Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerpnia - na jakiej wysokości montaż?

Recommended Posts

Mój kominiarz nic w protokole o umiejscowieniu czerpni i wyrzutni nie pisał. Facet z polecenia od KB, więc chyba wie czego inspektorat do odbioru potrzebuje.

Stawiam dolary przeciw orzechom, że ten kominiarz żadnych uprawnień nie ma - masz pieczątkę z numerem, by można było sprawdzić w izbie aktualność uprawnień?

Nie ma numeru, to papier mógł ci równie dobrze wystawić piekarz.

Jeśli KB deleguje cię do kominiarza w sprawie wentylacji mechanicznej to lepiej by zaprzestał wykonywania swojego zawodu, bo szanujący się inżynier swoją wiedzę aktualizuje.

Edytowane przez _John

Jeśli KB deleguje cię do kominiarza w sprawie wentylacji mechanicznej to lepiej by zaprzestał wykonywania swojego zawodu, bo szanujący się inżynier swoją wiedzę aktualizuje.

Nie to nie tak. W PINB powiedziano mi, że jednym z dokumentów jaki potrzebują do odbioru domu jest opinia kominiarska, a że ja nie znam takich fachowców to zapytałem KB czy może on zna. Kominiarz ma uprawnienia, wystawiał mi też papier dla PSG, żeby podłączyli mi gaz.

Czytasz nieuważnie - przecież nie napisałem, że kominiarz mi opiniował WM, pisałem że mój PINB takiego protokołu nie wymaga, wymaga za to opinii kominiarskiej :)

Witam,

jestem w trakcie budowy domu z rekuperacją. Mam już położone rury w całym domu, jednostka będzie się znajdować w piwnicy. Firma, która wykonuje mi instalację zamontowała czerpnię i wyrzutnię na ścianie budynku ok. 0,5m nad ziemią. Teraz przy okazji czytania o rekuperacji znalazłam informację, że czerpnia powinna się znajdować przynajmniej 2m nad ziemią. Czy ktoś z Państwa ma zamontowaną czerpnię tak nisko jak ja? Czy jest to zgodne ze sztuką?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

nie zgodnie ze sztuką !

poczytaj sobie : § 152. Warunków Technicznych - pisze o lokalizacji czerpni / wyrzutni powietrza.

Nie to nie tak. W PINB powiedziano mi, że jednym z dokumentów jaki potrzebują do odbioru domu jest opinia kominiarska, a że ja nie znam takich fachowców to zapytałem KB czy może on zna. Kominiarz ma uprawnienia, wystawiał mi też papier dla PSG, żeby podłączyli mi gaz.

Czytasz nieuważnie - przecież nie napisałem, że kominiarz mi opiniował WM, pisałem że mój PINB takiego protokołu nie wymaga, wymaga za to opinii kominiarskiej :)

Co nie zmienia faktu ze uprawnienia kominiarskie nie sa uprawnieniami budowalnymi. Kominiarz nie moze wykonac pomiarów wentylacji mechanicznej na podstawie uprawnien kominiarskich. To ze miejscowy PINB zada opinii swiadczy jedynie ze kazdy nadzór samodzielnie wyznacza jakie dokumenty są konieczne do odbioru. Niestety brak nadzoru nad pracą PINB powoduje ze sa takie rozbieznosci.

Przemawia, czad przemawia do każdego.

Nie widzę jednak przy moim paleniu (kończy się zanim pójdę spać i przepustnica jest już całkowicie zamknięta) i rodzaju wkładu tego zagrożenia.

Póki co mam tymczasowe wyprowadzenie i będę je zmieniał, ale raczej nie na takie metr nad ziemią, ale dzięki za nakierowanie na zagrożenia (nie żebym zmieniał czerpnie, ale uświadomiło mi żebym też nie zmieniał sposobu palenia).

Kiedyś będziesz na urlopie zimowym, napali ktoś inny, zapomni o wskazówkach i nieszczęście gotowe. Dla jednych kraczę, według innych staram się przewidzieć zagrożenia. Między innymi po to są przepisy np. WT.

Kiedyś będziesz na urlopie zimowym, napali ktoś inny, zapomni o wskazówkach i nieszczęście gotowe. Dla jednych kraczę, według innych staram się przewidzieć zagrożenia. Między innymi po to są przepisy np. WT.

Przez myśl mi nie przeszło, że kraczesz. Szczerze dziękuję za przewidywania i ostrzeżenia.

Parę rzeczy korygowałem dzięki pomocy z forum. Po prostu w tym wypadku nie widzę takiej potrzeby, ale świadomość mam.

Wysokość czerpni powietrza do kominka jest w WT?

giman

czy Ty nie mylisz czasem czerpni, z nawiewem ?

w ten sposób można i pomylić komin z wyrzutnią ;)

Nie mylę ;)

Od postu #7 powstał offtop dotyczący czerpni do kominka. Dyskusja między mną a Bertha.

Może trochę nieładnie tak założycielowi wcinać się nietematycznie, ale nic nie pomyliłem.