adrspach7 30.01.2021 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Czy ktoś praktykował takie rozwiązanie? Zależy mi na dużej izolacji akustycznej ścian zewnętrznych. Tylko pytanie czy płyta nie popęka od ciężaru silikatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 30.01.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Masz na myśli płyte fundamentową? Ja mam tak wybudowany dom. Oczywiście konieczne przeliczenie płyty pod kątem ciężaru ścian i potem trzymanie się projektu (tzn. rozmieszczenia ścian, wysokości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Mam silikaty na płycie, od 10 lat nic się złego nie dzieje Ale Kierbud musi wpisać do dziennika zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 31.01.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 [LwiekQUOTE=Arturo1972;8018529]Mam silikaty na płycie, od 10 lat nic się złego nie dzieje Ale Kierbud musi wpisać do dziennika zmianę. Kierownik budowy nie jest od zmian. No chyba że jest jednocześnie autorem projektu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2021 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 ja mam silikat na płycie, ale płyta liczona pod silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 01.02.2021 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Kierownik jest od zmian i może jednym wpisem zmienić Ci rodzaj fundamentu z ławowego na płytowy. Zamiast płacić za projekty, których prawie nikt nie umie rzetelnie obliczyć (co człowiek to różnica 1-3 tony zbrojenia) to daj kilka prętów więcej lub zwiększ ich średnicę o jeden rozmiar i na pewno będzie pewniej niż mieć papier, który notabene ma małą wytrzymałość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 02.02.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) Mam silikaty na płycie, od 10 lat nic się złego nie dzieje Ale Kierbud musi wpisać do dziennika zmianę. Kierownik budowy nie jest od zmian. No chyba że jest jednocześnie autorem projektu . Kierbud jest od zmian, ale taki prawdziwy a nie tylko dla pieczątek. Mój nie był autorem projektu, za to projektował mi płytę...znaczy przeprojektował na etapie adaptacji pod MPZP fundamenty lawowe na płytę. W projekcie gotowym i już po PnB miałem BK na ścianach zewnętrznych, po konsultacjach i wyliczeniach z Kierbudem, zgodził się na silikat 18cm,co swoim wpisem w DB przypieczętował. Edytowane 2 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 03.02.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Gdzie jest napisane, że kierownik budowy może wprowadzać zmiany w projekcie magicznym wpisem w dzienniku budowy (konkret jeden punkt Prawa Budowlanego podajcie)? Nadzór Budowlany: Dom niezgodny z projektem Inwestor: Panie nadzorze budowlany, wiem my pozmieniali, ale KB się wpisał o tu tuNB: Się nie liczy IN: Ale to był taki prawdziwy kierownik, taki nie od pieczątek tylko NB: A to nie to przepraszam, to kontynuować Powielacie głupotę pokutującą od lat w szczególności jak przychodzi do ścianki kolankowej, która nagle rośnie przy murowaniu, ALE PRZECIEŻ KB SIĘ WPISAŁ!Zmiany nie wymagające zamiennego PnB to zmiany nieistotne, ale nie KB je wprowadza do projektu. Kto to już wyżej napisano. Jeszcze tylko brakuje tekstu, że my tak robili 37,5 roku i zawsze było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 05.02.2021 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 U mnie w projekcie była płyta 15cm, ale KB wraz z wykonowacą w 5 minut na budowie zmienili ją na 20cm, dali dodatkowe kosze zbrojone w miejscu ścian nośnych oraz zupelnie inny układ zbrojenia na całej powierzchni (pręty 10mm co 18 cm zbrojenie dolne i górne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts