Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!

Odzywam się do was z zapytaniem, a mianowicie mam możliwość zakupu domu parterowego. Sprawa wyglada tak, ze dom był wybudowany 30lat temu, wtedy był projekt na parter+piętro. Projekt cały czas jest, ale budowa została zamknięta na parterze(płaski dach). Tutaj moje pytanie jakie formalności, zgody musiałbym zdobyć, aby móc wybudować piętro, które jest uwzględnione w projekcie domu. Oczywiście projekt na piętro chciałbym troche zmienić. Parter jest wielkości 100m(2), a wiec góra identycznie. Jaki koszt budowy byłby takiego piętra na stan surowy ?

Mam nadzieje, ze uzyskam jakakolwiek pomoc, za która z góry dziękuje.

Standardowo zaczynasz od warunków zabudowy dla działki lub wypisu z miejscowego planu.

Potem inwentaryzacja tego co jest wraz z opinia techniczną konstruktora czy można to rozbudować.

Potem projekt rozbudowy - nowy stary nie przejdzie.

Cały budynek musi być dostosowany do WT 2021, czyli ocieplenie ścian okna centralne.....

Cześć!

Odzywam się do was z zapytaniem, a mianowicie mam możliwość zakupu domu parterowego. Sprawa wyglada tak, ze dom był wybudowany 30lat temu, wtedy był projekt na parter+piętro. Projekt cały czas jest, ale budowa została zamknięta na parterze(płaski dach). Tutaj moje pytanie jakie formalności, zgody musiałbym zdobyć, aby móc wybudować piętro, które jest uwzględnione w projekcie domu. Oczywiście projekt na piętro chciałbym troche zmienić. Parter jest wielkości 100m(2), a wiec góra identycznie. Jaki koszt budowy byłby takiego piętra na stan surowy ?

Mam nadzieje, ze uzyskam jakakolwiek pomoc, za która z góry dziękuje.

Ale budynek został ukończony i oddany do użytkowania czy cały czas jest w budowie?

Zbyt odległe czasy 30 lat ?! To nie przejdzie.

W czym problem? Nie ma ograniczeń na czas budowy. Jest ciągłość budowy, więc tylko dokończyć.

Masz rację.

Do autora nie płacisz za ten budynek podatków?

To nie ma związku. Podatki lokalne, a dziennik budowy to różne materie. Podatki można płacić za budynek w budowie, gdy działka dostaje kwalifikację Bp.

Edytowane przez Lew2

• 4 months później...