danbrachman 02.02.2021 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Cześć. Planuję start budowy gdzieś na sierpień/wrzesień. O ból głowy przyprawia mnie wybór materiału na ściany zewnętrzne. Moja sytuacja jest nietypowa, dlatego szukam odpowiedzi. Moja działka jest usytulowana vis a vis nasypu kolejowego. W najbliższym punkcie będzie około 23-25 metrów od najbliższej szyny. Wysoki nasyp i "nowe" Ciche tory dosyć mocno ograniczają szum, ale jednak jak już pociąg jedzie, to jest słyszalny. I teraz moje pytanie, zależy mi na materiale jak najlepszym pod względem akustycznym. 1. Porotherm P+W Klosnik 25cm Izolacja akustyczna 53dB Cena za m2 = 77zl U = 0,79 2. Silka E24 Xella klasa 15 Izolacja akustyczna 56dB Cena za m2 = 90zl U = 1,65 Chciałbym postawić ściany dwuwarstwowe, czyli Silka + 20cm styropianu, lub Porotherm + 15cm styropianu. Jeśli chodzi o Iz. Akustyczną Silka wypada lepiej o 3dB, a z tego co wyczytałem różnica na poziomie 10dB dla ucha to okolo 50% ciszej. Ale skoro daje też styropian, to czy te 3dB są warte świeczki, skoro tańszy i lżejszy jest Porotherm? (17kg do 22kg) A może zamiast styropianu zastosować płyty z wełny mineralnej 150mm ? Dla porównania: Styropian Fasadowy Grafitowy 20cm - 39,45zł/m2 Wełna Rockwoll Frontrock 15cm - 38,70zł/m2 Będę wdzięczny za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.02.2021 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 W przypadku kosztów wełny i styro nie sugeruj się cetna materiału a robocizny. Poza tym 20 styro cm to znacznie lepsza izolacyjność termiczna, niż 15cm wełny.Wersja tańsza: silikat i 20cm styroWersja drozsza: ceramika i 20cm wełny I zwróć uwagę na stolarkę okienną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 02.02.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 25m do torów? Szalony, czy nieświadomy? Ja obecnie mam 100m i słychać bardzo pociągi. Na Twoim miejscu bym się zastanowił nad sprzedażą tej działki.Wypadałoby wybrać silikat 24cm pełny (niedrazony), do tego 20-25cm wełny. I okna dźwiękoszczelne.Tylko, jak spojrzysz na ceny takich materiałów, to może jednak lepiej sprzedać działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2021 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Silka + wełna.Żeby efektu nie zaprzepaścić do kompletu strop monolityczny (poddasze nieużytkowe), rekuperacja i fixy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 14.03.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Ja co prawda nie mam torów, ale mam drogę i też zależało mi m.in. na akustyce. Wziąłem Silkę E24S (pełna) + 25cm styro, szyby akustyczne i rolety. Jasne że koszt jest, ale nie jest to straszna różnica, a oprócz akustyki będę miał dużo innych korzyści, choćby energooszczędność czy możliwość pełnego zaciemnienia sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 14.03.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 . Pomieszkacie 2 - 3 lata po czym dojdziecie do wniosku że budowa w tym miejscu była błędem... Temat przerabiałem - w końcu ktoś z domowników nie wytrzyma ( a torów czy ruch pociągów nie zniknie). Nawet jak zrobisz super szczelny akustycznie dom nic to nie zmieni. Wyjdziesz na balkon- hałas, zostawisz otwarte okno - hałas, wyjdziesz na ogród na grila - hałas. Mieszkanie w takim miejscu to męczarnia, zamęczysz siebie i rodzinę. Przykre ale prawdziwe. Ale jeżeli sam chcesz się przekonać to silikat + okna akustyczne ale są to niepotrzebnie wyrzucone pieniądze w błoto bo za kilka lat będzie stamtąd uciekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal3net 14.03.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic, sporo znajomych mieszka od malego przy torach i nic ich nie budzi. A tak naprawde o komforcie zdecyduja okna, bo taki element silny jak najslabszy element Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.03.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) Ja buduję się przy drodze powiatowej i postawiłem na ceramikę i ocieplenie wełna 20cm. Dwa stropy monolityczne i poddasze nieużytkowe. Zobaczymy jaki będzie efekt.Przy wełnie musisz liczyć ocieplenie z materiałem i tynkiem nawet około 250zł za m2 co przy dużym domu daje bardzo dużą różnicę cenową w stosunku do styropianu (u mnie jakieś 20tyś drozej będzie). Edytowane 14 Marca 2021 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 15.03.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 jasne że do wszystkiego można się przyzwyczaić ale skoro ktoś buduje dom w celu zamieszkania tam dożywotnio to budowanie w uciążliwej okolicy to nie jest dobry pomysł. Mieszkanie obok ruchliwej ulicy to nie to samo co obok trakcji kolejowej. Dudnienie pociągu można jeszcze znieść ale niestety co jakiś czas każdy pociąg ochoczo sobie "trąbi"- po co nie wiem ale potrafi to być dość uciążliwe w szczególności jak robi to 25 m od twojego domu. Tak jak pisałem podobną sytuację przerabiałem i nie polecam, jeżeli jest szansa i dom jeszcze nie wybudowany to uciekajcie stamtąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 18.03.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Miejsce beznadziejne- odbij. Co do Siłki to jest ona lepszym materiałem od Porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 23.03.2021 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 A może pomyślisz o ścianie 3W z silki. Ściana w tej technologii najbardziej tłumi dźwięki z zewnątrz. Do tego najlepszym materiałem na izolacje będzie wełna. Poczytaj o ścianach trójwarstwowych zanim zaczniesz budowę. Może akurat taka przegroda będzie dla ciebie. Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nalog 06.04.2021 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Ściana nośna: lepszy akustycznie jest materiał o większym ciężarze objętościowym i najlepiej bez drążeń -> silka. Termoizolacja: mogę coś pomieszać, bo to było kilka lat temu, ale chyba kiedyś robiono badania, z których wynikało że po dociepleniu ścian budynków styropianem warunki izolacyjności akustycznej w wielu przypadkach uległy pogorszeniu. Poszukaj w Google. Ja bym postawił na wełnę. Podejrzewam, że jest cała literatura dotycząca detali montażu okien itd. W takiej sytuacji. Jak ktoś napisał ważne jest najsłabsze ogniwo. P.S. Jeżeli z nasypu przez grunt przenoszą się drgania komunikacyjne to ściany mogą się rysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts