zbyt drogą centralę ? Przyjęło się że starczy 20-30m3/h na osobę , czyli osoba 4 osoba to przepływ około 80-120m3/h. Zbyt duży przepływ to bezsensowna strata energii i ... przesuszanie domu ... U mnie rodzina 4 osobowa , centralka 220m/3 , działa na 40-60% wydajności. W zimę nie mamy problemów z przesuszeniem , nie stosujemy nawilżaczy. Być może to też zaleta murów - silikaty które też zapewniają zdrowy mikroklimat ... Duże wymiary i mały przepływ w przypadku erv to o wiele lepszy odzysk energii i wilgoci. Dla zamarzania wielkość wymiennika nie ma żadnego znaczenia. Choć są oczywiście minimalne przepływy - u mnie to 64m3/h. Duża centrala jest też o wiele cichsza, bo pracuje na niskich obrotach. W normalnych sytuacjach mała centrala wystarcza, ale gdy w domu przebywa więcej osób, to zapas mocy jest jak znalazł. Też mam silikaty, a na nich tynki CW - zerowy wpływ na klimat w domu. Szczególnie gdy pomalujemy to nowoczesnymi farbami. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 23.06.2021 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Nic podobnego. Najmocniejsze punkty to wymiennik i wentylatory. A opinii o 302 niewiele. @Kaizen dzięki za odp. Używasz Izzi? Ponoć 302 jest poprawioną wersją 300. Nie oczekuję cudów, byle nie narzekać, że za takie pieniądze działa to tak samo beznadziejnie jak grawitacja. Czy 3 biegi wentylatorów to nie za mało? Różnicę w odzysku na poziomie kilku % jestem w stanie zaakceptować, ważne, żeby było komfortowo. Okna mam otwierane (sąsiad zrobił bez klamek ) i nie boję się ich otwierać, ba, nie wyobrażam sobie nie otworzyć okna co jakiś czas mimo pracy reku, ale zapasu w Izii nie ma. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Cjapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Używasz Izzi? Mam 300. Link w sygnaturce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 23.06.2021 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Mam 300. Link w sygnaturce. Elegancko, poczytałem Chyba zostanę przy Izzi. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.06.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Cenię i szanuję, ze Kaizen zdaje bardzo szczegółową relację z posiadania tego reku, bardzo przydatne wpisy.I jednocześnie dziwię się, że ta relacja zachęca do kupna (tyleż problemów jest z tym reku). Chyba, że w 302 poprawili wszystko w stosunku do 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 23.06.2021 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Cenię i szanuję, ze Kaizen zdaje bardzo szczegółową relację z posiadania tego reku, bardzo przydatne wpisy. I jednocześnie dziwię się, że ta relacja zachęca do kupna (tyleż problemów jest z tym reku). Chyba, że w 302 poprawili wszystko w stosunku do 300. Pytanie na co można zamienić Izzi? Wentylator i wymiennik są faktycznie interesujące. Czy coś w tej kwocie z podobnymi parametrami i lepszą opinią występuje na rynku? Osobiście nie znalazłem nic więcej poza wymienionymi przeze mnie kilka postów wyżej, ale opinii jest mało. Na lossnay fakt, nikt nie narzeka poza faktem, że jest mało wydajny... A może każdy reku do 10k po prostu wymaga uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.06.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Pytanie na co można zamienić Izzi? Nie pomogę. Moja porada jest bardzo ogólna -> najtańszy z odzyskiem wilgoci (spełniający inne pomniejsze wymagania) bez względu na rodzaj wymiennika. Może i izzy będzie dobry, uczą się, poprawiają błędy i jest poniżej 7k zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 23.06.2021 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) I znowu gwóźdź LGH-35RVX-E też wygląda dobrze, negatywnych opinii nie znalazłem, ale nikt nie analizuje tak dokładnie jak @Kaizen. Trudny wybór:wiggle: Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Cjapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cjapek 23.06.2021 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) A gdyby odnieść się do Hyundaia Czy dobrze widzę, że Izii ma prawie 2 krotnie większy spręż? To by oznaczało że Lossnay i Hyundai nadają się tylko do instalacji biurowych ze splitami i innymi cudami... Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Cjapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.06.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Cenię i szanuję, ze Kaizen zdaje bardzo szczegółową relację z posiadania tego reku, bardzo przydatne wpisy. I jednocześnie dziwię się, że ta relacja zachęca do kupna (tyleż problemów jest z tym reku). Chyba, że w 302 poprawili wszystko w stosunku do 300. Jak ktoś nie ma z tym reku problemów, to nie ma o czym pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts