Tom1000k 31.01.2021 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Wybuch pieca węglowego na Mazowszu. Zginęły dwie osoby link-->> Co poszło nie tak? Jaki popełniono błąd? Bo na pewno w poprawnie wykonanej instalacji nie ma prawa dojść do wybuchu. A może był tam jakiś domorosły kombinator-modyfikator, który usprawniał działanie kotła. Chba jednak nie każdy powinien się za to brać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.01.2021 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Wybuch pieca węglowego na Mazowszu. Zginęły dwie osoby link-->> Co poszło nie tak? Jaki popełniono błąd? Bo na pewno w poprawnie wykonanej instalacji nie ma prawa dojść do wybuchu. A może był tam jakiś domorosły kombinator-modyfikator, który usprawniał działanie kotła. Chba jednak nie każdy powinien się za to brać... To nie prawda palenie syfem w kopciuchu jest lepsze od seksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 31.01.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Wybuch pieca węglowego na Mazowszu. Zginęły dwie osoby link-->> Co poszło nie tak? Jaki popełniono błąd? Bo na pewno w poprawnie wykonanej instalacji nie ma prawa dojść do wybuchu. A może był tam jakiś domorosły kombinator-modyfikator, który usprawniał działanie kotła. Chba jednak nie każdy powinien się za to brać... To pewnie palnik na mocy przerobionej nominalnej wybuchł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.01.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jakkolwiek asocjalnie by to nie zabrzmiało to jedno źródło syfu mniej dobre i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.01.2021 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Nawet jeśli zamarzło naczynie wzbiorcze, to co? Przecież instalacja sygnalizuje wzrost ciśnienia, nawet jeśli nie masz manometru. Po prostu rury i żeberka stękają grubo przed wybuchem. Przerabiałem to lata temu , zimą gdzieś w stanie wojennym. Grzejnik stękał, zbiegam do kotłowni a rura sygnalizacyjna sucha. Szeroko uchyliłem górne drzwiczki, klucz nastawny w rękę i po schodach, poluzowałem najwyższy śrubunek na dopływie do grzejnika blaszaka na piętrze (wiaderko podstawione) ,ulało sie trochę i grzejnik wypadł z obiegu. Tak zostawiłem. Na drugi dzień korek po drugiej stronie blaszaka wymieniłem na gwintowny z rurką , wężyk do konewki na drabinie malarskiej i takie miałem naczynie do odwilży. Przyszła odwilż, wlazłem na strych ociepliłem gołe trzy rury ( wzbiorcza, sygnalizacyjna, przelew) które odsłoniła kuna, dociepliłem naczynie i było O.K. Własną instalację trzeba znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 31.01.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jakkolwiek asocjalnie by to nie zabrzmiało to jedno źródło syfu mniej dobre i to No-No, to dlatego, że nie mili PV i PC a przez to, że z forsy czyste powietrze i tym podobnym skorzystać nie chcieli. Jak napisałeś – tylko dlaczego w tym dwóch ofiar śmiertelnych nie uwzględniłeś i tej kobiety w stanie ciężkim – no dlaczego na swoją listę nie wciągnąłeś jeszcze : „23-latka i 11-letni dziecko ocaleli” - gdzie oni teraz mieszkać będą. Na PV i PC nie mieli, to i na remont czy odbudowę też mieć nie będą. Trzymaj tak dalej – niech FM i słynny z takich będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 31.01.2021 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Wybuch pieca węglowego na Mazowszu. To czym oni tak palili, węgiel w bryłkach raczej nie jest materiałem wybuchowym, w piecu wody nie uświadczysz, to może ktoś im bombę porzucił? Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Ryni literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 31.01.2021 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Ale pył węglowy już jest, pewnie jeszcze wzbogacony jakimś dezodorantami?Dlatego kopciuchów węglowych trzeba jak najszybciej zakazać. Edytowane 31 Stycznia 2021 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 31.01.2021 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Dwie osoby zostały ranne w wyniku wybuchu butli z gazem w domu jednorodzinnym w miejscowości Łukowa w pow. kieleckim (woj. Świętokrzyskie). I co przy okazji tego też będziecie piepszyć farmazony, że kotły na paliwa stałe winne są wszystkiemu. Jak by tego było mało – proszę jest więcej : https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-11-26/wybuch-butli-z-gazem-w-domu-jednorodzinnym-zawalila-sie-czesc-budynku/?ref=powiazane Cieszcie się z cudzego nieszczęścia i bawcie się tak dalej !!! oraz nazywajcie sobie to jak chcecie – wydźwięku waszych wypowiedzi i tak tym nie zmienicie !!! Edytowane 1 Lutego 2021 przez samsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 31.01.2021 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 W znanym mi przypadku do kotła na groszek dopływało zbyt mało powietrza. Groszek się odgazowywał i efektem były cykliczne wybuchy w przewodzie kominowym, na szczęście z otwieraniem drzwiczek rewizyjnych . Kontrola kominiarza, ekspertyza i jej efektem przerzucenie się na brykiet z trocin. Alternatywa remont poniemieckiej chałupy. Tu mogło być podobnie szczelnie zamknięte okna (mróz, a piec ciągnie lodowate) powietrze ..........zgazowywanie paliwa i otwarte źródło ognia w pobliżu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 31.01.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Ooo – wreszcie – nareszcie coś z sensem – ostrzegajmy się wzajemnie – wskazujmy sobie zagrożenia i ewentualne skutki ignorowania przestróg – a w tedy mniej będzie takich i podobnych. W końcu fora są przecież po to by sobie pomagać i radzić a nie po to by sobie jaj z innych robić, by nabijać innych w butelkę i kit wciskać oraz po brzytwie spuszczać. To tak przy okazji : Cyfrowe liczniki mogą aż o 600 % zawyżać zużycie energii elektrycznej - badania naukowe to dowiodły https://www.youtube.com/watch?v=NhaNibNfOwk. Edytowane 31 Stycznia 2021 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 31.01.2021 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 To tak przy okazji : Cyfrowe liczniki mogą aż o 600 % zawyżać zużycie energii elektrycznej - badania naukowe to dowiodły https://www.youtube.com/watch?v=NhaNibNfOwk. Jaki to ma związek z tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.01.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jaki to ma związek z tematem? Podobny jak reszta blekotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 01.02.2021 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 A o jakim temacie tu prawisz – dlaczego to ukryć chciałeś : „ Wybuch gazu z butli w domu jednorodzinnym.” - że co – nie pasuje ci to do twojej psyche – czy do socjopatycznego wydźwięku który ten nazywany przez ciebie temat niesie. Bym ci to wyjaśnił szerzej gdyby jakiś ciul nie usunął postów nasz i w tym moich. Między innymi z tych też względów – niech zostanie tak jak stoi – dosłownie - „ To tak przy okazji :”. Jeśli ci to nie wystarczy – luknij na to : W końcu fora są przecież po to by sobie pomagać i radzić a nie po to by sobie jaj z innych robić, by nabijać innych w butelkę i kit wciskać oraz po brzytwie spuszczać. To tak przy okazji : Temat jest "wybuch pieca (...) ku przestrodze. " Jaki związek z tym mają odczyty liczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.02.2021 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 U mnie w Kędzierzynie-koźlu zeszłego roku jak pamętam dwa wybuchy gazu i zginęli ludzie a jeden dom doszczętnie spalony , to są wypadki i zawsze jakieś będą , nawet czyszcząc pompę ciepła można się pośliznąć i nogę złamać lub łbem walnąć o kamień , nie demonizujcie tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2021 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Jak widać w temacie kopiciuchy węglowe nie dość, że kopcą tróją i smrodzą, to jeszcze mogą być używane jako materiał wybuchowy należy ich jak najszybciej natychmiastowo zakazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.02.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Jak widać w temacie kopiciuchy węglowe nie dość, że kopcą tróją i smrodzą, to jeszcze mogą być używane jako materiał wybuchowy należy ich jak najszybciej natychmiastowo zakazać. jestem na TAK:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.02.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Też jestem na TAK toteż przekwalifikowałem od czterech lat na pellet.... w wysokich mrozach palniki pelletowe świetnie radzą, przede wszystkich automatycznie modulują moc. JEST SUPER ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.02.2021 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Jak widać w temacie kopiciuchy węglowe nie dość, że kopcą tróją i smrodzą, to jeszcze mogą być używane jako materiał wybuchowy należy ich jak najszybciej natychmiastowo zakazać. Że kopciuch węglowy może wybuchnąć, to chyba wie każdy kto w takim palił. Według ludowych określeń mówiło się ze piec "kopnął". Gdy zasypałeś żar świeżą porcją opału, następowało intensywne dymienie burym dymem (spalanie bez dopływu tlenu, no z minimalnym dopływem). Jęśli górne drzwiczki przymknąłeś to mogłeś dostać nimi w żebro i mieć osmaloną marynarkę, a jeśli górne były zamknięte na klamkę, to "bum" było przez dolne drzwiczki i od kolan w dół byłeś szary. U kolegi podczas takiej akcji spadła rura z czopucha i szaro zrobiło się w kotłowni. Wesoło nie było. Ognisko w metalowym pudełku też trzeba umieć rozpalić, to nie to samo co odpalenie śluga zapalniczką gazową podczas flauty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Ognisko w metalowym pudełku Trafne podsumowanie rozwiązuje techniki spalania paliw stałych w 21 wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts