lukasz51 31.01.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Witam.Kupiłem projekt typowy od projektanta A, który zaadaptował projektant/architekt B. Wybór projektanta B był jednak strasznie nietrafiony. Umawialiśmy się na złożenie pozwolenia na czas, który został przekroczony o 2 miesiące przez jego lenistwo. Wszystkich papierów było trzeba pilnować samemu, kontrolować i poprawiać PZT (np. podłączenie zasilania energetycznego nie w tym rogu działki jak w warunkach itd), dzwonić i codziennie poganiać. Projekt oddałem na początku współpracy, architekt już wprowadził w nim pewne zmiany więc opcji zmiany na innego architekta już nie było. Uzyskałem pozwolenie na budowę, które odbierze architekt jako pełnomocnik i mimo przekroczonego czasu wynikającego z umowy i nieukładającej się współpracy musze mu zapłacić (dostał tylko zaliczkę). Odnośnie tej sytuacji mam do Was parę pytań:1. Na etapie budowy chciałbym wprowadzić pewne zmiany (zmiana wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną, usunięcie kominka i jego komina, przesunięcie otworu okiennego). Z tego co czytałem projektant B musi się później pod tymi zmianami podpisać. Jak mogę się zabezpieczyć aby tego uniknąć (pismo, oświadczenie)? Zakończyć z nim współpracę i współpracować z innym projektantem? 2. Wystarczy tylko wpis do dziennika przez kierownika budowy czy faktycznie projektant B musi się na wszystko zgodzić i zakwalifikować zmiany jako nieistotne i podpisać się na rzutach z wprowadzonymi zmianami?3. Istnieje możliwość zmiany projektanta? Znalazłem tylko informacje o zmianie projektanta pełniącego nadzór autorski. 4. Jeśli wyjdzie potrzeba sporządzenia projektu zamiennego także muszę mieć zgodę projektanta B? Przez konflikt z projektantem B spodziewam się problemów z załatwieniem z nim później czegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 31.01.2021 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Projektant A dostał już kasę, więc nie musisz drugi raz kupować od niego projektu. Ja bym nie płacił projektantowi B, z powodów które wymieniłeś, natomiast zatrudnił projektanta C do ponownej adaptacji projektu kupionego według Twoich nowych wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz51 01.02.2021 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Niestety nie mogę sobie pozwolić aby czekać drugi raz na pozwolenie. Mam już dograne ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.02.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Niestety nie mogę sobie pozwolić aby czekać drugi raz na pozwolenie. Mam już dograne ekipy. Jeśli złożysz w tym tygodniu to powinieneś dostać pozwolenie w pierwszej połowie kwietnia. Urząd ma maksymalnie 65 dni na wydanie pozwolenia, ale może wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 01.02.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Wszystkie w wym zmiany kwalufikują sie jako nieistotne.Potrzebujesz podpisu projektanta stwierdzającego że zmiany są nieistotne. To projektant decyduje.Generalnie jedynie wpis w dzienniku budowy i parafka na projekcie, bez zmiany pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Wszystkie w wym zmiany kwalufikują sie jako nieistotne. Potrzebujesz podpisu projektanta stwierdzającego że zmiany są nieistotne. To projektant decyduje. Generalnie jedynie wpis w dzienniku budowy i parafka na projekcie, bez zmiany pozwolenia Podpis projektanta B czy projektanta A ? Czy dowolnego projektanta z uprawnieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 02.02.2021 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Podpis projektanta B czy projektanta A ? Czy dowolnego projektanta z uprawnieniami? Mnie się wydaje, że B. Projektant A nie istnieje wobec urzędu. Tzw. projekty gotowe to tylko podkład dla projektanta biorącego pełną odpowiedzialność prawną i podpisującego się, czyli projektanta B. Projektant A czyli autor projektu gotowego nie istnieje wobec urzędu i za nic nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2021 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Mnie się wydaje, że B. Projektant A nie istnieje wobec urzędu. Tzw. projekty gotowe to tylko podkład dla projektanta biorącego pełną odpowiedzialność prawną i podpisującego się, czyli projektanta B. Projektant A czyli autor projektu gotowego nie istnieje wobec urzędu i za nic nie odpowiada. Masz rację, liczy się projektant B ale Przez konflikt z projektantem B spodziewam się problemów z załatwieniem z nim później czegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.02.2021 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 pardon - sprawdzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 05.02.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 pardon - sprawdzam... Barbarossa ? Ty tutaj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts