mateusz3566 30.01.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Witam, mam pytanie odnośnie ocieplenia stropu żelbetonowego, w domu z lat 80. Na tą chwilę mam tam wysypane trociny i wylewka , jakieś 10 cm razem. Chciałbym go docieplać, z racji wymiany na kocioł gazowy. Zastanawiam się czy wyrzucać te trociny, i wtedy ułożysz wełnę na krzyż 2x10, czy na te trociny? Czy trociny wogole są dobrym izolatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Trociny mają lambdę 0,09 - więc dają tyle, co jakieś 2,5x cieńsza warstwa wełny. Jak nie zależy Ci na wysokości, to bym zostawił - szkoda kosztów i kasy żeby obniżyć U przegrody. Albo możesz dać o te kilka cm mniej wełny i mieć ten sam efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz3566 30.01.2021 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Czyli te moje trociny na stropie, jaką grubość wełny zastępują? Bo przyznam że mam strasznie miejscami zarwana posadzkę, i pod legary dużo kombinowania z poziomem bym miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Czyli te moje trociny na stropie, jaką grubość wełny zastępują? Bo przyznam że mam strasznie miejscami zarwana posadzkę, i pod legary dużo kombinowania z poziomem bym miał. Moja szklana kula nie chce mi podpowiedzieć, ile masz trocin. 2,5cm trocin zastępuje 1cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz3566 30.01.2021 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Ok dzięki za info. Ogólnie jak bym się zdecydował wyrzucić te trociny, to ile najlepiej dać wełny i jakiej? I czy dobrze będzie jak dam kantówki 10x5 później wełnę 10, i następne kantówki poprzek żeby zrobić kratownicę i znów wełna 10. I na to płyta OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 01.02.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Ok dzięki za info. Ogólnie jak bym się zdecydował wyrzucić te trociny, to ile najlepiej dać wełny i jakiej? I czy dobrze będzie jak dam kantówki 10x5 później wełnę 10, i następne kantówki poprzek żeby zrobić kratownicę i znów wełna 10. I na to płyta OSB? Po co tyle kombinacji z tymi kantówkami pod podłoge, zamiast waty dać styropian i cienką wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts