Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okap kuchenny w formie wyciągu - odległość okapu od komina 12m

Recommended Posts

Cześć!

Przeniosłem kuchnie do innego pomieszczenia niż zakładał projekt. Zmiany te mają wpływ na usytuowanie okapu względem komina wentylacyjnego. Odległość do komina wynosi jakieś 12m w poziomie, do tego dochodzą 2x kolanko 45stopni, jedno zaraz przy okapie a drugie 2m od okapu. Bardzo zależy mi na okapie w formie wyciągu ze względu na jego efektywność. Jednak zdaje sobie sprawę, że odległość i dwa kolanka znacząco wpłynie na efektywność odprowadzania powietrza na zewnątrz. Czy jest jakieś rozwiązanie aby skuteczność działania wyciągu była dobra/mieściła się w normach ? Mając na uwadze odległość i 2x kolanko 45st.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

Edytowane przez lemodest

Jeśli zastosujesz odpowiedniej średnicy rury nie będzie to stanowiło większego problemu dla okapu.

Dzięki za odpowiedź. Jakiej średnicy rury powinny zostać zastosoane w moim wypadku ? Z komina wychodzi kanał wentylacyjny płaski 60mm x 205mm. Czy takiej wielkości kanał będzie wystarczający ?

Pozdrawiam

Dominik

Ewentualnie wyciąg przez ścianę.

dzięki za odpowiedz. Zaczynam wgryzać się w ten temat dopiero jako opcje alternatywną. Na razie napotkałem na kilka postów gdzie ludzie skarżyli się na to, że nawiewa zimne powietrze z zewnątrz, więc na tą chwilę nie jestem przekonany, ale musze zgłębićbardziej temat.

Ten kanał 60x205 powinien być ok, aczkolwiek bym go wygłuszył bo prędkości powietrza będą tam spore.

Ja się obawiałem, że przez odległość i kolanka będzie problem z wyprowadzeniem powietrza na zewnątrz :). Czyli powinieniem się obawiać raczej hałasu z powodu dużej prędkości niżeli brakiem ciągu ? Czy wełna byłaby tutaj dobrym rozwiązaniem ?

Przy wyrzunti przez ścianę nie będzie problemu jak zastosujesz klapy zwrotne. Ja mam jedną w kanalę, a drugą na wyrzutni. Nie mam żadnego problemu.

Ten pomysł coraz bardziej do mnie przemawia. Czy w tym rozwiązaniu na elewacji musiałym zamontować tylko kratkę czy jakis komin ?

Dzięki!

Pozdrawiam

Wełna z folią 3cm w zupełności wystarczy. Największy hałas i tak wygeneruje silnik i sam okap gdzie pwoietrze będzie zwiększało prędkość.

Ja mam taką wyrzutnię z klapą, ale dodatkowo mam też na sprężynach w kanale przed wyrzutnią. Nie wiedziałem wtedy jeszcze jaką wyrzutnię zastosuję więc na wszelki wypadek zrobiłem w kanale.

ACtC-3cXUm6T4eyXcBPpJ6uTKJztaWdbEa4L5vpzuEWCZgftEsaCm1eFLJ0M_pSyyip3g7tc2HjiBMpfsndzCtjReTUjbvIcJNfJyO-KmNNS0Zlnah2LkhmA0ya8i7OyJYBZ1M50dfGGARFA4m05fOXrkAMXSA=w1763-h1297-no?authuser=0

Jakoś nie szpeci bardzo, a to najkrótsza droga. Ja mam kanał poprowadzony własnie płaskim kanałem pod sufitem podwieszanym. W spiżąrni mam wentylator kanałowy i on wypycha powietrze na zewnątrz. Silnik poza okapem jest o wiele cichszy.

Wełna z folią 3cm w zupełności wystarczy. Największy hałas i tak wygeneruje silnik i sam okap gdzie pwoietrze będzie zwiększało prędkość.

Ja mam taką wyrzutnię z klapą, ale dodatkowo mam też na sprężynach w kanale przed wyrzutnią. Nie wiedziałem wtedy jeszcze jaką wyrzutnię zastosuję więc na wszelki wypadek zrobiłem w kanale.

ACtC-3cXUm6T4eyXcBPpJ6uTKJztaWdbEa4L5vpzuEWCZgftEsaCm1eFLJ0M_pSyyip3g7tc2HjiBMpfsndzCtjReTUjbvIcJNfJyO-KmNNS0Zlnah2LkhmA0ya8i7OyJYBZ1M50dfGGARFA4m05fOXrkAMXSA=w1763-h1297-no?authuser=0

Jakoś nie szpeci bardzo, a to najkrótsza droga. Ja mam kanał poprowadzony własnie płaskim kanałem pod sufitem podwieszanym. W spiżąrni mam wentylator kanałowy i on wypycha powietrze na zewnątrz. Silnik poza okapem jest o wiele cichszy.

dzieki za zdjecie i opisanie instalacji zastosowanej u Ciebie. Niestety wygląda na to, że nie będe mógł mógł zrobić wyrzutu na zewnatrz przez cianę, ze względu na sąsiadów (mieszkanie znajduje się w segmencie dwulokalowym).

Mam małą aktualizację, po rozmowie z wykonawcą, okazało się, że kanał wentylacyjny będzie skręcał dwukrotnie pod katem 90 stopni ..... załączyłem rysunek z oznaczonym z położeniem kanału wentylacyjnego od okapu do komina. Czy w takich okolicznościach okap nadal da radę efektywnie wyrzucać powietrze do komina a później na zewnątrz ?

IMG_20210202_142259.jpg