PaweL71 31.01.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Cześć,zastanawiam się nad samodzielnym położeniem rur w domu. Wydaje mi się że rozprowadzenie wody nie będzie problemem, bardziej obawiam się kanalizacji. Na co zwracać uwagę, czego unikać? Możecie polecić strony które przystępnie opisują zasady wykonywania instalacji kanalizacyjnych, wodociągowych i ogrzewania? Wodę zamierzam rozprowadzić rurami zgrzewanymi PP, lub systemem push/ultraline. Co polecacie? Ile mogę zaoszczędzić samodzielnie wykonując instalację? 2 łazienki, kuchnia, kotłownia, zlew w garażu itp. Ogólnie ogarniam różne prace mechaniczne i elektryczne/elektroniczne, wiem jak trzymać narzędzia w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 31.01.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Oszczędzisz dobre kilka tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Zobacz kilka filmów na yt.Proste.Jeśli wcześniej ogarnąłeś jakieś inne sprawy sam, dasz radę.Do rur PP potrzebujesz pomocnika.Samemu, to ciężko i można popełnić błąd.Żona pomoże, bo to łatwizna. Brakuje tylko 3 ręki.Plus odpowiednia wentylacja.Chemii sporo w powietrzu. Trzeba przy pp mieć otwarte okno. Edytowane 13 Lutego 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 18.02.2021 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Wodę zamierzam rozprowadzić rurami zgrzewanymi PP, lub systemem push/ultraline. Co polecacie? Ja zrobiłem z polibutylenu, Hep2O. Potrzebne są tylko nożyce za kilkadziesiąt PLN, żadnych dodatkowych narzędzi. Rury giętkie, więc prawie bez kolanek itp., wszystkie połączenia zrobiłem na wszelki wypadek w skrzynkach, do których jest dostęp. Nic się nie dzieje od 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 20.02.2021 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Jeśli chodzi o wodę to od zgrzewanego pp bardziej polecam zaciskane alu-pexy. Amatorowi łatwiej jest je prowadzić bo są elastyczne, zaciskania są praktycznie niemożliwe do zchrzanienia. Jedyna wada to droższe kształtki. Ale idzie ich zdecydowanie mniej - zamiast większości kolanek rurę można wygiąć. Tylko polecam stosowanie sprężyn do gięcia, żeby nie złamać rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts