Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w trakcie budowy

Recommended Posts

Witam.

Kupiłem projekt typowy od projektanta A, który zaadaptował projektant/architekt B. Wybór projektanta B był jednak strasznie nietrafiony. Umawialiśmy się na złożenie pozwolenia na czas, który został przekroczony o 2 miesiące przez jego lenistwo. Wszystkich papierów było trzeba pilnować samemu, kontrolować i poprawiać PZT (np. podłączenie zasilania energetycznego nie w tym rogu działki jak w warunkach itd), dzwonić i codziennie poganiać. Projekt oddałem na początku współpracy, architekt już wprowadził w nim pewne zmiany więc opcji zmiany na innego architekta już nie było. Uzyskałem pozwolenie na budowę, które odbierze architekt jako pełnomocnik i mimo przekroczonego czasu wynikającego z umowy i nieukładającej się współpracy musze mu zapłacić (dostał tylko zaliczkę). Odnośnie tej sytuacji mam do Was parę pytań:

1. Na etapie budowy chciałbym wprowadzić pewne zmiany (zmiana wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną, usunięcie kominka i jego komina, przesunięcie otworu okiennego). Z tego co czytałem projektant B musi się później pod tymi zmianami podpisać. Jak mogę się zabezpieczyć aby tego uniknąć (pismo, oświadczenie)? Zakończyć z nim współpracę i współpracować z innym projektantem?

2. Wystarczy tylko wpis do dziennika przez kierownika budowy czy faktycznie projektant B musi się na wszystko zgodzić i zakwalifikować zmiany jako nieistotne i podpisać się na rzutach z wprowadzonymi zmianami?

3. Istnieje możliwość zmiany projektanta? Znalazłem tylko informacje o zmianie projektanta pełniącego nadzór autorski.

4. Jeśli wyjdzie potrzeba sporządzenia projektu zamiennego także muszę mieć zgodę projektanta B?

Przez konflikt z projektantem B spodziewam się problemów z załatwieniem z nim później czegokolwiek.

Wszystkie w wym zmiany kwalufikują sie jako nieistotne.

Potrzebujesz podpisu projektanta stwierdzającego że zmiany są nieistotne. To projektant decyduje.

Generalnie jedynie wpis w dzienniku budowy i parafka na projekcie, bez zmiany pozwolenia

Podpis projektanta B czy projektanta A ? :)

Czy dowolnego projektanta z uprawnieniami?

Podpis projektanta B czy projektanta A ? :)

Czy dowolnego projektanta z uprawnieniami?

Mnie się wydaje, że B. Projektant A nie istnieje wobec urzędu. Tzw. projekty gotowe to tylko podkład dla projektanta biorącego pełną odpowiedzialność prawną i podpisującego się, czyli projektanta B. Projektant A czyli autor projektu gotowego nie istnieje wobec urzędu i za nic nie odpowiada.

Mnie się wydaje, że B. Projektant A nie istnieje wobec urzędu. Tzw. projekty gotowe to tylko podkład dla projektanta biorącego pełną odpowiedzialność prawną i podpisującego się, czyli projektanta B. Projektant A czyli autor projektu gotowego nie istnieje wobec urzędu i za nic nie odpowiada.

Masz rację, liczy się projektant B ale

Przez konflikt z projektantem B spodziewam się problemów z załatwieniem z nim później czegokolwiek.