Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej i CO? Da się?

Recommended Posts

Cześć,

zastanawiam się nad samodzielnym położeniem rur w domu. Wydaje mi się że rozprowadzenie wody nie będzie problemem, bardziej obawiam się kanalizacji. Na co zwracać uwagę, czego unikać? Możecie polecić strony które przystępnie opisują zasady wykonywania instalacji kanalizacyjnych, wodociągowych i ogrzewania?

Wodę zamierzam rozprowadzić rurami zgrzewanymi PP, lub systemem push/ultraline. Co polecacie?

Ile mogę zaoszczędzić samodzielnie wykonując instalację? 2 łazienki, kuchnia, kotłownia, zlew w garażu itp. Ogólnie ogarniam różne prace mechaniczne i elektryczne/elektroniczne, wiem jak trzymać narzędzia w ręku.

https://forum.murator.pl/topic/260248-samodzielne-wykonanie-instalacji-wodno-kanalizacyjnej-i-co-da-si%C4%99/

• 2 weeks później...

Zobacz kilka filmów na yt.

Proste.

Jeśli wcześniej ogarnąłeś jakieś inne sprawy sam, dasz radę.

Do rur PP potrzebujesz pomocnika.

Samemu, to ciężko i można popełnić błąd.

Żona pomoże, bo to łatwizna. Brakuje tylko 3 ręki.

Plus odpowiednia wentylacja.

Chemii sporo w powietrzu. Trzeba przy pp mieć otwarte okno.

Edytowane przez klaudiusz_x
Wodę zamierzam rozprowadzić rurami zgrzewanymi PP, lub systemem push/ultraline. Co polecacie?

Ja zrobiłem z polibutylenu, Hep2O. Potrzebne są tylko nożyce za kilkadziesiąt PLN, żadnych dodatkowych narzędzi. Rury giętkie, więc prawie bez kolanek itp., wszystkie połączenia zrobiłem na wszelki wypadek w skrzynkach, do których jest dostęp. Nic się nie dzieje od 7 lat.

Jeśli chodzi o wodę to od zgrzewanego pp bardziej polecam zaciskane alu-pexy. Amatorowi łatwiej jest je prowadzić bo są elastyczne, zaciskania są praktycznie niemożliwe do zchrzanienia. Jedyna wada to droższe kształtki. Ale idzie ich zdecydowanie mniej - zamiast większości kolanek rurę można wygiąć. Tylko polecam stosowanie sprężyn do gięcia, żeby nie złamać rury.